Čekijos teismas paleido nuversto premjero P. Nečaso meilužę

  • Teksto dydis:

Čekijos teismas penktadienį paleido Janą Nagyovą, nuversto premjero Petro Nečaso meilužę ir buvusią aukšto rango padėjėją, po kurios arešto kyšininkavimo ir šnipinėjimo byloje žlugo jo vyriausybė.

J.Nagyova buvo sulaikyta nuo birželio 15-osios. Ji ir toliau kaltinama piktnaudžiavimu įgaliojimais ir kyšininkavimu.

"Buvo apklausti keli liudininkai, rasta įrodymų, tad ... sulaikymo priežastys nebegalioja", - sakė šalies rytuose esančios Ostravos regioninio teismo atstovė Lucie Bohmova.

P.Nečasas, kuris pasitiko J.Nagyovą jai išeinant iš kalėjimo, apkaltino prokurorus laikius ją kalėjime siekiant "daryti spaudimą" ir kritikavo policiją už "neįtikėtiną elgesį".

48 metų P.Nečasas praėjusią savaitę interviu pripažino romaną su J.Nagyova. Dienraščiui „Pravo“ jis taip pat sakė, kad ją palaikys.

Prokurorai mano, kad J.Nagyova, kuri yra buvusio premjero bendraamžė, turėjo karinių šnipų, sekusių P.Nečaso žmoną Radką Nečasovą.

Prieš 25 metus susituokusi pora turi keturis vaikus, o dabar skiriasi.

Prokurorai taip pat teigia, kad J.Nagyova siūlė trims buvusiems P.Nečaso partijos parlamentarams maištininkams pelningus postus, jeigu jie atsistatydins. P.Nečasas tą susitarimą vadino paprasčiausiu politiniu derėjimųsi.

Jo vyriausybei birželio mėnesį žlugus, kairiųjų prezidentas veteranas Milošas Zemanas galėjo inicijuoti technokratų vyriausybę, kuriai vadovauja jo ilgametis sąjungininkas Jiri Rusnokas.

Tačiau analitikai sako, kad naujasis ministrų kabinetas tikriausiai neišgyvens rugpjūtį numatomo balsavimo dėl pasitikėjimo.

Iš septynių kitų minimos bylos įtariamųjų – P.Nečaso administracijos aukšto rango pareigūnų – tik vienas, karinės žvalgybos karininkas, tebėra sulaikytas.
Aukščiausiasis Teismas antradienį nusprendė, kad minėti trys buvę parlamentarai turėjo teisinę neliečiamybę, kai pradėjo dirbti tuose darbuose, ir juos paleido.

Prokuroras Ivo Ištvanas tada sakė, jog atideda bet kokius galimus kaltinimus P.Nečasui iki bus pateikta teisinė apžvalga dėl parlamentarų teisinės neliečiamybės apimties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių