D. Trumpas neigia savo komandos ryšius su Rusija per rinkimus

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį tvirtino, kad nei jis, nei jo rinkimų komanda nepalaikė kontaktų su Rusijos pareigūnais prieš pernai vykusius prezidento rinkimus, paneigdamas didžiulį triukšmą sukėlusį dienraščio „The New York Times“ straipsnį, kurį pavadino „išgalvotomis naujienomis“.

D.Trumpas taip pat gynė Michaelą Flynną (Maiklą Fliną), savo patarėją nacionalinio saugumo klausimais, kurio atsistatydinimo pats pareikalavo ir priėmė šią savaitę.

Jis sakė, kad M.Flynnas nepadarė nieko bloga, kai dar iki naujojo prezidento inauguracijos telefonu kalbėjosi su Rusijos ambasadoriumi apie JAV sankcijų politiką.

Tačiau D.Trumpas apkaltino JAV žvalgybos agentūras pažeidus įstatymus, kai nutekino informaciją apie tuos pokalbius.

Naujasis prezidentas, kurį šią savaitę užgriuvo kaltinimų lavina dėl kontaktų su Rusija, tęsiantis jo nesantaikai su JAV žvalgybos bendruomene, sušaukė specialią spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose, kad pakomentuotų šiuos nerimą keliančius klausimus.

Paklaustas, ar jis pats ar kas nors iš jo komandos narių prieš rinkimus palaikė kontaktus su Rusija, D.Trumpas atsakė: „Ne, kiek man žinoma – niekas.“

„Neturiu nieko bendra su Rusija, – patikino prezidentas. – Visas tas reikalas dėl Rusijos yra gudrybė“.

Tokiu būdu jis sumalė į miltus didžiulį triukšmą sukėlusį „The New York Times“ straipsnį, kuriame buvo teigiama, kad perimti pokalbiai telefonu ir pokalbių įrašai rodo, kad D.Trumpo patarėjai dar gerokai iki rinkimų turėjo kontaktų su Rusijos žvalgybos pareigūnais.

„Visa tai yra išgalvotos naujienos (fake news)“, – sakė prezidentas ir pažėrė piktų žodžių žiniasklaidai.

D. Trumpas sakė, kad „The New York Times“ straipsnis paremtas netinkamais Amerikos žvalgybos agentūrų veiksmais, pratęsdamas kiek anksčiau ketvirtadienį pradėtą puolimą, kai pažadėjo nutverti „padugnes“, nutekinusius potencialiai slaptą informaciją, dėl kurios pareigas teko palikti jo nacionalinio saugumo patarėjui.

Teisinių nemalonumų grėsmė

„Tai kriminalinis (informacijos) nutekinimas“, už kurį atsakingi žmonės, nepatenkinti demokratės Hillary Clinton (Hilari Klinton) pralaimėjimu, sakė D.Trumpas žurnalistams, pranešęs, kad paprašė Teisingumo departamento ištirti šį reikalą.

„Žmonės, suteikusiems tą informaciją spaudai, turėtų būti gėda“, – sakė prezidentas.

Tuo tarpu dienraštis „The Washington Post“ pranešė, kad dabartiniai ir buvę JAV pareigūnai sakė, jog M.Flynnas Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentams paneigė, jog kalbėjosi su Maskvos pasiuntiniu apie JAV sankcijas Rusijai.

Jei paaiškėtų, kad M.Flynnas iš tiesų su ambasadoriumi kalbėjosi apie sankcijas (panašu, kad net ir D.Trumpas taip mano), buvusiam prezidento nacionalinio saugumo patarėjui gali grėsti rimtos teisinės problemos, nes melavimas FTB yra nusikaltimas.

„Jis nepadarė nieko bloga“, – pabrėžė D.Trumpas.

„Aš nenurodžiau jam“ pasikalbėti apie sankcijas su Rusijos pasiuntiniu, pridūrė prezidentas.

„Tačiau būčiau nurodęs, nes tai yra jo darbas“ – palaikyti kontaktus su užsienio pareigūnais, sakė jis.

Išsamioje spaudos konferencijoje, per kurią buvo aptarti labai įvairūs klausimai, D.Trumpas taip pat gynė savo politinę darbotvarkę.

Jis sakė, kad kitą savaitę pristatys pataisytą daug kritikos sulaukusio ir teismui apskųsto jo įsako, kuriuo į šalį uždrausta atvykti imigrantams iš kai kurių musulmoniškų šalių, versiją.

Prezidentas žadėjo, kad greitai bus sudaryti nauji prekybiniai susitarimai, kurie užkirs kelią kitoms šalims „mumis naudotis“.

Jis taip pat sakė, jog elgsis „kilniaširdiškai“ su nelegaliais imigrantais, kurie atvyko į šalį dar būdami vaikai ir šiuo metu yra ginami įstatymo nuo deportacijos.

Vis dėlto daugiausiai dėmesio spaudos konferencijoje buvo skirta kontaktų su Rusija temai.

„Man patiktų, jei galėčiau palaikyti draugiškus santykius su Rusija, – sakė D.Trumpas. – Man būtų daug lengviau būti griežtam Rusijos atžvilgiu, bet tokiu atveju mes nesusitarsime.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Danas

Danas portretas
Da neaisku.Laikas parodis kieno puseje Trampas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių