D. Trumpas po kritikos bangos: Rusija siekė paveikti JAV rinkimus

  • Teksto dydis:

JAV vadovas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), abiejų partijų pasmerktas dėl parodyto palankumo senai Jungtinių Valstijų priešininkei Rusijai, atsitraukė nuo savo viešų komentarų, kai, atrodė, pritarė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, o ne savo paties žvalgybos vadovams.

D. Trumpas antradienį tvirtino, jog paprasčiausiai ne taip išreiškė savo mintį, kai pirmadienį per spaudos konferenciją Helsinkyje pasakė neturintis priežasčių manyti, kad Rusija kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Sulaukęs kaip niekad griežtų savo paties partijos priekaištų, įskaitant rūstų paprastai santūraus Senato daugumos lyderio Mitcho McConnello (Mičo Makonelo) komentarą, JAV prezidentas pabandė nutraukti 27 valandas trukusių kaltinimų srautą ir padarė retą klaidos pripažinimo pareiškimą.

„Iš tikrųjų aš nuėjau ir peržiūrėjau savo pateikto atsakymo vaizdo įrašą, ir suprantu, kad reikia tam tikro paaiškinimo, – sakė D. Trumpas, aiškindamas savo komentarus, pasakytus pirmadienį spaudos konferencijoje Helsinkyje stovint šalia Vladimiro Putino.

"Maniau, jog bus akivaizdu, bet norėčiau dėl visa ko, jei nebuvo (akivaizdu), paaiškinti. Svarbiame savo pastabų sakinyje vietoje žodžio „neturėtų“ ištariau „turėtų“. Sakinys turėjo būti (toks): „Nematau jokių priežasčių, kad tai neturėtų būti Rusija“, – sakė jis.

Vis dėlto neaišku, kodėl D. Trumpas, kuris po minėtos spaudos konferencijos spėjo paskelbti virtinę žinučių socialiniame tinkle „Twitter“ ir davė du interviu televizijoms, tiek ilgai laukė, kol ištaisė savo formuluotę. Be to, paaiškinimas buvo pateiktas tik dėl mažiausiai pateisinamo jo komentaro.

Prezidentas neatšaukė kitų pareiškimų, kuriais aiškiai deklaravo tikėjimą V. Putino „itin tvirtu ir įtaigiu“ paneigimu, abejojo savo paties žvalgybos agentūrų išvadomis ir pateikė diskredituotų sąmokslo teorijų apie kišimąsi į rinkimus.

Be to, dėl abiejų šalių santykių pablogėjimo jis kaltino ankstesnius Amerikos lyderius, o ne Rusijos destabilizuojamus veiksmus Jungtinėse Valstijose ir kitur pasaulyje. D. Trumpas taip pat nekalbėjo apie kitus probleminius savo pareiškimus, padarytus per savaitę trukusią kelionę Europoje.

„Labai tvirtai jaučiau, kad nors Rusijos veiksmai nepadarė jokio poveikio šių rinkimų baigčiai, leiskite man visiškai aiškiai pasakyti – ir aš tai sakiau daug kartų – aš sutinku su mūsų žvalgybininkų bendruomenės išvada, kad Rusijos kišimasis į 2016 metų rinkimus vyko“, – pripažino D. Trumpas antradienį, prieš susitikimą Baltuosiuose rūmuose su įstatymų leidėjais iš Respublikonų partijos.

Tačiau net ir po to jis pridūrė: „Tai galėjo būti ir kiti žmonės. Yra daug žmonių. Nebuvo jokio slapto susimokymo.“

Keliomis akimirkomis anksčiau Senato daugumos lyderis M. McConnellas manė esant reikalinga dar kartą patikinti Amerikos sąjungininkes Europoje, su kuriomis D. Trumpas buvo surėmęs ietis per savo audringą kelionę praėjusią savaitę, ir tiesiai pareiškė: „Europos šalys yra mūsų draugai, o rusai nėra.“

Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris) sakė, kad D. Trumpas bando „išsirangyti“ po savo komentarų, pasakytų stovint greta V. Putino.

„Tai 24 valandomis pavėluota ir (pasakyta) ne toje vietoje“, – sakė Ch. Schumeris.

Pradėjus temti šimtai aktyvistų, kuriems vadovavo advokatas Michaelas Avenatti (Maiklas Avenatis) ir aktorė Alyssa Milano (Alisa Milano), surengė protestą netoli Baltųjų rūmų ir skandavo „Išdavikas!“.

Atšaukęs savo komentarą D. Trumpas sakė, kad jo administracija „agresyviai“ kovos su pastangomis kištis į Amerikos rinkimus.

„Darome visa, ką galime, kad neleistume rusams kištis 2018 metais, – sakė jis. – Ir turime daug galios.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

O kur jam

O kur jam portretas
dar dingti?Gyvent tai Amerikoje reikia.Oten ir masonai ir žydai ir kiti brudai, kuriems būtinai reikia aštrinti santykius su Rusija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių