D. Trumpas ragina Puerto Riką didžiuotis mažu uragano aukų skaičiumi

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį Puerto Rike spaudė rankas uraganą išgyvenusiems žmonėms ir sakė jiems „didžiuotis“ mažu „Maria“ aukų skaičiumi.

D.Trumpas ir pirmoji JAV ponia Melania Trump (Melanija Tramp), atvyko penkių valandų vizito ir stengėsi atitaisyti žalą savo įvaizdžiui, kurią padarė prieštaringai vertinama prezidento pradinė reakcija į šią krizę.

Vidurinės klasės Gvainabo priemiestyje jiedu vaikščiojo tarp medžių ir ženklų, prieš dvi savaites išvartytų uragano „Maria“.

D.Trumpas klausinėjo gyventojų apie jų namus, pozavo nuotraukoms ir pakeliui užsuko į bažnyčią, kur pagalbos prekių susirinkusiems žmonėms mėtė popierinių rankšluosčių rulonus.

Po uragano praėjus beveik dviem savaitėms, didelėje salos dalyje vis dar trūksta maisto ir geriamojo vandens, nėra elektros. Uraganas sunaikino tūkstančius namų, daugiausia – medinių.

Administracijos kritikai sako, kad pradinė reakcija buvo nepakankamai greita ir nepakankamai didelė, kad padėtų 3,4 mln. saloje gyvenančių amerikiečių.

Atskridęs į bazę netoli San Chuano D.Trumpas pasveikino gelbėtojus ir pasakė jiems, kad jie „gali labai didžiuotis“, tuo, ką nuveikė. „Mes išgelbėjome daugybę gyvybių“, – sakė D.Trumpas ir „Maria“ padarinius palygino su 2005 metais Naująjį Orleaną nusiaubusio ir šimtų gyvybių pareikalavusio uragano „Katrina“ padariniais.

Nenoriu sakyti jums, Puerto Rike, bet jūs truputį išderinot mūsų biudžetą, bet čia nieko tokio.

„Niekas nieko panašaus nematė. Koks jūsų žuvusiųjų skaičius?“ – klausė prezidentas. Šiuo metu patvirtinta, kad per uraganą „Maria“ žuvo 16 žmonių. „Nenoriu sakyti jums, Puerto Rike, bet jūs truputį išderinot mūsų biudžetą, bet čia nieko tokio“, – sakė D.Trumpas.

Tačiau nemažai prezidento komentarų atrodė skirti jo paties kritikams nuraminti.

Surežisuotas pasirodymas

Prieš atvykdamas į Puerto Riką D.Trumpas susiginčijo su salos pareigūnais dėl pagalbos spartos, barė San Chuano merę Carmen Yulin Cruz (Karmen Julin Krus) ir leptelėjo, kad Puerto Riko gyventojai yra „nedėkingi žmonės, norintys, kad viskas būtų padaryta už juos“.

Baltųjų rūmų laimei, nedaugelis Puerto Riko gyventojų turėjo laiko ar, taip pat ir tiesiogine prasme, energijos perskaityti arba išgirsti šiuos prezidento komentarus.

Puerto Rike buvo pykstama, kad D.Trumpas nusprendė apsilankyti Gvainabe – palyginti turtingame rajone, kur dauguma namų pastatyti iš vėjus atlaikančio betono, kitaip negu mediniai pastatai labiausiai nukentėjusiose salos dalyse.

Bet prezidento vizitas buvo kruopščiai surežisuotas siekiant išvengti bet kokių nesmagių protestų.

Vėliau D.Trumpas iš oro apžvelgė stichijos pridarytą žalą, o tada savo sraigtasparnis buvo atskraidintas ant karo laivo „USS Kearsarge“. Ten prezidentas pasveikino karinio laivyno jūreivius ir jūrų pėstininkus bei karo tarnybą atliekančias moteris.

Šį audrų sezoną D.Trumpas jau apsilankė nukentėjusiuose Floridos, Luizianos ir Teksaso rajonuose. Tačiau jo kelionė į Puerto Riką įgavo padidintą politinę prasmę.

Nors Puerto Riko gyventojai yra JAV piliečiai su amerikietiškais pasais, jie gali balsuoti tik pirminiuose partijų kandidatų į prezidentus rinkimuose, jeigu gyvena šioje saloje, o ne žemyninėje JAV dalyje.

Politiniai oponentai kritikavo D.Trumpą dėl lėtesnės reakcijos į Puerto Riko vargus, palyginti su reakcija, kurią jis pademonstravo Teksase ar Floridoje.

„Nepamenu, kad prezidentas Teksasui būtų pasakęs, kad jie po (uragano) „Harvey“ būtų išderinę mūsų biudžetą, ar Floridai po (uragano) „Irma“, – sakė įtakingas Senato demokratas Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių