D. Trumpas kaltina Kiniją valiutos manipuliavimu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas apkaltino Kiniją, kad ši, mėgindama pasipriešinti JAV tarifams, manipuliuoja savo valiuta, informuoja BBC.

Toks kaltinimas primena D. Trumpo retoriką per 2016 m. rinkimų kampaniją, tačiau pastaruoju metu prezidentas šios temos vengė.

JAV ir Kinija rengiasi susitikti šią savaitę Vašingtone ir aptarti abiejų šalių santykius purtantį prekybos konfliktą.

Daugelis analitikų abejoja, kad derybos, kuriose dalyvaus žemesnio lygio pareigūnai, bus sėkmingos ir kad šalims pavyks sušvelninti įtampą.

D. Trumpas „Reuters“ agentūrai sakė daug nesitikįs iš šio susitikimo po pavasarį žlugusių derybų ir neįsivaizduojąs, koks galėtų būti „terminas“ konfliktui tarp ekonomikos milžinių išspręsti.

Susitarti dėl prekybos nepavykus, Jungtinės Valstijos liepos pradžioje įvedė tarifus 34 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos prekėms ir sulaukė „doleris už dolerį“ Pekino atsako. Kitas tarifų paketas 16 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos importui turėtų įsigalioti rugpjūčio 23 dieną.

Kinija pažadėjo skelbti atsakomąsias priemones.

JAV administracija taip pat rengia papildomus tarifus 200 mlrd. JAV dolerių Kinijos importui, o prezidentas D. Trumpas ketina padidinti minėtus tarifus iki 25 proc. vietoj anksčiau planuotų 10 proc. Kinija pagrasino, kad įves naujus tarifus 60 mlrd. JAV dolerių vertės Jungtinių Valstijų prekėms.

JAV pareigūnai užginčijo teiginius, esą didesni tarifai yra reakcija į smukusią juanio vertę, tačiau prezidentas interviu „Reuters“ paneigia tokius tvirtinimus.

„Mano manymu, Kinija manipuliuoja savo valiuta, nėra jokių abejonių“, – „Reuters“ agentūrai sakė D. Trumpas.

Per savo rinkimų kampaniją D. Trumpas taip pat vadino Kiniją manipuliatore, bet pernai, stojęs prie valdžios vairo, jis tokių komentarų atsisakė.

Kinijos valiuta neteko beveik 10 proc. savo vertės JAV dolerio atžvilgiu nuo balandžio, kai prekybos konfliktas ėmė sparčiai gilėti.

Kaip „Reuters“ sakė D. Trumpas, savo nacionalinių valiutų kursais manipuliuoja ne tik Kinija, bet ir Europos Sąjunga. Pasak. D. Trumpo, šioje situacijoje Jungtinėms Valstijoms reikalingas Federalinio atsargų banko palaikymas. Šiuo metu FED palaipsniui didina bazinę palūkanų normą, o tokią politiką D. Trumpas smarkiai kritikuoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuolat

nuolat portretas
rekianti marionetine fizionomija rodno kad toks tipas priprates isakyneti ir nesvarbu ar tai protkinga......

Zoltanas

Zoltanas portretas
Viskas dar priešaky: Brikso atsisakymas atsiskaityti doleriais - galingas žingsnis Amerikos kracho link. Juk nebus kuo savo trilijonines skolas dengti! Tiesa, per JAV krizės pasekmes teks patirti ir visam pasauliui.

Heras

Heras portretas
Normalusis pasaulis atsisako to žalio mėšlo,narys dabar pradės jankiai grasinti Kinijai demokratinėmis bombomis
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių