Čekijos lyderiai nori referendumo dėl euro įvedimo

Čekijos premjeras Petras Nečasas ketvirtadienį paragino surengti referendumą dėl šalies stojimo į euro zoną, kurį Praha turi atlikti pagal 2004 metų stojimo į Europos Sąjungą (ES) sutartį.

„Padėtis euro zonoje (nuo 2004-ųjų) pasikeitė taip dramatiškai, kad mums reikia surengti referendumą, siekiant apsispręsti“, - konservatyvių pažiūrų premjeras sakė žurnalistams po susitikimo su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Hermanu Van Rompuy (Hermanu Van Rompėjumi).

Premjeras pridūrė, kad tokios pačios pozicijos laikosi Čekijos prezidentas Milošas Zemanas - centro kairiųjų pažiūrų buvęs ekonomistas, pradėjęs kadenciją šių metų kovą.

Praeitą savaitę duodamas interviu Vokietijos laikraščiui „Passauer Neue Presse“, M.Zemanas sakė, kad Čekija galėtų įsivesti eurą per ateinančius penkerius metus.

P.Nečasas pažymėjo, kad jo centro dešinioji vyriausybė neketina nustatyti stojimo į euro zonos per savo kadenciją, kuri baigsis ateinančiais metais.

„Ankstesnės vyriausybės (nustatinėjo tokias datas) kelis kartus ir niekada jų nesilaikė“, - priminė jis.

10,5 mln. gyventojų turinti Čekija jau metus gyvena recesijoje. Jos centrinis bankas prognozuoja, kad šiemet šalies ūkis susitrauks 0,3 proc., o pernai ekonomika nusmuko 1,3 procento.

„Esant dabartinei ekonomikos padėčiai, lankstu kronos kursas yra privalumas mažai, atvirai, į eksportą orientuotai ekonomikai. Euro įvedimas turi būti privalumas Čekijos ekonomikai“, - pažymėjo P.Nečasas.


Šiame straipsnyje: euraseuro zonaČekija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių