D. Grybauskaitė: migrantų krizei įveikti reikalinga Turkijos pagalba

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri sekmadienį kartu su Europos Sąjungos (ES) ir Turkijos vadovais Briuselyje tariasi dėl migrantų krizės, sako, kad jos neįmanoma įveikti be Turkijos pagalbos.

„Migracijos krizės neįmanoma įveikti be trečiųjų šalių, o ypač Turkijos, pagalbos. Per Turkiją plūsta didžiausia pabėgėlių banga į Europą, todėl išeičių privalome ieškoti kartu. Geriau investuoti į bendradarbiavimą dabar, negu kovoti su dar rimtesnėmis pasekmėmis”, - sakė pranešime spaudai sakė prezidentė.

ES šalių ir Turkijos lyderiai priims bendrą politinę deklaraciją, sutariant nuolat rengti ES ir Turkijos viršūnių susitikimus, siekti derybų dėl Turkijos narystės ES ir paspartinti vizų liberalizavimą, tartis energetikos, ekonominės politikos ir muitų sąjungos klausimais.

Be to, joje pabrėžiama būtinybė nedelsiant įgyvendinti spalio Europos vadovų taryboje patvirtintą bendrą ES ir Turkijos veiksmų planą.

Turkija įsipareigoja prisidėti, kontroliuojant sieną su ES, sustiprinti pasienio tarnybą ir bendradarbiavimą su Europos pasienio agentūra „Frontex”, keistis informacija su Bendrijos šalimis, sutvarkyti pabėgėlių registravimo procedūras ir pagreitinti ekonominių migrantų, kurių gyvybei negresia pavojus, gražinimą.

Veiksmų plane numatytoms priemonėms Europos Sąjunga skirs 3 milijardus eurų.

Vien per šiuos metus į ES per Turkiją atvyko 575 tūkst. pabėgėlių. Valstybė yra suteikusi prieglobstį daugiau nei 2 milijonams pabėgėlių iš Sirijos ir jų išlaikymui jau išleido 8 mlrd. JAV dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Morgane

Morgane portretas
Prezidente,reikia nustoti bombarduoti Artimuosius Rytus ir tuo paciu vyti zmones is ju namu,tada ir pabegeliu kryze baigsis.

J.Ramanauskai

J.Ramanauskai portretas
gal tu prisiimsi armiją pabėgėlių? Jei ne, tai netrukdyk savo paistalais dirbti kitiems, kremliaus samdiny.

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
"D. Grybauskaitė: migrantų krizei įveikti reikalinga Turkijos pagalba" "Prezidentė: kalbėsime, kuo galime padėti Turkijai" Tai kam reikalinga pagalba, ar tik ne prezidentei?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių