D. Trumpas apie NATO: atstovauti visam pasauliui – ne mano darbas

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį tvirtino palaikysiantis NATO aljansą, bet dar kartą pabrėžė, kad narės turi sąžiningai prisidėti prie bloko finansavimo, ir perspėjo, kad atstovauti visam pasauliui – „ne jo darbas“.

Naujasis lyderis dar per savo rinkimų kampaniją sukėlė nerimą sąjungininkų sostinėse savo pareiškimais, kad JAV palaikymas NATO turi priklausyti nuo didesnio jos narių finansinio indėlio, bet vėliau stengdavosi akcentuoti, kad Amerikos įsipareigojimais bloko narių saugumui lieka galioti.

„Mano darbas – ne atstovauti pasauliui. Mano darbas – atstovauti Jungtinėms Amerikos Valstijoms“, – D.Trumpas aiškino JAV įstatymų leidėjams, pirmąkart sakydamas kalbą per abejų Kongreso rūmų posėdį, praėjus 40 dienų nuo prisaikdinimo.

„Mes tvirtai palaikome NATO, – pridūrė jis. – Tačiau mūsų partneriai privalo vykdyti savo finansinius įsipareigojimus.

„Tikimės, kad mūsų partneriai – ar jie būtų NATO, ar Artimuosiuose Rytuose ar Ramiajame vandenyne – atliks tiesioginį ir reikšmingą vaidmenį ir strateginėse, ir karinėse operacijose, taip pat mokės sąžiningą kainos dalį“, – pabrėžė D.Trumpas.

„Ir dabar, remdamiesi mūsų labai tvirtomis bei atviromis diskusijomis, jie pradeda daryti būtent tai“, – pastebėjo prezidentas.

„Iš tikrųjų galiu pasakyti, kad pinigai liejasi“, – pridūrė D.Trumpas, nukrypęs nuo iš anksto parengto kalbos teksto.

Žada atgaivinti amerikietišką dvasią

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį per abiejų Kongreso rūmų posėdį pasakytoje ryžtingoje ir kovingo tono kalboje išdėstė, kaip ruošiasi įgyvendinti savo rinkimų kampanijos pažadą „Pirmiausia – Amerika“, ir pažadėjo „atgaivinti amerikietišką dvasią“.

D.Trumpas savo kalboje pristatė kol kas išsamiausią planą, kaip jis nori įgyvendinti savo pažadus, duotus per griežto tono rinkimų kampaniją.

Jis pasmerkė virtinę grasinimų, kurių sulaukė žydų bendruomenės centrai, kapinių nuniokojimą bei veikiausiai rasistinį vieno migranto iš Indijos nužudymą, taip reaguodamas į raginimus prabilti šia tema.

Nors 70-metis prezidentas dar kartą pažadėjo įnirtingai kovoti su nelegalia imigracija, savo kalboje jis vartojo švelnesnius ekonominius terminus. Už tai jis sulaukė Kongreso narių, tarp kurių daugumą turi respublikonai, ovacijų.

„Kai galiausiai imsime vykdyti savo imigracijos įstatymus, padidės atlyginimai, bedarbiai sulauks pagalbos, bus sutaupyta milijardai dolerių, o mūsų bendruomenės taps saugesnės“, – aiškino jis.

Pristatydamas savo siūlomą politiką D.Trumpas sakė, kad Australijos pavyzdžiu sukurta nauda grindžiama imigracijos sistema sumažintų nekvalifikuotų darbuotojų srautą. Jis neatmetė galimybės pasiekti dvipartinį kompromisą dėl migracijos reformos, nors ankstesnėms JAV administracijoms to nepavyko padaryti.

Visgi jis tebesilaiko savo požiūrio, kad reikalinga imtis veiksmų, kuriais siekiama pažaboti imigraciją iš tam tikrų musulmoniškų valstybių. Jis pareiškė: „Negalime leisti Amerikoje formuotis terorizmo pozicijoms.“

Manoma, kad artimiausiomis dienomis jis pasirašys naują vykdomąjį įsakymą dėl imigracijos.

D.Trumpo pirmąjį įsaką dėl imigracijos, kuriuo bandyta uždrausti į šalį atvykti septynių musulmoniškų šalių piliečiams, vėliau užblokavo federaliniai teismai.

„Naujas nacionalinis pasididžiavimas“

D.Trumpas kreipėsi į abiejų rūmų Kongreso narius, Aukščiausiojo Teismo teisėjus, ambasadorius ir generolus tuo metu, kai jam tenka kovoti su keliais skandalais, o jo reitingai yra žemiausi istorijoje.

Džiaugdamasis šalį apėmusiu „nauju nacionaliniu pasididžiavimu“ prezidentas pasinaudojo proga atkurti savo autoritetą ir pataisyti kursą po 40 pirmųjų sudėtingų kadencijos dienų.

Kalbėdamas apie prekybą D.Trumpas netgi gyrė savo pirmtako Abrahamo Lincolno (Abraomo Linkolno) „protekcionistinę politiką“.

„A.Lincolnas buvo teisus – metas atkreipti dėmesį į jo žodžius, – sakė jis. – Nebeleisiu išnaudoti Amerikos, jos puikių kompanijų ir darbuotojų.“

„Daug mažiau tamsos“

Kol kas ilgiausioje savo prezidentinėje kalboje D.Trumpas daugiausiai laikėsi turimo teksto, ir beveik pažodžiui pasakė savo suplanuotą kalbą.

Kelios dešimtys demokratų partijos atstovių vilkėjo baltus drabužius, palaikydamos sufražisčių judėjimą ir protestuodamos prieš prezidento politiką.

Tačiau kartais, prezidentui kalbant apie šeimai draugišką politiką, pavyzdžiui, apmokamas tėvystės atostogas, jo tonas tapdavo labiau užjaučiantis. Jo raginimą susivienyti atsargiai palaikė netgi demokratai.

„Čia buvo daug mažiau tamsos negu jo inauguracijos kalboje. Ir jis pabandė užmegzti ryšį, – sakė demokratas Johnas Larsonas (Džonas Larsonas) iš Konektikuto. – Bet velnias slypi detalėse.“

Kaip rodo CNN apklausa, 57 proc. amerikiečių, stebėjusių prezidento kalbą, ją vertina labai teigiamai.

Nemažai respublikonų po D.Trumpo pergalės ėmėsi jį palaikyti, tikėdamiesi, kad naujasis prezidentas imsis vidaus politikos prioritetų, anot jų, aštuonerius metus ignoruotų ankstesnio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos).

Šios darbotvarkės viršuje įrašytos pastangos atšaukti B.Obamos inicijuotą sveikatos apsaugos reformą vadinamąją „Obamacare“ ir pažadėjo „didžiulę“ mokesčių lengvatą vidurinei klasei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pb

pb portretas
LIBERALAI,--kad pateisinti savo EGZISTENCIJĄ privalote dirbti konkrečius darbus ir pamiršti ką darėte iki šiolei

nuomone

nuomone portretas
nu teisingai,pasake,pirmiausia sava salis turi rupeti

Lit

Lit portretas
Putino nuokruša.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių