D. Trumpas Davose: „Pirmiausia Amerika“ nereiškia „vien Amerika“ (salė nušvilpė)

  • Teksto dydis:

Penktadienį Davose vykstančiame Pasaulio ekonomikos forume sakydamas kalbą Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasiūlė „Amerikos draugystę ir partnerystę“ pasauliui ir čia susirinkusiam pasauliniam verslo elitui pabrėžė, kad „Pirmiausia Amerika“ nereiškia „vien Amerika“.

„Pasaulis stebi stiprios ir klestinčios Amerikos atgimimą. Amerika yra atvira verslui ir mes vėl esame konkurencingi“, – pareiškė Amerikos prezidentas.

Susirinkusiems politikams ir verslo lyderiams D. Trumpas pareiškė, kad per pirmuosius jo prezidentavimo metu Jungtinės Valstijos tapo labiau nei bet kada patrauklios užsienio investicijoms. Tačiau tuo pačiu jis perspėjo, kad „negalime turėti laisvos ir atviros prekybos, jeigu kai kurios šalys išnaudoja sistemą kitų sąskaita“.

„Mes remiame laisvąją prekybą, tačiau ji turi būti sąžininga ir ji turi būti abipusė. Jungtinės Valstijos nebežiūrės pro pirštus į nesąžiningas ekonomines praktikas“, – perspėjo Jungtinių Valstijų prezidentas. Jo teigimu, nesąžininga prekyba „kenkia mums visiems“.

Mes remiame laisvąją prekybą, tačiau ji turi būti sąžininga ir ji turi būti abipusė. Jungtinės Valstijos nebežiūrės pro pirštus į nesąžiningas ekonomines praktikas.

D. Trumpas taip pat pareiškė esąs pasirengęs derėtis su atskiromis šalimis ar grupe šalių, kurios liko pasirašiusios Ramiojo vandenyno laisvosios prekybos sutartį, iš kurios JAV pasitraukė po to, kai D. Trumpas tapo Amerikos prezidentu. Jis teigia esą pasirengęs derėtis su visomis šalimis dėl abipusiai naudingų prekybos susitarimų, įskaitant ir šalis, prisijungusias prie Ramiojo vandenyno regiono laisvosios prekybos sutarties.

Amerikos prezidentas sakė derėsiąs, „jeigu tai bus naudingas visiems“.

Amerika – vieta užsiimti verslu

Savo kalboje D. Trumpas demonstravo Amerikos ekonomikos ir savo prezidentavimo pasiekimus ir finansų lyderiams sakė, kad „Amerika yra vieta užsiimti verslu“ dėl mažinamų mokesčių ir reguliavimo. Jo teigimu, „dar niekada nebuvo geresnio laiko samdyti, statyti, investuoti ir augti Jungtinėse Valstijose“. „Kai auga Jungtinės Valstijos, auga ir pasaulis“, – sakė jis.

Tačiau jis perspėjo, kad Jungtinės Valstijos ketina „priversti laikytis prekybos įstatymų ir atkurti prekybos sistemos integralumą“, kad „sukurtume sistemą, kuri veikia ne tik Jungtinėms Valstijoms, bet visoms tautoms“.

Amerikos prezidentas pažymėjo, kad jo darbas jau duoda rezultatų. Jo teigimu, nuo 2016 metų buvo sukurta 2,4 mln. darbo vietų. Jis taip pat atkreipė dėmesį tokių kompanijų, kaip „Apple“, planus Jungtinėse Valstijose investuoti milijardus.

Pasak D. Trumpo, jis pasiekė didelės pažangos suteikiant amerikiečiams „geresnio darbo ir saugesnių namų“ svajonę bei „geresnį gyvenimą“ jų vaikams.

Auditorija nušvilpė

JAV prezidentui savo kalboje vėl užsipuolus žiniasklaidą, kurią jis vadino „pagiežinga“ ir kaltino „melagingų“ žinių skelbimu, salė nušvilpė oratorių.

„Šito nebuvo, kol netapau politiku, (o dabar) supratau, kokia kokti, kokia nedora, kokia pagiežinga, kokia melaginga gali būti spauda“, – pasakė D. Trumpas ir susilaukė šimtų salėje esančių delegatų nepasitenkinimo reakcijos.

Kai kurie iš maždaug 1,5 tūkst. Pasaulio ekonomikos forumo delegatų sausakimšoje konferencijų salėje ėmė nepatenkinti šaukti. Minėti komentarai buvo pareikšti atsakinėjant į klausimus po kitais atžvilgiais taikinamosios D. Trumpo kalbos verslo pasauliui.

Anksčiau, atvykęs į centrą ir kalbėdamasis su žurnalistais, D. Trumpas „netikromis naujienomis“ pavadino skandalingą laikraščio „The New York Times“ straipsnį apie jį.

Laikraštis citavo keturis anoniminius šaltinius, tvirtinusius, kad D. Trumpas pernai įsakė atleisti jo kampanijos ryšius su Rusija tiriantį specialųjį prokurorą Robertą Muellerį (Robertą Miulerį), bet paskui turėjo nusileisti, nes atsistatydinti pagrasino Baltųjų rūmų teisininkas Donald as F. McGahn as ( Donald as F. Maganas).

Dvi demonstrantės baltais trikotažiniais marškinėliais tyliai protestavo prieš D. Trumpą vestibiulyje prie salės, kurioje jis sakė kalbą.

„Paklausykit jo, demaskuoja melagingas naujienas. Būtent tą jis ir daro“, – sakė viena protestuotojų, Kolumbijos universiteto profesorė Anya Schiffrin (Ania Šifrin), kuri taip pat yra garsaus JAV ekonomisto Josepho Stiglitzo (Džozefo Stiglico) žmona.

Ant jos marškinėlių buvo užrašytas šūkis „Ne mano prezidentas“.

Kita demonstrantė, Sasha Kramer (Saša Kramer), vilkėjo marškinėlius su užrašu „Palaikykite Haitį“. Tai viena iš šalių, kurios, kaip pranešama, neseniai buvo tapusios vulgarių D. Trumpo komentarų taikiniu.

„Manau, kad šis forumas kalba apie dialogą, (bet) negalvoju, kad gavome dialogo su prezidentu Trumpu galimybę“, – naujienų agentūrai AFP sakė S. Kramer.

„Palaikau draugus ir kolegas Haityje, kuriuos labai įžeidė neapykantos kupini ir rasistiniai jo pareiškimai“, – pridūrė ji.

Palestiniečiai turi grįžti prie derybų stalo

Vykstančio Pasaulio ekonomikos forumo kuluaruose D. Trumpas ketvirtadienį pagrasino neskirti palestiniečiams numatytos finansinės pagalbos, kol šie neatnaujins derybų su Izraeliu.

Tai D. Trumpas pareiškė susitikime su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi).

Pernai gruodį D. Trumpo paskelbtas sprendimas oficialiai pripažinti Jeruzalę žydų valstybės sostine sukėlė pasipiktinimo bangą arabų pasaulyje.

Reaguodama į šį sprendimą palestiniečių vadovybė atsisakė susitikti su JAV viceprezidentu Mike'u Pence'u, kai jis šią savaitę lankėsi Artimuosiuose Rytuose.

Palestiniečiai taip pat paskelbė, kad naujos JAV taikos iniciatyvos žlugo, o Vašingtonas nebegali būti laikomas patikimu taikos tarpininku.

D. Trumpas sakė, kad toks sprendimas turi pasekmių.

Jungtinės Valstijos „skiria šimtų milijonų dolerių pagalbą“ palestiniečiams; „tie pinigai yra ant stalo, tačiau jie jų negaus, jei nesisės prie derybų stalo tartis dėl taikos“, sakė prezidentas.

Palestiniečių pasiuntinys Vašingtone Husamas Zomlotas (Husamas Zomlotas) apkaltino JAV prezidentą išdavyste. Kalbėdamas Vašingtone įsikūrusiame Artimųjų Rytų institute H. Zomlotas sakė, kad D. Trumpas pamiršo savo pažadą neužbėgti įvykiams už akių dėl konflikto sprendinių. Jis taip pat pliekė prezidentą už tai, kad šis Davose demonstruoja triumfą, lyg būtų pasiekęs svarbią pergalę.

„Nesuprantame – triumfas, pergalė, kas tai? Dėl to, kad užkirto kelią vieninteliam galimam sprendiniui? Už tai, kad stumia mus į Armagedoną?“ – kalbėjo palestiniečių pasiuntinys.

D. Trumpas įspėjimą palestiniečiams paskelbė vos atvykęs į Davosą, kur tradiciškai į kasmet rengiamą ekonomikos forumą susirinko pasaulio politikos ir verslo elitas.

Prezidentas atvyko į Davosą vildamasis pritraukti užsienio investuotojų ir norėdamas geriau pristatyti savo programos „Pirmiausiai – Amerika“ ekonominę darbotvarkę, nors ji akivaizdžiai kertasi su šio forumo svarbiausiais tikslais – skatinti tarptautinį bendradarbiavimą ir laisvąją prekybą.

Vašingtonas nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio vidurio palestiniečiams skyrė daugiau nei 5 mlrd. JAV dolerių ekonominei pagalbai ir saugumui.

Nuo 2008-ųjų ekonominei pagalbai kasmet skiriama vidutiniškai apie 400 mln. JAV dolerių, didžioji dalis šių lėšų tenka vystymo projektams.

Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert (Heter Noert) sakė, kad palestiniečiai gali prarasti visą dvišalę paramą, įskaitant ekonominę pagalbą, jei nesugrįš prie derybų stalo.

Praėjusią savaitę D. Trumpo administracija nusprendė neskirti dalies numatytos finansinės pagalbos, kurią turi pervesti Jungtinių Tautų agentūrai, padedančiai palestiniečių pabėgėliams.

Administracija nurodė, kad perves JT pagalbos ir darbų agentūrai Palestinos pabėgėliams Artimuosiuose Rytuose (UNRWA) 60 mln. dolerių, o likusius 65 mln. dolerių ji gaus, kai atliks „nuodugnią peržiūrą“.

Izraelis tryško džiaugsmu dėl D. Trumpo sprendimo pripažinti Jeruzalę žydų valstybės sostinę. Premjeras B. Netanyahu ketvirtadienį sakė, jog tai „istorinis sprendimas, amžiams liksiantis mūsų žmonių širdyse“.

Praėjusią savaitę per vizitą Izraelyje JAV viceprezidentas M. Pence'as šios šalies įstatymų leidėjams sakė, kad šiuo metu Tel Avive veikianti JAV ambasada iki 2019 metų pabaigos bus perkelta į Jeruzalę.

D. Trumpas anksčiau yra sakęs, jog kažkuriuo metu ateinančiais metais ten galėtų būti atidaryta ambasados „mažesnė versija“.

Savo kalboje D. Trumpas užsiminė apie M. Pence'o kelionę į Artimuosius Rytus, per kurią jis nesusitiko su palestiniečių vadovybe.

„Prieš savaitę jie mums parodė nepagarbą, nesusitikę su mūsų viceprezidentu“, – sakė D. Trumpas ir pridūrė: „Jungtinėms Valstijoms turi būti rodoma pagarba, nes priešingu atveju nieko nebus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
o jei aš... pradėjau gaminti į save panašius ir supratau kažką... net nežinau ką?... kaip man dabar pabaigti savo šį gyvenimą?... kaip man sunku... ir aš taip noriu suprasti, kam visa tai reikalinga... kam reikalinga ta beprotiška mokslo ir technologijų plėtra ir augimas prie vis sudėtingesnio, kuris vis labiau pažeidžiamas... tikrai pateisinimas tik tai, kad aš esu robotas kažkieno kažkada užprogramuotas kaupti auksui, kuris kažkam gal reikalingas?... Liūdna man... kodėl mes rungtyniaujame siekiame kažko, kas tik apsunkina mūsų gyvenimą? žudome vieni kitus, siekdami dominavimo, o tuo pačiu siekdami kažko naujo, ko net nesuvokiame... kam visa tai?... negi programa veikia?...

geras

geras portretas
komentaras tik pridursiu kad jav jau zydai valdo nes issirinko marionete kuri neprognozuojama ir pavaldi ko gero ne czv ir kongresui o mosadui kuris ko gero ir valdo juos

NA NA

NA NA  portretas
šitas Trampo grasinimas ir prievartavimas Palestiniečių atžvilgiu ,prives prie dar didesnių konfliktų ,______po antrojo pasaulinio karo žydai praturtėjo ir jiems buvo leista atsiriekti Palestinos žemės ,kad baigtu savo klajones po pasaulį ,nešdami komunizmo virusą ,,,žydams to ne gana ,,,,,sėkmės ,kiek vilką jaukinsi ,jis vis tiek žiūrės į mišką ,,,,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių