D. Trumpas gali sukelti prekybos karą su Kinija?

  • Teksto dydis:

Išrinktojo Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) griežta pozicija Kinijos atžvilgiu gali sukelti dvišalį prekybinį karą, kas gerokai apsunkins derybas dėl įvairių strateginių ir ekonominių klausimų, rašo laikraštis „The Wall Street Journal“.

Savo rinkimų kampanijos metu D. Trumpas pažadėjo pirmąją savo buvimo Baltuosiuose rūmuose dieną Kiniją paskelbti valiutine manipuliatore. Skirtingai nuo kitų priešrinkiminių D.Trumpo pareiškimų, pažadas Kinijai įvesti sankcijas buvo nedviprasmiškas. Apie tai jis sakė savo paskutinės priešrinkiminės kampanijos metu Getisburge, kuomet jis įvardijo savo planą, ką nuveiks per šimtą pirmųjų prezidentavimo metu.

Pats savaime šalies paskelbimas valiutine manipuliatore praktiškai nieko nereiškia, pažymi ekspertai. Tačiau tai suteikia Baltiesiems rūmams galimybę išbraukti šalį iš tam tikrų galiojančių prekybinių susitarimų su JAV.

Šios teisės panaudojimas kartu su dar keliais įstatymais, suteikiančiais JAV prezidentui įgaliojimus įvesti vienašališkas sankcijas prekybiniams partneriams, leis D. Trumpui pateisinti muitų kinų kompanijoms padidinimą, apie kurį jis ne kartą kalbėjo savo rinkimų kampanijos metu.

„D. Trumpas įgyja daugybę teisinių galių kištis į prekybą“, – sakė buvęs JAV prekybos atstovo įgaliotinis Michaelas Gadbaw (Maiklas Gedbo).

Pavyzdžiui, remdamasis 1974 metais priimtu Užsienio prekybos aktu, D. Trumpas gali palaikyti Kinijos manipuliacijas savo valiutos kursu nesąžiningu prekybos ribojimu ir „pasinaudoti savo įgaliojimais, kad įvestų atitinkamus muitus Kinijos kompanijomis“, sako M. Gadbaw.

Mažai kas iš ekonomistų ginčytųsi, jog Pekinas dirbtinai palaiko žemą juanio kursą jau daugiau nei 10 metų, kas suteikia nesąžiningą pranašumą kinų bendrovėms prieš konkurentus, rašo „The Wall Street Journal“.

Tačiau per pastaruosius dvejus metus Kinijos valdžia išleido maždaug 1 trln. JAV dolerių savo užsienio valiutų atsargų, kad sulaikytų juanio kursą nuo tolesnio mažėjimo. Lėtėjanti Kinijos ekonomikos plėtra skatina kapitalo pasitraukimą iš šalies, o tai stumia Kinijos valiutos kurs žemyn.

„Faktas yra tas, kad Kinija jau dvejus metus nemanipuliuoja savo valiutos kursu, – pažymi Peterseno tarptautinės ekonomikos instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis Fredas Bergsenas. – Būtų tikrai nelogiškai Kiniją būtent dabar paskelbti manipuliatore.“

„Oxford Economics“ ekspertas Gregory Daco (Gregoris Dakas) mano, kad D. Trumpas veikiausiai susilaikys nuo 45 proc. importo muito kiniškoms prekėms įvedimo, apie kurį ne kartą kalbėjo. Tačiau naujasis JAV prezidentas gali imtis tikslinių protekcinių priemonių, pažymi ekspertas.

Investuotojai ir analitikai mano, kad D. Trumpo pozicija kai kuriais ginčytinais ekonominiais klausimais gali sušvelnėti po to, kai jis persikels į Baltuosius rūmus. Tačiau kinai taip pat gali imtis atsakomųjų priemonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių