CŽV Afganistane pati įkliuvo į savo spąstus

Mirtininkas sprogdintojas, praėjusią savaitę surengęs ataką vienoje JAV karinėje bazėje Afganistane ir nužudęs septynis Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentus, buvo tarptautinio teroristų tinklo "Al Qaeda" dvigubas agentas iš Jordanijos.

Teroristams prijaučiantis gydytojas

Televizija "NBC News", remdamasi neįvardytais Vakarų šalių žvalgybos pareigūnais, pranešė, kad teroristas yra 36 metų Humamas Khalilas Abu Mulalas al Balawi. "Al Qaedai" prijaučiantis gydytojas buvo kilęs iš Jordanijos miesto Zarkos.

Šis asmuo prieš daugiau nei metus buvo suimtas Jordanijos saugumo pajėgų, tačiau vėliau JAV specialiosios tarnybos jį užverbavo kovai su "Al Qaeda".

Pasak NBC, Jordanijos pareigūnai buvo įsitikinę, kad H.Kh.A.M.al Balawi pakeitė savo pažiūras ir yra visiškai lojalus amerikiečiams bei Jordanijos vyriausybei. Gydytojas buvo pasiųstas į Afganistaną ir Pakistaną, siekiant jį infiltruoti į "Al Qaeda".

Žadėjo suteikti vertingos informacijos

H.Kh.A.M.al Balawi susisprogdino priešakinėje operacijų bazėje "Chapman". Tas smarkiai įtvirtintas kompleksas yra Chosto provincijoje netoli Afganistano pietrytinės sienos su Pakistanu.

Atakos taikiniu tapusioje karinėje bazėje dirbę CŽV agentai padėjo koordinuoti smūgius prieš talibų ir "Al Qaeda" kovotojus, veikiančius abipus Afganistano sienos su Pakistanu.

Tarp žuvusiųjų yra keturi etatiniai CŽV pareigūnai, trys pagal kontraktą dirbę apsaugos darbuotojai ir Jordanijos žvalgybos agentas. Būtent su juo užpuolikas susitarė susitikti, kad perduotų vertingos informacijos apie antrą pagal rangą "Al Qaedos" vadą Aymaną al Zawahiri. Dėl šios priežasties dvigubas agentas nebuvo patikrintas, kai įžengė į karinės bazės teritoriją. Buvę CŽV agentai pasakojo, kad taip daroma dažnai, siekiant pademonstruoti informatoriui didelį pasitikėjimą.

Skaudus smūgis CŽV

CŽV kol kas nekomentavo žiniasklaidos pranešimų, kad įtariamas sprogdintojas buvo
H.Kh.A.M.al Balawi. Jordanijos vyriausybė paneigė savo šalies ryšius su šiuo incidentu.
Talibanas anksčiau pareiškė, kad praėjusį trečiadienį per CŽV pareigūnų susitikimą karinėje bazėje susisprogdinęs užpuolikas buvo vienas iš sukilėliams prijaučiančių JAV remiamos Afganistano armijos kariškių.

Pastaroji ataka buvo skaudus smūgis CŽV, kuri pastaruoju metu plėtė savo veiklą Afganistane. Tai buvo antroji daugiausiai agentų gyvybių nusinešusi ataka per CŽV istoriją. 1983 m. per JAV ambasados Beirute sprogdinimą žuvo aštuoni valdybos darbuotojai.


Šiame straipsnyje: Afganistanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių