D. Trumpas pristatė naują JAV priešraketinės gynybos strategiją

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pristatė naują savo šalies priešraketinės gynybos strategiją.

Ji padės apsaugoti Jungtines Valstijas nuo „bet kokių raketų atakų“, – pareiškė D. Trumpas ketvirtadienį Pentagone. Tarp pagrindinių strategijos elementų yra kosmose dislokuotos sistemos prieš viršgarsines raketas.

D. Trumpo pristatyta strategija gali reikšti naujas ginklavimosi varžybas. Ji paskelbta likus dviem savaitėms iki JAV ultimatumo Rusijai laikytis 1987 metais pasirašytos Vidutinio nuotolio branduolinių raketų sutarties (INF) pabaigos. Jei sutarties neliks, naujos ginklavimosi varžybos gali būti sukoncentruotos į aukštųjų technologijų raketas ir atitinkamas priešraketines sistemas.

Nepakanka, kad JAV „su savo priešais žengtų koja kojon“, – kalbėjo D. Trumpas. Priešingai, JAV turi būti „keliais žingsniais priekyje“. Viršgarsinių raketų srityje Vašingtoną jau aplenkė Kinija ir Rusija.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gruodžio pabaigoje paskelbė apie sėkmingą tokios raketos bandymą. Ji skrieja viršgarsiniu greičiu ir skrydžio metu gali pakeisti kryptį, todėl yra labai sunkiai numušama.

Priešraketinės gynybos agentūros (MDA) rengta strategija, be kita ko, numato palydovus, kurie stebėtų viršgarsines raketas. Šie palydovai su labai jautriais jutikliais galėtų laiku perduoti signalą gynybinėms sistemoms. Pirmieji šios palydovų sistemos bandymai, JAV duomenimis, numatyti 2021 arba 2022 metais.

Dar viena galima gynybinė sistema yra raketomis ginkluoti dronai, kurie nuolat būtų Žemės orbitoje. Tai leistų numušti viršgarsines raketas joms kylant.

Naujoji JAV strategija nukreipta ne tik prieš potencialią grėsmę iš Kinijos ir Rusijos, bet ir iš Irano bei Šiaurės Korėjos. Tarpžemyninės raketos iš šių šalių, kurios potencialiai gali būti ginkluotos branduoliniais užtaisais, galėtų būti sunaikintos ne skrydžio metu, o iš karto po starto.

Priešininkai ir „niekšiški režimai“ visame pasaulyje nuolat plečia savo raketų arsenalą ir koncentruojasi sukurti ilgojo nuotolio raketas, kurios galėtų pasiekti taikinius JAV, kalbėjo D. Trumpas. Į tai Amerika esą privalo reaguoti.

Konkrečiai prezidentas užsiminė apie Irano raketų programą. Jis neleis, kad Teheranas kurtų raketas, galinčias pasiekti JAV teritoriją, pabrėžė D. Trumpas.

Strategijoje apie Šiaurės Korėją sakoma, kad Pchenjanas ir toliau kelia „ypatingą grėsmę“, kurią būtina „budriai“ sekti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių