CŽV vadovas Turkijoje aptars saugumo klausimus

  • Teksto dydis:

JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) ketvirtadienį lankysis Turkijoje, kur per savo pirmąjį užsienio vizitą aptars saugumo klausimus, įskaitant turkų kovą su judėjimu, vadovaujamu Jungtinėse Valstijose gyvenančiu musulmonų pamokslininko, kaltinamo nepavykusio perversmo organizavimu, pranešė Ankaros pareigūnai.

Dėl šio vizito susitarė vėlų antradienį telefonu apie valandą kalbėjęsi JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), pranešė anonimais norėję likti pareigūnai iš Turkijos prezidentūros.

Pasak jų, su M.Pompeo taip pat bus aptarta JAV remiamų Sirijos kurdų kovotojų problema. Juos Ankara laiko teroristais, nes kovotojai palaiko ryšius su Turkijoje uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK).

Be to, Turkija reikalauja jai išduoti savanoriškoje tremtyje JAV gyvenantį musulmonų pamokslininką Fethullah Guleną (Fetchulą Giuleną). Šalis taip pat nori, kad Vašingtonas liautųsi rėmęs Sirijos kurdų grupuotes.

Valdžioje esant Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijai, Ankaros santykiai su Vašingtonu buvo gerokai pašliję, o Turkija piktinosi JAV nenoru išduoti F.Guleną bei parama Sirijos kurdų kovotojams.

Ankara tikisi, kad prie JAV vairo stojus D.Trumpui dvišaliai ryšiai pagerės, todėl abiejų valstybių lyderių pokalbis buvo atidžiai stebimas.

Pasak pareigūnų, minėtas pokalbis buvo „pozityvus ir vyko nuoširdžioje atmosferoje“; be to, abu lyderiai pabrėžė jų stiprią sąjungą bei būtinybę glaudžiau bendradarbiauti.

D.Trumpas ir R.T.Erdoganas taip pat aptarė jau seną Turkijos raginimą sukurti Sirijoje saugiąsias zonas, pabėgėlių krizę bei kovą su teroristinėmis grupuotėmis, nurodė pareigūnai, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Kaip pranešama, JAV prezidentas R.T.Erdoganui pasakė, kad Vašingtonas nori vystyti ryšius su Turkija ir artimai bendradarbiauti su šia šalimi sprendžiant regionines problemas.

Turkijos vadovas savo ruožtu paprašė Vašingtono „palaikyti Turkiją“ šiai kovojant su F.Guleno judėjimu ir nebedidinti paramos Sirijos kurdų kovotojams.

Pasak pareigūnų, D.Trumpas ir R.T.Erdoganas sutarė „judėti kartu“ per operacijas, kuriomis siekiama atkovoti grupuotės „Islamo valstybė“ kontroliuojamus al Babo ir Rakos miestus šiaurės Sirijoje.


Šiame straipsnyje: Mike PompeoCŽVTurkijasaugumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių