Čekijos premjeras nebeatsistatydins ir sieks atleisti savo varžovą

  • Teksto dydis:

Čekijos premjeras Bohuslavas Sobotka penktadienį pareiškė, kad persigalvojo dėl savo planų atsistatydinti vėliau šį mėnesį ir kad sieks pašalinti iš posto savo populiarų varžovą – finansų ministrą Andrejų Babišą, galinti laimėti vėliau šiais metais vyksiančius rinkimus.

„Neįteiksiu savo vyriausybės atsistatydinimo rašto. Artimiausiu laiku prašysiu respublikos prezidento atšaukti iš pareigų finansų ministrą“, – B.Sobotka sakė žurnalistams Prahoje.

Šis posūkis dar labiau gilina politinę krizę, sukeltą anksčiau savaitę B.Sobotkos netikėtai paskelbto pareiškimo, kad jis atsistatydins po aštrios priešpriešos su A.Babišu.

B.Sobotka, Socialdemokratų partijos (CSSD) vadovas, pakeitė nuomonę, kai prezidentas Milošas Zemanas leido suprasti, jog jis nori pakeisti tik vyriausybės vadovą, o kitus kabineto narius, įskaitant A.Babišą, palikti savo postuose.

Daugelio konstitucijos žinovų nuomone, pasitraukus premjerui automatiškai turi atsistatydinti ir visa jo vyriausybė, bet skirtingos pagrindinio įstatymo interpretacijos gali leisti M.Zemanui įgyvendinti savo planą.

„Tikiuosi, kad prezidentas gerbs nusistovėjusią konstitucinę praktiką“, – pabrėžė B.Sobotka.

A.Babišas savo ruožtu sakė žurnalistams: „Premjeras per kelias pastarąsias valandas nuomonę keičia jau ketvirtą kartą – aš to nesuprantu.“

Kaip nurodo žurnalas „Forbes“, A.Babišas yra antras turtingiausias Čekijos pilietis. Jis vadovavo verslo konglomeratui „Agrofert“, bet anksčiau šiais metais perdavė savo kapitalą patikos fondui, kad išvengtų privačių ir viešų interesų supainiojimo.

Čekijos politiką krizė apėmė antradienį, kai 45 metų B.Sobotka pareiškė atsistatydinsiantis, kilus aštriam ginčui su A.Babišu dėl įtariamo mokesčių slėpimo, nors verslo magnatas jam mestus kaltinimus griežtai neigia.

Ketvirtadienį M.Zemanas įsikišo į šią krizę ir pareiškė, kad yra linkęs į premjero postą paskirti užsienio arba vidaus reikalų ministrą; jie abu yra CSSD nariai.

Iš prezidento kalbų buvo galima suprasti, kad A.Babišas galėtų likti finansų ministru.

Prognozuojama, kad centristinei ANO partijai vadovaujantis 62 metų A.Babišas laimės spalio 20-21 dienomis vyksiančius rinkimus.

B.Sobotka kėlė klausimą, už kokias lėšas A.Babišas pirko neapmokestinamas obligacijas „Agrofert“ vardu. Premjeras tvirtino, kad finansų ministras, atsakingas už kovą su mokesčių slėpimu, neturėtų pelnytis iš mokesčių įstatymų spragų.

A.Babišas yra populiariausia Čekijos politikas: kaip rodo balandį atlikta sociologinių tyrimų centro CVVM atlikta apklausa, jį palaiko 56 proc. respondentų. Tas pats tyrimas rodo, kad B.Sobotką remia 39 proc. ir kad jis pagal populiarumą yra šeštas.

B.Sobotka vyriausybei vadovauja nuo 2014 metų. Jo CSSD dalijasi valdžia su ANO ir mažesne centro dešiniąja Krikščionių demokratų sąjunga (KDU-CSL).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių