D. Trumpas pradėjo susitikimą su ES lyderiais

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį pradėjo susitikimą su Europos Sąjungos aukščiausio rango pareigūnais, siekdamas pagerinti ryšius su bloku, smarkiai susirūpinusiu dėl jo reikšto palaikymo Britanijos išstojimui iš Bendrijos.

D.Trumpas atvyko į pirmąsias savo derybas su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku ir Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu).

Prognozuojama, kad ES lyderiai sieks įtikinti JAV vadovą laisvosios prekybos sutarties ir Paryžiaus klimato sutarties privalumais.

Susitikimas vyksta naujojoje ES būstinėje „Europa“. Vėliau D.Trumpas keliaus į NATO viršūnių susitikimą tame pačiame mieste.

JAV vadovas taip pat susitiks su Europos Parlamento pirmininku Antonio Tajani (Antonijumi Tajaniu) bei ES užsienio reikalų vadove Federica Mogherini (Federika Mogerini).

D.Trumpo susitikimas su D.Tusku ir J.-C.Junckeriu yra šiokia tokia diplomatinė pergalė Bendrijai, kuri užkulisiuose stengėsi užsitikrinti pirmą susitikimą su JAV vadovu.

Už 28 ES lyderių bendrą politiką atsakingas D.Tuskas iki šiol kalbėjosi telefonu su D.Trumpu vienintelį kartą – lapkritį, iškart po rinkimų.

„Tuo metu buvo aptartas „Brexit“ ir ES išlikimas, sakė vienas aukšto rango Europos pareigūnas, norėjęs likti nežinomas.

Vis dėlto, Prancūzijos ir Nyderlandų prezidentų rinkimuose nugalėjus proeuropietiškų pažiūrų kandidatams, „esame visiškai kitokioje vietoje“, pridūrė jis.

Per savo kampaniją D.Trumpas erzino Europos lyderius spėliodamas, kad kitos šalys paseks praėjusį birželį referendumą surengusios Britanijos pavyzdžiu ir „paliks“ ES.

J.-C.Junckeris savo ruožtu atsikirto, kad jei D.Trumpas nesiliaus reikšti paramos „Brexit“, jis imsiąs skatinti respublikono šalies valstijų nepriklausomybės judėjimus.

Vėliau, likus kelioms dienoms iki inauguracijos, D.Trumpas pareiškė, kad ES yra Vokietijos, Bendrijos ekonomikos galiūnės, „platforma“.

Tačiau stojęs prie JAV vairo D.Trumpas ėmė geriau vertinti ES, laikančią save saugikliu nuo Europą anksčiau dažnai sukrėsdavusių nacionalistinių konfliktų.

Praėjusį mėnesį JAV prezidentas laikraščiui „Financial Times“ sakė manantis, kad Europos Sąjunga „susitelkia“, nors tvirtino, kad „Brexit“ būtų „tikrai, tikrai geras dalykas“ ES ir Britanijai.


Šiame straipsnyje: Donaldas TrumpasES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Justas

Justas portretas
Atvažiavo tėvelis toj duos visiems prikurkes!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių