D. Trumpas sukritikavo „Harley-Davidson“, besidairantį, kur iš JAV perkelti gamybą

Praėjusią savaitę Europos Sąjungai paskelbus apie atsakomuosius tarifus Jungtinių Valstijų prekėms, kai kurie į sąrašą patekusių prekių gamintojai skelbia planuojantys perkelti gamybą iš Amerikos.

Tarp jų – Jungtinių Valstijų motociklų gamintojas „Harley-Davidson“. Bendrovė sako patirsianti nuostolių, nes tarifai jos gaminamoms prekėms išaugo daugiau nei penkis kartus. Donaldas Trumpas sukritikavo bendrovę neva iškėlus baltą vėliavą.

Napaisant kai kurių ES vadovų vizitų į Vašingtoną, siekiant įtikinti netaikyti tarifų artimiausiai savo sąjungininkei, jie vis dėl to įsigaliojo nuo gegužės, prekėms už 6 milijardus eurų. Europos atsakas Amerikai neužtruko – praėjusią savaitę ji pritaikė tarifus prekėms už beveik 3 milijardus eurų, likusioms tarifai bus taikyti, kai paaiškės Pasaulinės prekybos organizacijos sprendimas – Bendrija dėl, jos nuomone, nepagrįsto tarifų taikymo apskundė Jungtines Valstijas šiai organizacijai. Esą jos neįtikino Amerikos paaškinimas, kad pigus importas kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

„Jie siunčia mersedesus, BMW automobilius, siunčia viską. Mes jų praktiškai neapmokestiname. Mes negalime siųsti savo mašinų, nes jei tai padarome, jie tuoj apmokestina ir labai stipriai, o mes kvailiai nedarome nieko. Todėl ir pasakiau jiems, kad apmokestinsiu plieną ir aliuminį, kol jie sutiks žaisti sąžiningai“, – aiškina D. Trumpas.

ES sąraše – daug „nišinėmis“ vadinamų prekių, tokių, kurios svarbios tam tikru prekės ženklu besižavintiems žmonėms. Kitos – maisto produktai, rūbai, buitinė technika, anot Europos Komisijos atstovų, rinkoje turi pakaitalų, todėl, jei vartotojas nesiorientuoja į tam tikrą prekės ženklą, rinkose ras alternatyvą. Taip Komisija neva siekė, kad kuo mažiau nukentėtų vartotojas, o Amerika gautų tinkamą atsaką. Amerikieškieji „Harley Davidson“ pirmieji pradėjo kalbėti apie gamybos perkėlimą iš Jungitnių Valstijų, nes Europos Sąjungos jiem taikomi tarifai išaugo nuo 6 iki 31 proc., o Europa yra antra pagal svarbą jų parduodamų motociklų rinka po Jungtinių Valstijų.

„ES siekia nubausti Amerikos darbuotojus, taikydama nesąžiningą ir diskriminacinę prekybos politiką, todėl prezidentas D. Trumpas ir toliau sieks laisvos, sąžiningos abipusės prekybos. Tikimės, kad ir Europos Sąjunga prisijungs“, – kalba Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders.

D. Trumpas savo socialinio tinklo „Twiter“ paskyroje tokius Bendrovės pranešimus pavadino „baltos vėliavos iškėlimu“. Bendrovė prezidento žinutę nekomenti atsisakė. Viskonsino valstijos, pagrindinės šio motociklų gamintojo verslo vietovės, gubernatorius Scottas Walkeris apgailestavo dėl nereikalingų prekybos kovų.

„Jungtinių Valstijų interesas turėtų būti ne padidinti tarifus, bet sukurti tokias sąlygas, kad ateityje tarifų neliktų. Turime baigti tą žaidimą“, – mano S. Walkeris.

Anksčiau D. Trumpas tokias bendroves pateikdavo kaip pavyzdį, kalbėdamas apie tuos Amerikos gamintojus, kurie nukenčia dėl ES vykdomos neva nesąžiningos prekybos politikos. „Harley-Davidson“ skelbia, kad nauji muitai kelia grėsmę jų tarptautiniams pardavimams, kuriuos kompanija bando didinti. Bendrovė, be Jungtinių Valstijų, motociklų surinkimo fabrikus taip pat turi Australijoje, Brazilijoje, Indijoje ir Tailande, į juos kompanija ketina investuoti daugiau.

Plačiau – Igno Kinčino reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių