D. Trumpas nusileido Lenkijoje, taip pradėdamas antrąjį savo vizitą Europoje

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį atvyko į Lenkiją.

Vis dar naujokas JAV prezidentas taip pradeda savo antrąjį vizitą Europoje. Jis truks keturias dienas.

D.Trumpas per jas planuoja apsilankyti Varšuvoje ir Hamburge, kur susilies sudėtingos geopolitinės srovės - nuo griaudinčios transatlantinės nesantaikos iki Šiaurės Korėjos branduolinės grėsmės.

Prezidentą skraidinantis lėktuvas Lenkijoje nusileido 22 val. 15 min. vietos (23 val. 15 min. Lietuvos) laiku.

Jo vizitas prasidėjo praėjus dienai po Pchenjano įvykdyto tarpžemyninės balistinės raketos bandymo. Ekspertai teigia, kad šiuo metu Šiaurės Korėjos turima raketa galėtų pasiekti Aliaską.

D.Trumpas anksčiau buvo paskelbęs, kad tarpžemyninės raketos sukūrimas yra raudona linija Pchenjanui. Todėl pasaulio lyderiai tiek iš sąjungininkų, tiek iš varžovų stovyklos atidžiai stebės, ar JAV prezidento grasinimai buvo tik pagąsdinimas, ar realių veiksmų preliudija.

Po nesėkmingų bandymų įkalbėti Kiniją didinti spaudimą Šiaurės Korėjai D.Trumpas savaitės pabaigoje Hamburge susitiks su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Ji Dzinpingu).

„Prekyba tarp Kinijos ir Šiaurės Korėjos pirmajame ketvirtyje išaugo 40 procentų. Tai tiek daug su mumis dirbančiai Kinijai - tačiau mes turėjome pabandyti!“, - trečiadienį „Twitter“ parašė D.Trumpas.

Netikros naujienos

Penktadienį D.Trumpas susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Šį susitikimą temdo JAV vidaus politikos situacija, tikriausiai neigiamos įtakos Vašingtono ir Maskvos santykiuose turėsianti ir artimiausiais metais.

Keli D.Trumpo artimiausi politiniai sąjungininkai yra tiriami dėl galimų ryšių su Maskva. Amerikiečių žvalgybos teigimu, ji bandė palenkti pernykščių prezidento rinkimų rezultatus dabartinio šalies vadovo naudai.

Skandalas ir toliau krečia jo administraciją. Baltųjų rūmų pareigūnai verčiami samdytis advokatus ir leisti laiką atmesdami vis naujus kaltinimus.

Iki šiol D.Trumpas nenoriai kalba apie Maskvos kišimąsi į 2016 metų rinkimus ar kritikuoja ilgametį Rusijos vadovą.

Kaltinimus savo patarėjams jis vadina „netikromis naujienomis“, o tai tik dar labiau skatina spekuliacijas dėl jo elgesio Maskvos atžvilgiu.

Netgi paprasta JAV ir Rusijos rankų paspaudimo nuotrauka ar susitikimas akis į akį kelia riziką, kad D.Trumpas už tai susilauks didelės savo politinių priešininkų Amerikoje kritikos.

Katastrofiška kelionė į Briuselį

Per pirmąją prezidento kelionę į Europą gegužės mėnesį paaiškėjo, kad NATO partneriai juo vis dar stipriai nepasitiki.

Lenkijoje šalies vadovas susitiks su vietos prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda), kurio paties konservatyvi politika itin atitinka D.Trumpo pažiūras.

D.Trumpas Lenkijoje taip pat susitiks su visais Rytų ir Vidurio Europos valstybių vadovais, įskaitant Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Be to, ketvirtadienį prezidentas sakys kalbą, kuria bandys įrodyti esąs pasaulio lyderis, ir sieks atremti kaltinimus, kad dėl jo elgesio iš Jungtinių Valstijų juoktis pradedama vis dažniau.

„Po katastrofiškos jo kelionės į Briuselį ir Taorminą, draugiškos nuotraukos su Europos lyderiais ir džiūgaujanti minia jam sakant kalbą gali padėti D.Trumpui pataisyti savo įvaizdį ir namuose“, - sakė analitinio centro „European Council on Foreign Relations“ ekspertas Piotras Buras.

Viešai Europos pareigūnai tikina, kad dešimtmečius trunkanti transatlantinė partnerystė yra nesulaužoma ir būtina.

Tačiau privačiai jie baiminasi, ar galės išgyventi ketverius ar aštuonerius metus, kol D.Trumpas vadovaus Jungtinėms Amerikos Valstijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

chi chi chi

chi chi chi portretas
Neatlaikė Putino subinlaižių galvelės Kremliaus propagandos intensyvios terapijos seansų: vienas jau pusę metų, kaip katė su pūsle, laksto po visus komentarus su APKALTA, o anonimas-RUSAS, apart šlapimo nelaikymo bėdų, dar ir čiulpiku tapo

Anonimas

Anonimas portretas
sveikinu atvykusi i europa labai gerai kad vyks poklbiai ir su musu prezidente.sekmes visiems susivienyti

...

... portretas
Visame pasauly TIK šlėktos sutiko Trampą priimt?..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių