D. Britanijos leiboristai pradeda įtemptus partijos lyderio rinkimus

  • Teksto dydis:

Didžiojoje Britanijoje pirmadienį prasidėjo balsavimas, lemsiantis, ar kairiųjų pažiūrų politikos veteranas Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) liks opozicinės Leiboristų partijos vadovas.

Šie rinkimai vyks po įtemptos kampanijos, kuri pagilino nesutarimus, galinčius kelti pavojų partijos ateičiai.

Balsalapiai ir internetinės balsavimo anketos bus išsiuntinėtos partijos nariams, kurie turės iki rugsėjo 21 dienos nuspręsti, ar J. Corbyną turi pakeisti parlamento narys Owenas Smithas (Ovenas Smitas), anksčiau menkai pažinotas už Vestminsterio ribų.

Praeitą mėnesį 46-erių O. Smithas inicijavo rinkimus, paskelbęs, jog dėl J. Corbyno vadovavimo partijos skilimo tikimybė tapo „pavojingai reali“.

O. Smithas anksčiau buvo vienas artimiausių J. Corbyno padėjėjų. Jis taip pat stengiasi įtikti partijos kairiajam sparnui ir žada „socialistinę revoliuciją“. „Ne kokią nors svajingą romantišką idėją apie revoliuciją, kad nuverstume kapitalizmą ir grįžtume į socialistinę nirvaną, o blaivią, praktišką socialistinę revoliuciją, kad sukurtume geresnę Britaniją“, – sakė jis praeitą mėnesį.

67-erių J. Corbynas turi didelių galimybių likti lyderio poste, nes jį tebepalaiko dauguma profsąjungų. Nuo J. Corbyno taip pat nenusigręžė daugelis veikėjų, praėjusiais metais padėjusių jam netikėtai laimėti partijos lyderio rinkimus, kai leiboristai buvo sutriuškinti per visuotinį balsavimą.

Vis dėlto jis nesugebėjo palenkti į savo pusę daug partijos įstatymų leidėjų – net 80 proc. jų per birželio pabaigoje surengtą balsavimą išreiškė nepasitikėjimą J. Corbynu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių