D. Trumpas pasirašė sankcijų Rusijai įstatymą

  • Teksto dydis:

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį pasirašė įstatymą, skelbiantį sankcijas Rusijai, nusileisdamas savo paties partijos spaudimui, kad šiltesni santykiai su Maskva neatitinka JAV svarbiausių interesų.

Naujuoju įstatymų siekiama nubausti Maskvą dėl kišimosi į JAV prezidento rinkimus praėjusiais metais ir karinės agresijos Ukrainoje bei Sirijoje, kur Kremlius palaiko prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą); taip pat skelbiamos sankcijos Iranui ir Šiaurės Korėjai.

Maskva praėjusią savaitę reagavo į Baltųjų rūmų skelbimą, kad D.Trumpas ketina pasirašyti sankcijų įstatymą, nurodydama sumažinti JAV diplomatinėse tarnybose Rusijoje dirbančių pareigūnų skaičių.

JAV Atstovų Rūmai minimą įstatymą palaikė 419 balsais prieš tris, netrukus tą patį padarė Senatas – 98 balsais prieš du. Toks stiprus palaikymas garantavo, kad Kongresas sugebėtų atmesti bet kokį D.Trumpo mėginimą atsisakyti sankcijų.

Įstatymo straipsniai, kuriems pritarė ir respublikonai, ir demokratai, surištų rankas D.Trumpui, jei šis sumanytų keisti savo požiūrį į sankcijas; mat įstatymų leidėjai nuogąstavo, kad jis gali sušvelninti finansinius smūgius neužsitikrinęs nuolaidų iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

Respublikonai nesutiko nusileisti net Baltiesiems rūmams padejavus, kad „Kongreso priežiūra“ kėsinamasi į D.Trumpo vykdomąją valdžią.

Baltieji rūmai, susidūrę su nemalonia galimybe būti užgožti net pačios D.Trumpo partijos, penktadienį vakare paskelbė, kad jie „pritaria įstatymui ir ketina jį pasirašyti“.

Tokiu būdu, prezidentas be Kongreso pritarimo nebegalės švelninti sankcijų, jeigu to sumanytų.

Du Baltųjų rūmų pareigūnai naujienų agentūrai „The Associated Press“ patvirtino, kad prezidentas šį įstatymą pasirašė trečiadienio rytą.

Abu pareigūnai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes sakė nesą įpareigoti viešai kalbėti apie šį pasirašymo faktą.

D.Trumpas: teisės aktas turi trūkumų

Įstatymą dėl sankcijų Rusijai, Iranui ir Šiaurės Korėjai trečiadienį pasirašęs D. Trumpas sako, kad teisės aktas turi rimtų trūkumų, nes apriboja jo galimybes derėtis.

„Įstatymas vis dar turi didelių trūkumų, nes jis kėsinasi į vykdomosios valdžios teisę derėtis“, – sakė D.Trumpas.

Jis pridūrė, kad „ribojant vykdomosios valdžios lankstumą, šis įstatymas sukuria sunkumų Jungtinėms Valstijos pasiekti gerų susitarimų Amerikos žmonių naudai ir kur kas labiau suvienys Kiniją, Rusiją ir Šiaurės Korėją“.

Vis dėlto prezidentas tvirtino įstatymą pasirašantis „nacionalinės vienybės labui“.

Maskva: D.Trumpo sprendimas „nieko nekeičia“

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo sprendimas pasirašyti sankcijas Rusijai „nieko nekeičia“, nes Maskva Vašingtonui į jas jau atsakė.

„ De facto tai nieko nekeičia“, - žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Jis pridūrė, kad „atsakomųjų priemonių jau buvo imtasi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ka cia zurnalistai nusiraso.Kas skelbe kara pries Siaures Koreja ar ne Trampas.O kai S.Koreja parode kad Amerikos nebijo nuleido gaza.Ir is viso Putinas nebijo nieko.O musu durneliai raso bet ka kad tik neuzmigtu.

Laukentisis.

Laukentisis. portretas
Pagaliau ir jiems DAVĖJO ! su kuo reikalą turį.

...

... portretas
KĄ čia žurnaliūgos norėįo pasakyt: "JAV įstatymų leidėjų priimtas sankcijų paketas taip pat numato ribojimus prezidentui vienašališkai jas" - ???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių