Čekų milijardierius A. Babišas vėl prisaikdintas šalies premjeru

  • Teksto dydis:

Čekijos prezidentas trečiadienį vėl prisaikdino milijardierių Andrejų Babišą šalies ministru pirmininku; jo vyriausybėje pirmąkart nuo 1989-ųjų antikomunistinės Aksominės revoliucijos gali atsidurti Komunistų partija.

„Tikiuosi, kad šįkart jūsų vyriausybė pelnys parlamento pasitikėjimą“, – per ceremoniją Prahoje pareiškė prezidentas Milošas Zemanas, buvęs komunistas, garsėjantis savo prorusiškomis ir prokiniškomis pažiūromis.

A. Babišo populistinis judėjimas „Nepatenkintų piliečių akcija“ (ANO) (TAIP) spalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose laimėjo 78 mandatus 200 vietų parlamente. Per savo kampaniją judėjimas žadėjo kovoti su korupcija.

Vis dėlto jo mažumos vyriausybė sausį pralaimėjo privalomą parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo ir buvo priversta trauktis.

Dabar A. Babišas siekia sudaryti koaliciją su kairiojo sparno socialdemokratais (CSSD), parlamente turinčiais 15 vietų. Naujajai koalicijai parlamente taip pat reikėtų 15 mandatų turinčios Komunistų partijos paramos. Už tai komunistai pirmąkart nuo komunizmo režimo žlugimo buvusioje Čekoslovakijoje 1989 metais gautų vietą vyriausybėje.

Koalicijos susitarimo likimas priklausys nuo CSSD partijos referendumo rezultatų, kurie paaiškės tik birželio 15-ąją, ir nuo komunistų, nusiteikusių prieš NATO, reikalaujamų sąlygų, tarp kurių yra ir prašymas neplėsti ginkluotųjų pajėgų misijų užsienyje.

M. Zemanas trečiadienį nurodė, kad „vyriausybė gali būti patvirtinta maždaug birželio gale, ir tokiu atveju balsavimas dėl pasitikėjimo galėtų įvykti pirmą arba antrą liepos savaitę“.

Kitos parlamentinės partijos vengia jungtis prie A. Babišo koalicijos dėl jam metamų kaltinimų sukčiavimu.

M. Zemanas dar sausį pažadėjo suteikti A. Babišui antrą progą formuoti savo vyriausybę, tačiau pridūrė, kad jis turės įrodyti, jog yra užsitikrinęs būtiną palaikymą savo antrajam ministrų kabinetui parlamente. Konstitucija leido A. Babišo kabinetui tęsti savo darbą kaip visiškai visavertei vyriausybei, kol bus patvirtinta nauja vyriausybė.

A. Babišas kaltinamas, kad 2007 metais nuo savo didžiulio prekybos konglomerato „Agrofert“ atskyrė į pietus nuo Prahos esantį „Gandralizdžio“ (Čapi Hnizdo) ūkį, kad gautų iš Europos Sąjungos 2 mln. eurų subsidiją, o vėliau jį vėl susigrąžino.

Slovakijoje gimęs žemės ūkio, maisto pramonės ir žiniasklaidos magnatas A. Babišas 9-e dešimtmetyje buvo tuometinės Čekoslovakijos komunistų partijos narys. Jo pavardė figūruoja paviešintose slaptosios policijos to laikotarpio bylose.

Pats A. Babišas neigia visus jam metamus kaltinimus.

Prieš numanomą jo susitarimą su komunistais antradienį protestavo tūkstančiai čekų.

Centrinėje Prahos aikštėje demonstrantai mojavo plakatais su tokiais užrašais kaip „Zemanai ir Babišai, ši šalis nėra jūsų!“, „Sustabdykit komunistinę nusikaltėlių ideologiją!“ ir „Daugiau jokio komunizmo!“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių