D. Trumpas grasina nutraukti JAV ir Kubos santykių atšilimą

  • Teksto dydis:

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį pagrasino padaryti galą Vašingtono ir Havanos santykių atšilimui, jeigu Kuba nepadarys tam tikrų nuolaidų, ypač žmogaus teisių srityje, ir neatvers savo ekonomikos.

Šis žingsnis galėtų sužlugdyti istorinį santykių atšilimą, kuris, kaip teigia Baltieji rūmai, tarnauja amerikiečių interesams.

Kieti D.Trumpo komentarai įžiebė spėliones, kokia bus respublikonų administracijos politiką komunistų valdomos salos atžvilgiu po buvusio Kubos vadovo Fidelio Castro (Fidelio Kastro) mirties praeitą penktadienį.

„Jeigu Kuba nenori geresnio sandorio kubiečiams, kubiečių ir amerikiečių kilmės žmonėms bei Jungtinėms Valstijoms, aš nutrauksiu tą susitarimą“, – parašė D.Trumpas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Santykių gerinimo politiką norinčių tęsti Baltųjų rūmų nusivylimui, F.Castro mirtis pastūmėjo D.Trumpą sureaguoti į problemą, kuri tikriaisi bet kokiu atveju būtų įtraukta į jo tolimesnę darbotvarkę.

Naujausias griežtas D.Trumpo pareiškimas buvvo paskelbtas komunistinei salai pradėjus savaitę truksiantį atsisveikinimą su savo buvusiu lyderiu, prieštaringai vertinama Šaltojo karo ikona F.Castro. Šimtai tūkstančių kubiečių užplūdo žymiąją Havanos Revoliucijos aikštę, su ašaromis ir nostalgija prisimindami velionį „El Comandante“ (vadą).

Magnatas nepatenkintas susitarimu, kurį jo kolegos respublikonai ilgai kritikavo, kad darbą baigianti demokratų administracija padarė per daug nuolaidų Havanai, mainais neužsitikrindama jokių esminių nuolaidų sau.

Įžymūs respublikonai po F.Castro mirties vadino jį žudiku tironu. D.Trumpas savo ruožtu pavadino jį „brutaliu diktatoriumi“.

Tačiau iki pasirodant išrinktojo JAV prezidento „Twitter“ žinutei, niekas iš jo aplinkos tiesiogiai negrasino užbaigti santykių atšilimo, apie kurį B.Obama ir Kubos vadovas Raulis Castro (Raulis Kastras) paskelbė 2014 metais.

Pasirodžius minėtai žinutei, D.Trumpo atstovas spaudai Jasonas Milleris (Džeisonas Mileris) žurnalistams sakė, kad išrinktasis prezidentas „žino apie niuansus ir sudėtingumą“ tų iššūkių, su kuriais susiduria Kubos žmonės, ir kad jis spręs šią problemą „vos tapęs prezidentu“.

„Palikti kvailio vietoje“

„Tiesą sakant, išrinktasis prezidentas nori matyti laisvę kubiečiams Kuboje - ir amerikiečiams gerą sutartį, kad mes nebūtume palikti kvailio vietoje“, – pridūrė J.Milleris.

„Mūsų prioritetas yra politinių kalinių paleidimas, pabėgusiųjų nuo Amerikos teisėsaugos sugrąžinimas ir politinė bei religinė laisvės visiems kubiečiams, gyvenantiems priespaudoje“, – sakė jis.

Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas (Džošas Ernestas) pirmadienį gynė santykių atšilimą po Šaltojo karo metų priešiškumo ir sakė, kad „praėjus penkiems dešimtmečiams be jokių rezultatų prezidentas pamanė, kad laikas pabandyti padaryti kažką kitaip“.

Jis sakė, kad išardyti dabartinę politiką, apimančią tiesioginių skrydžių atnaujinimą ir daugybę kitų priemonių, „ne taip lengva, kaip gali pasirodyti iš vienos „Twitter“ žinutės“.

J.Earnestas taip pat sakė, kad B.Obama nesiruošia dalyvauti F.Castro laidotuvėse, tačiau į klausimą, kas tuomet vadovaus JAV delegacijai, jis atsakyti nenorėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių