D. Trumpas ir Sh. Abe: Šiaurės Korėjai „privalu“ likviduoti savo branduolinį arsenalą

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Japonijos premjeras Shinzo Abe pirmadienį sutarė, kad Šiaurės Korėjai „privalu“ visiškai likviduoti savo branduolinius ginklus, paskelbė Baltieji rūmai.

JAV ir Japonijos lyderiai susitiks prieš nekantriai laukiamą Singapūre birželio 12 dieną turintį įvykti D. Trumpo susitikimą su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong Unu. Keliomis dienomis anksčiau D. Trumpas buvo paskelbęs, kad susitikimas su Kim Jong Unu atšaukiamas, bet vėliau jis buvo grąžintas į darbotvarkę.

Amerikos prezidentas sakė, kad viršūnių susitikimas galės vykti kaip planuota, Pchenjanui paskelbus taikesnio tono pareiškimą ir įvykus vaisingoms deryboms su Šiaurės Korėjos pareigūnais.

Pchenjano atžvilgiu Japonija iki šiol laikėsi griežtesnės pozicijos negu jos kaimynės Kinija ir Pietų Korėja. Tokijas su nerimu stebėjo sparčiai besivystantį dialogą su Šiaurės Korėja ir mano, kad su pasitikėjimo nekeliančiu režimu elgiamasi pernelyg atlaidžiai.

Sh. Abe ir D. Trumpas pasikalbėjo telefonu kitą dieną po Amerikos ir Šiaurės Korėjos pareigūnų susitikimo paliaubų kaimelyje Panmundžome, kur buvo aptarti pasiruošimai viršūnių susitikimui.

Abu lyderiai „diskutavo apie pastaruosius įvykius Šiaurės Korėjoje ir patvirtino vėl susitiksiantys, siekdami toliau glaudžiai koordinuoti veiksmus prieš numatomą Jungtinių Valstijų ir Šiaurės Korėjos susitikimą“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

„Prezidentas ir premjeras patvirtino bendrą (poziciją), kad privalu pasiekti visišką ir nuolatinį Šiaurės Korėjos branduolinių, cheminių ir biologinių ginklų bei balistinių raketų programos likvidavimą“, – pridūrė Baltieji rūmai.

Vašingtonas nori, kad Šiaurės Korėja sparčiai ir patikrinamu būdu likviduotų visus savo branduolinius ginklus. Mainais Pchenjanui žadama sušvelninti sankcijas ir suteikti ekonominę pagalbą.

Pchenjano požiūris dėl denuklearizacijos kitoks. Šiaurės Korėja smarkiai nerimauja, kad atsisakiusi branduolinio arsenalo šalis ir jos lyderis taptų pažeidžiami, ypač jeigu Pietų Korėjoje liktų stiprios Jungtinių Valstijų pajėgos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patikslinimas

Patikslinimas portretas
JAV privalu likviduoti savo branduolinį arsenalą bei sunaikinti cheminius ginklus.

tai

tai portretas
korėjiečiai jau padarė garbingą žestą, likviduodami raketų bandymo paligoną, jav iškart pažadėjo jiems Libijos ir Kadafio likimą, apie ką jiems ten dar derėtis, nebent po Š.Korėjos vėliava pagrindiniai derybininkai yra rusai ar kinai

...

... portretas
JAV taip pat...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių