D. Trumpas pagrasino JAV įmonėms dėl darbo vietų perkėlimo į užsienį

  • Teksto dydis:

Išrinktasis Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) perspėjo šalies kompanijas, jog valdžia imsis priemonių, jeigu jos sumanys perkelti darbo vietų į užsienyje.

Apie tai D. Trumpas pareiškė ketvirtadienį surengto rinkiminės kampanijos stiliaus mitingo metu po to, kai su bendrove „Carrier“ susitarė, kad ši neiškels iš Indianos valstijos maždaug 1100 darbo vietų mainais į 7 mln. JAV dolerių vertės mokestines lengvatas, kurios bus taikomos ateinančių dešimt metų.

„Kompanijos daugiau nepaliks Jungtinių Valstijų be pasekmių. To nebebus. Jos gali keltis iš vienos valstijos į kitą ir derėtis su skirtingomis valstijomis, tačiau palikti šalį joms bus labai labai sunku“, – pareiškė būsimasis Amerikos prezidentas.

Tiesa, jis nedetalizavo, kokių priemonių ketina imtis prie darbo vietas iš JAV ketinančias iškelti kompanijas, tačiau sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ jis užsiminė apie naują 35 proc. mokestį.

„Bet kuri įmonė, kuri išsikelia iš mūsų šalies į kitą šalį, atleidžia darbuotojus ir pasistato naują gamyklą ar fabriką kitoje šalyje bei mano, kad galės vėla prekiauti savo produkcija Jungtinėse Valstijose be jokių nuobaudų ar pasekmių, KLYSTA“, parašė D. Trumpas.

Ekspertai sako, kad viena iš galimų priemonių prie tokias kompanijas būtų vyriausybinių sutarčių nutrakimas. Tai itin pakenktų gynybos ir viešųjų pirkimų srityse dirbančioms bendrovėms.

Tiesa, kartu su grasinimais D. Trumpas pažadėjo paversti Jungtines Valstijas geresne vieta verslui mažindamas mokesčius ir biurokratiją.

Ar grasinimai suveiks?

Kai kurios kompanijos teigia, kad D. Trumpo grasinimų nepakaks priversti jas keisti savo planus. Pavyzdžiui, „Caterpillar“ pernai kovą paskelbė planus uždaryti gamyklą Ilinojaus valstijoje ir perkelti 230 darbo vietų perkelti į Meksiką.

Maisto produktų gamybos milžinė „Mondelez International“ taip pat nurodė neketinanti keisti savo planų „Oreo“ sausainius gaminančio fabriko perkelti iš Čikagos į Meksiką.

Ir tokių bendrovių yra daugiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O mūsų 'nusipelnę' ir toliau KLIEDĖS apie kažkokius 'strateginius investuotojus': ką padarysi, kad jų 'protelis' orientuotas tik 'otkatų' ėmimui, o ne GERO Lietuvai darymui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių