D. Britanijoje gėjų santuokų įstatymas „perkopė“ svarbią kliūtį

  • Teksto dydis:

Pirmosios tos pačios lyties asmenų santuokos Anglijoje ir Velse tikriausiai bus pradėtos registruoti jau 2014 metais – tokia galimybė atsivėrė, kai Lordų Rūmai pirmadienį priėmė atitinkamą įstatymą.

Švytintys gėjų teisių aktyvistai džiaugsmingai sveikino šią žinią, susirinkę prie parlamento, kai tas teisės aktas buvo priimtas be prieštaravimų.

Tuo tarpu Lordų Rūmų narys gėjus Waheedas Ali susijaudinęs pareiškė kolegoms: "Mano ir daugelio kitų gyvenimas šiandien bus geresnis negu vakar."

Antradienį šis vyriausybės palaikomas teisės aktas bus perduotas žemiesiems Bendruomenių Rūmams, kur vyks galutiniai debatai, tačiau numatoma, kad šis procesas iš esmės tebus formalumas.

Kultūros ministerijos, kuri parengė šį įstatymo projektą, atstovas sakė, kad naujasis teisės aktas veikiausiai bus oficialiai patvirtintas valstybės vadovės karalienės Elizabeth II trečiadienį arba ketvirtadienį.

"Tačiau tikimės pamatyti pirmąsias gėjų vestuves 2014-ųjų viduryje, nes dar reikia išspręsti įvairius klausimus, tokius kaip poveikis pensijoms", - atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Šio teisės akto šalininkai Lordų Rūmuose buvo įsisegę rausvų gvazdikų žiedus, o gėjų santuokų aktyvistai šoko priešais Parlamento rūmus.

Gėjų teisių aktyvistai žadėjo daryti spaudimą, kad sąlygos tuoktis tos pačios lyties asmenims būtų sudarytos ir kitose Jungtinės Karalystės dalyse - Škotijoje bei Šiaurės Airijoje.

Premjero pavaduotojas Nickas Cleggas sakė, kad naujasis įstatymas užtikrins, kad lesbietės, gėjai, biseksualūs ir lytį pakeitę žmonės jaustųsi "pripažįstami ir vertinami, o ne atribojami".
Šis teisės aktas atspindi "atvirą, šiuolaikišką, tolerantišką ir įvairią visuomenę, kurią norime turėti Britanijoje XXI amžiuje", pridūrė jis.

Tačiau gėjų santuokų priešininkai perspėjo, kad šis įstatymas "atsirūgs" premjerui Davidui Cameronui.

Aktyvistų organizacija "Koalicija už santuoką" pareiškė mobilizuosianti 700 tūkst. savo šalininkų prieš ateinančiais metais vyksiančius Europos Parlamento rinkimus ir 2015-ųjų visuotinius rinkimus.

Naujasis projektas buvo pateiktas parlamentui, nors tokiam žingsniui priešinosi dešimtys narių paties D.Camerono Konservatorių partijoje, o mėginimas jį sužlugdyti praeitą mėnesį Lordų Rūmuose siūlant "ardomąją pataisą" nebuvo sėkmingas.

Kovos už gėjų teises veteranas Peteris Tatchellas sakė, kad parlamento aukštųjų rūmų sprendimas yra "diskriminacijos pralaimėjimas ir meilės bei santuokos pergalė".

Toks žingsnis yra "milžiniškos simbolinės svarbos, siunčiantis žinią, kad tos pačios lyties (asmenų) meilė yra pelniusi visuomenės pripažinimą, priimtinumą ir lygybę", pažymėjo jis.

Tos pačios lyties asmenų poros Britanijoje nuo 2005 metų turi teisę sudaryti civilinę partnerystę, kuri joms suteikia tas pačias teises ir pareigas, kaip ir įprastose civilinėse santuokose.

Tačiau aktyvistai atkreipė dėmesį į kai kuriuos skirtumus, tokius kaip tarptautinis pripažinimas, taikomas santuokoms, bet ne partnerystėms.

Naujasis įstatymas draus valstybinėms Anglijos ir Velso Bažnyčioms, kurios yra nusistačiusios prieš gėjų santuokas, vadovauti tuokiant tos pačios lyties asmenų poras.

Kitoms religinėms institucijoms bus suteikiama "pasirenkamo dalyvavimo" teisė, jeigu jos to panorės.

Škotijoje ir Šiaurės Airijoje šioje srityje vadovaujasi atskirais įstatymais.

Škotijos vyriausybė praeitą mėnesį paskelbė tos pačios lyties santuokas įteisinantį įstatymą, bet Šiaurės Airijos asamblėja panašų teisės aktą blokavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ghjgkg

ghjgkg portretas
greitai gejai ir lezbijetes valdys jus durnelius ir jus ant ju dirbsit,o je tik tratinsis ir duos jums nurodymus.

p

p portretas
Idomu, kodel nuo keliu parlamentaru, kuriuos galbut papirko, priklauso visos zmonijos ateitis. Negiiskripimas turi buti iteisintas kaip normalus dalykas. Juk ir be homoseksualu yra dar visokio plauko iskrypeliu, tai tada ir jiems suteikite tokias pat teises, kuo jie blogesni?

issigimeliai, kaip skeriai,

issigimeliai, kaip skeriai, portretas
uzpuole Zeme. Lietuva, laikykis, esi MArijos zeme. Esi naturalios sheimos- tevo, motinos ir vaiku, ZEME. Issigimimas priartina pasaulio pabaiga.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių