D. Trumpas pažadėjo suvienyti susiskaldžiusią Respublikonų partiją

  • Teksto dydis:

JAV milijardierius Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį ėmėsi vienyti susipriešinusius respublikonus, paakintas svarbaus partijos lyderio pareikšto palaikymo ir sutelkdamas dėmesį į kovą dėl Baltųjų rūmų su tikėtina demokratų kandidate Hillary Clinton (Hilari Klinton).

Trečiadienio vakarą Senato respublikonų vadovas Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas) viešai pritarė D.Trumpo kandidatūrai, kad „išvengtume to, kas būtų trečioji Baracko Obamos (Barako Obamos) kadencija“.

„Kaip numanomas nominantas jis dabar turi galimybę ir pareigą suvienyti partiją, remdamasis mūsų tikslais“, – sakoma M.McConnello pranešime.

D.Trumpui atsivėrė lygus kelias į paskyrimą „Didžiosios senosios partijos“ kandidatu, kai antradienį jis triuškinamai laimėjo pirminius rinkimus Indianoje, išstumdamas iš kovos paskutinius likusius savo varžovus – Teksaso senatorių Tedą Cruzą (Tedą Krusą) ir Ohajo gubernatorių Johną Kasichą (Džoną Keisiką).

Jiems abiem kapituliavus nusileido uždanga vienoje iš labiausiai įtemptų ir chaotiškų lenktynių dėl paskyrimo partijos kandidatu per kelis pastaruosius dešimtmečius. Per pirminių rinkimų sezoną D.Trumpas sutriuškino ne mažiau negu 16 varžovų.

„Dabar mes suvienysime partiją, – 69 metų D.Trumpas sakė televizijai „Fox News“. – Dabar vėl sutelksime žmones kartu.“

Vis dėlto jo neigiamo vertinimo rodikliai yra didesni negu bet kurio šiuolaikinio kandidato į prezidentus; taip pat nerimaujama dėl nepastovaus ir atžaraus šio veikėjo būdo. Dėl to nekilnojamojo turto magnatas ėmė stengtis išsklaidyti susirūpinimą dėl jo tikėtino valdymo.

„Žinau, kad žmonės dabar nėra tikri, koks bus prezidentas Trumpas“, – jis sakė dienraščiui „The New York Times“.

„Tačiau viskas bus gerai. Siekiu prezidento posto ne tam, kad padėtis šalyje taptų nestabili“, – pabrėžė D.Trumpas.

„Būsime sunaikinti ... ir būsime to nusipelnę“

Tačiau net įvykus atomazgai pirminių rinkimų dramoje, keli iškilūs respublikonai atsisako palaikyti D.Trumpą per lapkritį vyksiančius visuotinius rinkimus, nors jis jau tapo faktiniu partijos kandidatu.

Tie atsisakymai pabrėžė išliekančią įtampą Respublikonų partijoje, kurios elitą pribloškė to atžaraus būdo milijardieriaus stulbinamas iškilimas, nors kampanijos pradžioje pernai birželį niekas neprognozavo, kad jis gali laimėti.

„Jeigu paskirsime Trumpą, mes būsime sunaikinti ... ir būsime to nusipelnę“, – savo „Twitter“ žinutėje rašė senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas), buvęs D.Trumpo varžovas, kurio kampanija subliūško.

Konservatyvių pažiūrų veikėjai demonstravo stulbinamą priešiškumą kampanijos favoritui, nors labiau įprastomis aplinkybėmis tikriausiai jį palaikytų.

Antradienį ir trečiadienį, likus suskaičiuotoms valandoms po bravūriško milijardieriaus triuškinamos pergalės Indianos pirminiuose socialiniuose tinkluose skelbė vaizdo įrašus ir nuotraukas, kuriomis išreiškė savo protestą. Tarp jų buvo konservatyvių pažiūrų rašytojas Lachlanas Markay (Laklanas Markis) ir paprastas rinkėjas Bryanas Akneris (Brajenas Akneris), kurie parodė, kaip sudegina savo rinkėjų pažymėjimus.

Vis dėlto kai kurie konservatyvieji kritikai, tarp jų buvęs kandidatas ir Luizianos eksgubernatorius Bobby Jindalas (Bobis Džindalas), anksčiau vadinęs D.Trumpą pavojingu neišmanėliu, nenoromis ėmė rikiuotis į milijardieriaus šalininkų ratą.

Nuosaikių pažiūrų senatorė Susan Collins (Siuzan Kolins) sakė, kad palaikys D.Trumpą, bet jam reikės „daug ką atitaisyti“ ir nebesisvaidyti „nereikalingais įžeidimais“, žymėjusiais jo kampaniją.

Du buvę prezidentai respublikonai – George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) ir jo tėvas George'as H.W.Bushas (Džordžas H.V.Bušas), kuriuos neabejotinai piktino D.Trumpo užgaulūs išpuoliai prieš buvusį kandidatą Jebą Bushą (Džebą Bušą) – per savo biurus paskelbė nesikišiantys į šių rinkimų eigą.

George'as W.Bushas „neplanuoja dalyvauti arba komentuoti prezidentinės kampanijos“, – jo asmeninis padėjėjas Freddy Fordas (Fredis Fordas) sakė laikraščiui „The Texas Tribune“.

Kiti respublikonai demonstravo esantys nusiteikę žūtbūt priešintis D.Trumpo išrinkimui, net jeigu turėtų balsuoti už H.Clinton.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių