D. Trumpas užsipuolė Australijos lyderį dėl pabėgėlių

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumnpas (Donaldas Trampas) piktai užsipuolė Australijos premjerą per praėjusią savaitę įvykusį jų pokalbį telefonu, pažerdamas kritikos šalių susitarimui dėl pabėgėlių, kurį trečiadienį pavadino „kvailu“, praneša dienraštis „The Washington Post“.

Naujasis JAV vadovas, kaip pranešama, šiurkščiai nutraukė pokalbį su premjeru Malcolmu Turnbullu (Malkolmu Ternbalu), prieš tai sukritikavęs susitarimą dėl pabėgėlių perkėlimo ir pasidžiaugęs savo pergale Rinkikų kolegijoje lapkritį vykusiuose rinkimuose, rašo „The Washington Post“.

Australija laikoma viena artimiausių Jungtinių Valstijų sąjungininkių. Ji kartu su JAV, Kanada, Naująja Zelandija ir Didžiąja Britanija sudaro vadinamąjį Penkių akių (FVEY) valstybių aljansą, kurio narės tarpusavyje keičiasi jautria žvalgybine informacija. Dėl šios priežasties buvo galima tikėtis sklandaus šalių lyderių pokalbio.

Tačiau, pasak „The Washington Post“, D. Trumpas manė kitaip.

Kaip rašo dienraštis, iš keturių tą dieną įvykusių pokalbių su užsienio valstybių lyderiais „tai neabejotinai buvo prasčiausias pokalbis“, pareiškė D. Trumpas Australijos premjerui ir nutraukė pokalbį.

M. Turnbullas su tuo nesutiko, kai ketvirtadienį buvo paprašytas pakomentuoti „The Washington Post“ pranešimą.

„Man malonu, kad domitės, tačiau geriau, kai šie dalykai, šie pokalbiai vyksta atvirai, nuoširdžiai, privačiai“, – sakė jis.

„Galiu patikinti, kad santykiai yra labai tvirti“, – pridūrė premjeras.

„The Washington Post“ informacija apie D. Trumpo ir M. Turnbullo pokalbį smarkiai skiriasi nuo oficialių pranešimų, kuriuos po jo paskelbė šalių vyriausybės.

M. Turnbullas pirmadienį sakė, kad D. Trumpas sutiko gerbti su ankstesniu JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama) Australijos sudarytą susitarimą dėl tam tikro skaičiaus pabėgėlių, kuriuos Australija laiko Nauru ir Papua Naujojoje Gvinėjoje esančiuose centruose, perkėlimo. Šiuo metu ten laikoma apie 1 tūkst. 600 pabėgėlių.

Būta būgštavimų, kad naujasis JAV prezidentas gali atšaukti šį susitarimą, kai praėjusią savaitę pasirašė įsaką, pagal kurį septynių musulmoniškų šalių piliečiams 90 dienų nebus leidžiama atvykti į Jungtines Valstijas, o visi pabėgėliai nebus įleidžiami 120 dienų.

Kvailas klausimas

Trečiadienį vėlai vakare pasirodžius „The Washington Post“ straipsniui, D. Trumpas pratrūko socialiniame tinkle „Twitter“.

„Ar galite patikėti? Obamos administracija sutiko priimti tūkstančius nelegalių migrantų iš Australijos. Kodėl? Išnagrinėsiu šį kvailą susitarimą!“ – parašė jis.

Informacija apie M. Turnbullo ir D. Trumpo pokalbį pasirodė tuo metu, kai JAV ir Meksikos vyriausybėms teko neigti pranešimus, esą buvusi televizijos realybės šou žvaigždė pagrasino pasiųsti į Meksiką karius susitvarkyti su narkotikų karteliais.

Meksikos žurnalistė Dolia Estevez (Dolija Esteves), remdamasi „konfidencialiais“ JAV ir Meksikos šaltiniais, pranešė, kad D. Trumpas šį grasinimą išsakė penktadienį, per valandą trukusį pokalbį telefonu su šalies prezidentu Enrique Pena Nieto (Enrike Penja Njetu).

Meksikos ir Jungtinių Valstijų pareigūnai griežtai paneigė šią informaciją.

Šiuo metu kaimyninių valstybių santykius yra ištikusi rimčiausia diplomatinė krizė per kelis dešimtmečių.

D. Trumpas praėjusią savaitę supykdė meksikiečius, nurodęs pradėti statyti sieną šalių pasienyje. Be to, jis pažadėjo priversti Meksiką sumokėti už jos statybas.

E. Pena Nieto pareiškė, kad jo vyriausybė niekada nemokės už šią sieną, ir atšaukė šią savaitę Vašingtone turėjusį įvykti susitikimą su D. Trumpu.

Be šio ginčo, D. Trumpas nori iš naujo derėtis dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA) su Meksika ir Kanada. Meksikos pareigūnai prognozuoja, kad derybos prasidės gegužę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Erzelis

Erzelis portretas
Algis >Ar tu jį pažįsti?

Algis

Algis portretas
Saunuolis Trump'as!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių