D. Trumpas Davose didžiuojasi santykiais su Th. May

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį atskrido į Šveicariją, kur dalyvauja Davose vykstančiame Pasaulio ekonomikos forume (PEF).

Prezidentiniu lėktuvu „Air Force One“ D. Trumpas atskrido į Ciurichą anksčiau nei planuota ir iškart įsėdo į JAV sraigtasparnį, nuskraidinusį jį į Alpių kurortą. Per maždaug 40 minučių trukusį skrydį D. Trumpas galėjo grožėtis snieguotais kaimais ir kalnaus bei tviskančiu ežeru.

Davose susirinkę pasaulio politikos ir verslo elito nariai nekantriai laukia, ką prezidentas pasakys apie savo programą „Pirmiausiai – Amerika“.

Tikimasi, kad D. Trumpas pareikš, jog Jungtinės Valstijos yra atviros verslui, bet į protekcionizmą linkusio prezidento dalyvavimas kasmetiniame laisvosios prekybos šalininkų susitikime daugelį stebina. Šią savaitę D. Trumpo pasirašyti nauji muitų tarifai, palankūs Amerikos gamintojams, dar labiau padidino susirūpinimą dėl jo nacionalistinių nuostatų.

„Dabar pat vykstu į Davosą paskatinti žmonių investuoti Jungtinėse Valstijose, – D. Trumpas sakė trečiadienį prieš naktį išskrisdamas į Europą. –Ketinu pasakyti: „Keliaukite į Jungtines Valstijas. Jūs turit apsčiai pinigų.“ Tačiau nemanau, kad man (būtina ten) vykti, nes jie keliauja čionai, keliauja labai sparčiai.“

Prieš išvykdamas iš Baltųjų rūmų D. Trumpas paskelbė „Twitter“ žinutę: „Mūsų ekonomika dabar klesti, ir dėl visko, ką darau, bus tik dar geriau... Mūsų šalis pagaliau vėl LAIMI!“

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas) į Davosą nuvyko pirmiau D. Trumpo ir trečiadienį teigė, kad Jungtinės Valstijos palaiko laisvąją prekybą.

„Pirmiausiai – Amerika“ iš tikrųjų reiškia darbą su likusiu pasauliu“, – sakė S. Mnuchinas, vadovaujantis didžiausiai kada nors į šį išskirtinį sambūrį atvykusiais JAV delegacijai.

„Tai tiesiog reiškia, kad prezidentas Trumpas rūpinasi amerikiečiais darbininkais ir Amerikos interesais – ir tikisi, kad kiti lyderiai lygiai taip pat rūpinsis savaisiais“, – aiškino jis.

JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas (Vilberas Rosas) savo ruožtu argumentavo, kad nauji JAV muitai importuojamiems saulės jėgainių komponentams ir didelėms skalbyklėms turi užkirsti kelią kitų valstybių „nederamam elgesiui“ ir nėra protekcionistiniai. Vis dėlto jis pripažino, kad Kinija gali atsakyti įvesdama muitus importui iš JAV.

Tvirtindamas tarifus savo parašu D. Trumpas sakė vykstąs į Davosą kalbėti, kad reikėtų „vėl imtis investuoti Jungtinėse Valstijose“.

Prezidentas kalbą šiame forume sakys penktadienį. Tikėtina, kad atkreips dėmesį į pastaruoju metu stebėtą JAV ekonomikos pakilimą ir savo vykdomą politiką, pavyzdžiui, neseniai atliktą mokesčių pertvarką. D. Trumpas sako, kad klestinti Amerika yra naudinga pasauliui, tačiau garsiai piktinasi kai kuriomis laisvosios prekybos sutartimis, esą neteisingomis JAV atžvilgiu, ir ragina užtikrinti sąžiningą konkurenciją.

Renginys kviestiniams svečiams, kuriame daugiausiai dėmesio skiriama tarptautiniam bendradarbiavimui ir laisvajai prekybai, atrodo esantis neparanki arena D. Trumpui, į Baltuosius rūmus iškeltam nacionalistinių nuogąstavimų bangos. Kaip bebūtų, S. Mnuchinas atmetė prognozes, kad prezidentas gali būti sutiktas šaltai.

„Dėl šios publikos mums nereikia nerimauti“, – sakė jis.

Ketvirtadienį prezidentas planuoja forumo kuluaruose susitikti su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi). Be to, per dviejų dienų viešnagę planuojamas D. Trumpo susitikimas su PEF įkūrėju Klausu Schwabu (Klausu Švabu); Amerikos vadovas dalyvaus viename priėmime ir vakarienėje su Europos verslo lyderiais.

JAV lyderio susitikimas su Ruandos prezidentu Paulu Kagame (Poliu Kagame) vyks tebetvyrant pasipiktinimui dėl esą D. Trumpo išsakyto pareiškimo, kad Afrikos valstybės yra „sušiktos“ šalys. Britanijojs D. Trumpas taip pat kritikuojamas dėl dalijimosi per „Twitter“ vaizdo įrašais, paskelbtais vienos britų ultradešiniųjų grupės.

D. Trumpas atšaukė neseniai turėjusią įvykti kelionę į Londoną, kur jis turėjo atidaryti 1 mlrd. dolerių kainavusią naująją JAV ambasadą. Prezidentas sakė esąs nepatenkintas naujosios atstovybės kaina ir vieta, bet šiuo žingsniu tikriausiai taip pat išvengė didelių protestų, žadėtų surengti Londone jo politinių oponentų.

D. Trumpas – pirmasis pareigas einantis JAV prezidentas, apsilankysiantis kasmet rengiamame Davoso susitikime nuo 2000 metų, kai į PEF atvyko Billas Clintonas (Bilas Klintonas).

Aktyvistai  pakabino užrašą „Trumpas nelaukiamas“

Aktyvistai Šveicarijoje ant vienos uolos pakabino didelį transparantą su užrašu „Trumpas nelaukiamas!“. Šveicarų grupė „Campax“ ketvirtadienį paskelbė, kad nors transparantas yra pakabintas ant Zarganso kalno, atokiau nuo Davoso, kur D. Trumpas dalyvauja Pasaulio ekonomikos forume, tikimasi, kad jis atkreips į jį dėmesį.

Pasak aktyvistų, jie nori, kad jų žinia pasiektų prezidentą, „ar jam praskrendant slėniu, ar žiūrint televiziją“.

Grupė sako, kad D. Trumpas „reiškia rasizmą, islamofobiją, antisemitizmą, seksizmą, priešiškumą moterims, kariavimą, klimato kaitos neigimą, išpuolius prieš žmogaus teises ir skurdą bei nelygybę didinančią politiką“.

Vis dėlto atvykęs į tarptautinį forumą D. Trumpas, paklaustas, kaip jam patinka Davosas, atsakė: „čia puiku“.

Į klausimą, ką jis pasakysiąs pasaulio lyderių, verslo magnatų ir įžymybių suvažiavimui. D. Trumpas nurodė – „apie taiką ir klestėjimą“.

Pasidomėjus, ar jis būsiąs palaikytas forume, JAV prezidentas atsakė: „Aš visada toks būnu. Tik pasižvalgykite“.

„Esame labai laimingi, kad galime būti čia, – dar pasakė D.Trumnpas. – Jungtinės Valstijos puikiai tvarkosi, ir aš toliau tvarkysiuosi puikiai, o šios dvi dienos bus labai įdomios“.

Akcentuoja santykius su Th. May

JAV prezidentas bando sklaidyti įspūdį, kad jis ir britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) nesutaria.

„Ministrės pirmininkės ir mano santykiai yra tikrai nuostabūs, – pridūrė D. Trumpas. – Nors kai kurie nebūtinai tuo tiki, bet aš sakau jums, nepaprastai gerbiu ministrę pirmininkę ir jos atliekamą darbą“. Jis pridūrė, kad buvęs „neteisingas gandas“ ir jis norįs „jį ištaisyti“.

„Mūsų abiejų tas pats bangos ilgis, manau, visais atžvilgiais“,– pažymėjo JAV prezidentas.

Kaip sakė ministrė pirmininkė, JAV ir Jungtinės Karalystės „ypatingi santykiai“ tęsiasi.

Abu lyderiai pernai kritikavo vienas kitą D. Trumpui savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijus vienos kraštutinių dešiniųjų grupės antimusulmoniškais vaizdo įrašais.

D. Trumpas taip pat atšaukė kelionę į Londoną, į naujosios JAV ambasados atidarymą.

Eidamas į Pasaulio ekonomikos forumą, D. Trumpas stabtelėjo ir maždaug 10 sekundžių pasikalbėjo su vienu delegatu, laikiusiu Stepheno E. Strango (Stiveno E. Strango) knygą „Dievas ir Donaldas Trumpas“ (God and Donald Trump).

Troško apmėtyti vaisiais

 Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) ketvirtadienį žvaliai žengiant į Davoso ekonomikos forumą, vienai gerbėjai pavyko gauti JAV prezidento autografą, o kiti troško apmėtyti jį vaisiais.

D. Trumpas šypsojosi ir mojo eidamas pro šimtus žmonių, kurie konferencijos pastato vestibiulyje ir ant aukštų laiptų susirinko norėdami jį pamatyti.

Kai kurie nepritariamai murmėjo, nors ir traukėsi telefonus norėdami fotografuoti, draskomi tarp žavėjimosi ir bjaurėjimosi žmogumi, kuris žadėjo sugriauti jų globalistinį pasaulį.

„Ar galime ką nors mesti?“ – paklausė vidutinio amžiaus amerikietė violetiniu švarku, nuo laiptų viršaus žvelgdama į D. Trumpo atvykimo laukiančią minią.

„Savo rankinėje turiu obuolį“, – pasakė kita moteris.

„Ne, – nueidama pasakė pirmoji. – Jis net to nenusipelno.“

Dievo dovana?

Tačiau pirmosiose sutinkančiųjų gretose buvo ir viena atsidavusi JAV prezidento gerbėja.

58 metų Deborah O'Hara Rusckowski (Debora O'Hara Ruskovski) ištiesė jam pasirašyti knygą „Dievas ir Donaldas Trumpas“ (God and Donald Trump), kurioje aiškinamasi, ar JAV lyderis į valdžią iškilo įsikišus antgamtinėms jėgoms.

„Taip, prezidente“, – šaukė amerikietė D. O'Hara Rusckowski, dirbanti konservatyvaus katalikiško Maltos ordino nuolatine stebėtoja Jungtinėse Tautose. D. Trumpas priėjo ir pasirašė knygą.

„Jis buvo labai, labai palankus ir (elgėsi) asmeniškai. Jis tiesiog pasakė: „Taip, pasirašysiu ją jums“, – vėliau naujienų agentūrai AFP papasakojo ji.

„Man jis patinka. Man patinka, ką jis remia. Galvoju, kad mums to reikėjo po aštuonerių metų ... (iki D. Trumpo), kurie tik pakenkė mums“, – pridūrė moteris.

Vakarienė su Trumpu

Tuo tarpu šveicarų aktyvistai netoliese ant vienos uolos pakabino didelį transparantą su užrašu „Trumpas nelaukiamas!“.

Kaip ketvirtadienį paskelbė grupė „Campax“, nors transparantas yra pakabintas ant Zarganso kalno, atokiau nuo Davoso, ji tikisi, kad D. Trumpas pamatė jį skrisdamas sraigtasparniu.

Grupė nurodė, kad 17 tūkst. žmonių pasirašė peticiją prieš D. Trumpo vizitą Šveicarijoje, protestuodami prieš jo rasistines, seksistines pažiūras ir „mizantropišką politiką“.

Viršūnių susitikimo delegatai nekantriai laukia, ką D. Trumpas pasakys savo penktadienio kalboje forumui.

Ketvirtadienį jis šiame prabangiame Šveicarijos slidinėjimo kurorte turi vakarieniauti su Europos kompanijų vadovais.

Tačiau kai kurie verslo lyderiai „jau išvyksta“, AFP sakė vienas Europos aukšto rango diplomatas, kuris prašė neskelbti jo pavardės.

„Tiek daug iš tų, su kuriais kalbamės, sako, kad jie nenori pasilikti jo kalbai“, – pridūrė diplomatas.

Atvykdamas į metinį Davoso forumą, D. Trumpas susitinka su liberaliu ekonomikos elitu, kurį įžeidė per savo rinkimų kampaniją.

Tačiau atvykdamas jis plačiai šypsojosi.

„Labai džiugu būti čia, mes labai džiaugiamės būdami čia. Jungtinės Valstijos laikosi labai gerai“, – pasakė jis miniai ir užlipo laiptais susitikti su britų ministre pirmininke Theresa May (Tereza Mei) ir kitais.

„Bus labai įdomios dvi dienos“, – sakė D. Trumpas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių