D. Trumpas nusprendė kol kas neperkelti JAV ambasados į Jeruzalę

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nusprendė kol kas neperkelti šalies ambasados Izraelyje į Jeruzalę, ketvirtadienį pranešė šaltiniai Baltųjų rūmų administracijoje.

JAV diplomatinės atstovybės perkėlimas į Jeruzalę buvo vienas iš D.Trumpo rinkimų kampanijos pažadų.

Anonimiškai kalbėjęs Baltųjų rūmų administracijos pareigūnas sakė, kad prezidentas priėmė sprendimą kol kas palikti ambasadą Tel Avive, tačiau pabrėžė, jog perkėlimas tik atidedamas, o ne atšaukiamas.

„Jis (prezidentas) nemano, jog dabar tam tinkamas metas“, – sakė pareigūnas.

„Laikas tokiam žingsniui bus parinktas atsižvelgiant į siekį maksimaliai padidinti šansus Izraeliui ir palestiniečiams sudaryti susitarimą“, – pridūrė pareigūnas.

Oficialų pareiškimą apie sprendimą atidėti ambasados perkėlimą D.Trumpas turėtų paskelbti vėliau ketvirtadienį.

Palestiniečiai Rytų Jeruzalę laiko savo būsimos valstybės sostine, o Izraelis teigia, kad visas miestas yra jo sostinė.

Jeruzalės problema yra viena opiausių ne vieną dešimtmetį besitęsiančiame Izraelio ir palestiniečių konflikte. Izraelis okupavo Vakarų Krantą ir Rytų Jeruzalę1967 metais, per Šešių dienų karą. Vėliau Rytų Jeruzalė buvo aneksuota.

Tarptautinė bendruomenė šios aneksijos niekada nepripažino.

Izraelis nusivylęs

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis yra nusivylusi JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimu kol kas neperkelti JAV ambasados iš Tel Avivo į Jeruzalę.

„Ambasadų laikymas už sostinės ribų atitolina taiką, nes toliau kursto palestiniečių fantazijas, kad žydų tauta ir žydų valstybė nesusijusios su Jeruzale“, – sakoma vyriausybės išplatintame pareiškime.

„Nors Izraelis yra nusivylęs, kad ši ambasada kol kas nebus perkelta, mes vertiname šiandien prezidento Donaldo Trumpo parodytą draugiškumą Izraeliui ir jo pažadą perkelti ambasadą ateityje“, – nurodoma jame.

Šansas taikai

Palestiniečių vadovybė ketvirtadienį sveikino JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimą kol kas neperkelti savo šalies ambasados Izraelyje iš Tel Avivo į Jeruzalę ir sakė, kad jis suteikia šansą taikai.

„Tai atitinka ilgametę JAV politiką ir tarptautinį kompromisą bei suteikia šansą taikai“, – rašoma palestiniečių ambasadoriaus Jungtinėse Valstijose Hussamo Zomloto (Husamo Zomloto) paskelbtame pareiškime.

„Esame pasirengę pradėti konsultacijas su JAV administracija. Esame nuoširdžiai pasiryžę siekti ilgalaikės taikos“, – priduriama jame.

D.Trumpas praėjusią savaitę lankėsi Izraelyje bei Vakarų Krante. Vizito metu jis buvo susitikęs su žydų valstybės premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi) ir palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu).

D.Trumpas kalbėjo apie galimybę atgaivinti seniai įstrigusias pastangas siekti taikos tarp Izraelio ir palestiniečių, tačiau nepateikė jokių detalių apie savo planus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių