CŽV vadovu patvirtintas M. Pompeo

  • Teksto dydis:

JAV Senatas pirmadienį patvirtino Mike'ą Pompeo (Maiką Pompėją) Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovu ir pritarė Rexo Tillersono (Rekso Tilersono) kandidatūrai į valstybės sekretoriaus postą, o šie žingsniai buvo itin svarbūs formuojant naujojo prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administraciją.

Respublikonų įstatymų leidėjas M.Pompeo, priklausantis Atstovų Rūmų žvalgybos komitetui, tapo tik trečiuoju patvirtintu D.Trumpo administracijos nariu, o prezidento partija ragina sparčiau tvirtinti jo siūlomus kandidatus.

Gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) ir krašto saugumo sekretorius Johnas Kelly (Džonas Kelis) buvo prisaikdinti penktadienį, iškart po paties D.Trumpo inauguracijos.

Senatas, kuriame daugumą turi respublikonai, 53 metų JAV kariuomenės veterano M.Pompeo kandidatūrą 66 balsais prieš 32. Nemažą palaikymą šiam kandidatui išreiškė ir Demokratų partija.

„Jis bus puikus CŽV direktorius“, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas (Polas Rajenas), pasveikinęs kolegą per „Twitter“.

Nors kai kurie demokratų atstovai nepalaikė M.Pompeo, dauguma šios partijos narių pripažįsta, kad jis supranta žvalgybos problemas, ypač kibernetines grėsmes, su kuriomis susiduria šalis.

M.Pompeo „įsipareigojo veikti laikydamasis įstatymo prieš kankinimus (ir) pažadėjo pateikti objektyvią analizę, kaip Iranas laikosi branduolinio susitarimo“, sakė senatorė Dianne Feinstein (Diana Feinstein).

Respublikonai tikėjosi, kad M.Pompeo kandidatūra bus patvirtinta dar penktadienį, bet tam nepritarė demokratai, motyvuodami, kad CŽV vadas dar niekada nebuvo paskirtas prezidento inauguracijos dieną.

Sprendimą atidėti balsavimą sukritikavo D.Trumpo atstovas Seanas Spiceris (Šonas Spaiseris), kuris teigė, kad demokratai, vadovaujami senatoriaus Chucko Schumero (Čako Šumero), „žaidžia politiką su nacionaliniu saugumu“.

Visgi pirmadienį Ch.Shumeras palaikė M.Pompeo kandidatūrą.

„Demonstruojama orientacija į verslą“

Tuo tarpu Senato komitetas uždegė žalią šviesą buvusiam „ExxonMobil“ vadovui R.Tillersonui tapti valstybės sekretoriumi. Šio veikėjo kandidatūra vertinta prieštaringai – daugiausiai dėl jo vyriausybinio ar diplomatinio darbo patirties stygiaus, bet galiausiai buvo leista surengti viso Senato balsavimą.

Senato užsienio reikalų komitete sprendimas buvo priimtas 11 balsų prieš 10, o balsai pasiskirstė pagal jo narių partinę sudėtį. Taip pat buvo paskirtas laikotarpis debatams dėl jo kandidatūros ir patvirtintas tolesnis balsavimas Senate, tačiau jo data dar nežinoma.

R.Tillersonui paramą išreiškė ir senatorius Marco Rubio (Markas Rubijus), vienas iš trijų respublikonų, anksčiau abejojusių dėl jo kandidatūros. M.Rubio pareiškė paremsiąs šį kandidatą į valstybės sekretoriaus postą, nors jam kyla rimtų abejonių.

M.Rubio sakė, kad jam tebekelia nerimą R.Tillersono pozicija dėl žmogaus teisių.

Visgi jis pabrėžė, kad esant tokiam „neužtikrintumui“ dėl JAV užsienio politikos krypties, „nereikalingas šio patvirtinimo atidėjimas ar vėlimasis į kontraversijas prieštarautų mūsų nacionaliniams interesams“.

Senatoriai Johnas McCainas (Džonas Makeinas) ir Lindsey Grahamas (Lindsis Graemas), anksčiau reiškę abejonių dėl R.Tillersono ankstesnių verslo ryšių su Rusija, jo kandidatūrai pritarė sekmadienį.

100 vietų Senate respublikonai turi 52 mandatus. Kad būtų patvirtintos sekretorių kandidatūros, reikalinga paprasta balsų dauguma.

Komitetui priklausantys demokratai vienbalsiai pasisakė prieš R.Tillersoną.

„Manau, kad pono Tillersono demonstruojama orientacija į verslą... gali sukelti pavojų jo kaip valstybės sekretoriaus gebėjimams tvirtai skleisti vertybes ir idealus, kurie apibrėžia mūsų šalį ir mūsų pirmaujantį vaidmenį pasaulyje jau daugiau kaip 200 metų“, – savo pranešime sakė senatorius Benas Cardinas (Benas Kardinas).

Demokratai taip pat blokavo balsavimus dėl sekretorių skyrimo, teigdami, kad pagrindiniai kandidatai nebuvo pakankamai įvertinti etikos požiūriu ir trūko kitokio jų patikrinimo.

Buvusio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijoje per pirmąją jo darbo dieną 2009-aisiais buvo patvirtinti septyni jo pasiūlyti kandidatai.

Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas) sekmadienį kanalui „Fox News“ sakė, kad nepaisant demokratų vilkinimo, „sugebėsime patvirtinti visą kabinetą“.

Respublikonai taip pat tikisi, kad greitai bus patvirtinta ir senatoriaus Jeffo Sessionso (Džefo Sešinso) kandidatūra į JAV generalinio prokuroro postą, atitinkantį daugumos šalių teisingumo ministro pareigas.

Senato Teismų komitetas turėtų balsuoti dėl J.Sessionso antradienį. Tą pačią dieną Užsienio reikalų komitete bus balsuojama ir dėl Pietų Karolinos gubernatorės Nikki Haley (Niki Heili) skyrimo JAV ambasadore prie Jungtinių Tautų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne CŽV

ne CŽV portretas
ne CŽV, o CŽA (centrinė žvalgybos agentūra)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių