D. Trumpas nacionalinio saugumo patarėju paskyrė H. R. McMasterį

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) savo naujuoju nacionalinio saugumo patarėju pirmadienį paskyrė JAV kariuomenės generolą leitenantą Herbertą R.McMasterį (Herbertą R.Makmasterį) vietoje praėjusią savaitę atsistatydinusio Michaelo Flynno (Maiklo Flino).

Šį karininką ir žymų kovos su antivyriausybinėmis jėgomis ekspertą H.R.McMasterį prezidentas pavadino „žmogumi, turinčiu didžiulį talentą ir didžiulės patirties“.

„Jis yra labai visų gerbiamas kariuomenėje, ir mums didelė garbė jį turėti“, – žurnalistams sakė D.Trumpas savo viloje „Mar-a-Lago“ Palm Biče Floridos valstijoje.

Jis kalbėjo šalia sėdint uniformuotam H.R.McMasteriui. JAV prezidentas teigė, kad naujasis jo patarėjas dirbs kartu su nacionalinio saugumo patarėjo pareigas einančiu dimisijos generolu leitenantu Keithu Kelloggu (Kitu Kelogu), o jųdviejų bendradarbiavimas bus „labai, labai ypatingas“.

H.R.McMasteris pastaruoju metu vadovavo Sausumos pajėgų pajėgumų ir integracijos centrui bei yra JAV Sausumos pajėgų karinio parengimo ir doktrinos vadovybės centro Fort Justise vado pavaduotojas. Anksčiau jis vadovavo skaidrumo darbo grupei Afganistane.

Jis taip pat atliko svarbų vaidmenį Irako bei Persijos įlankos karuose. Be to, H.R.McMasteris yra pagarsėjęs JAV kariuomenės vaidmens Vietnamo kare kritikas.

D.Trumpas, H.R.McMasteris ir K.Kelloggas padarę pareiškimą ignoravo žurnalistų klausimus; jie nekomentavo, ar naujajam nacionalinio saugumo patarėjui bus leista pačiam rinktis savo padėjėjus.

Pranešama, kad praėjusią savaitę D.Trumpo pasiūlymą užimti šias pareigas atmetė į atsargą išėjęs viceadmirolas ir buvęs karinio laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) narys Robertas Harwardas (Robertas Harvardas). Žiniasklaidos teigimu, R.Harwardui nepatiko, kad jis negavo jokių garantijų, jog saugumo politikai vadovaus Nacionalinio saugumo taryba, o ne D.Trumpo politiniai patarėjai. Kituose pranešimuose sakoma, kad jį atbaidė Baltuosiuose rūmuose tvyrantis chaosas.

D.Trumpas pastarosiomis dienomis kalbėjosi su dar keliais kandidatais į šį postą, įskaitant ir Johną Boltoną (Džoną Boltoną), respublikono George'o W. Busho (Džordžo V.Bušo) prezidentavimo laikotarpiu ėjusį Vašingtono ambasadoriaus prie Jungtinių Tautų pareigas.

D.Trumpas užsiminė, kad ateityje J.Boltonui gali tekti vaidmuo jo administracijoje. „Prašysime jo dirbti su mumis kažkokiose kitose pareigose“, – sakė jis, bet daugiau detalių nepateikė.

M.Flynnas buvo priverstas atsistatydinti praėjusią savaitę dėl to, kad suklaidino prezidento administracijos pareigūnus apie savo kontaktus su Rusijos ambasadoriumi Vašingtone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių