Čekijoje sutarta iškelti kiaulių fermą iš romų žudynių vietos

  • Teksto dydis:

Čekijos vyriausybė pirmadienį pranešė sutarusi, kad iš buvusios nacių koncentracijos stovyklos teritorijos, kur Antrojo pasaulinio karo metais buvo nužudyta šimtai romų tautybės žmonių, būtų iškelta kiaulių ferma.

Čekijos kultūros ministerijos atstovė Simona Cigankova sakė, kad sutartis dėl šios nuosavybės bus „užbaigta iki rugsėjo“, tačiau nenurodė, kokia suma joje figūruoja.

Romų aktyvistai ilgą laiką reikalavo iškelti fermą iš Letų vietovės, esančios už 95 km į pietus nuo Prahos. Toje vietoje nuo 1942 metų iki 1943-ųjų rugpjūčio per nacių okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais tuometėje Čekoslovakijoje nacistinė Vokietija ir jų kolaborantai čekai kalino per 1 300 vietos romų.

Šioje stovykloje, kuriai vadovavo ir kurią saugojo čekai, žuvo 327 romai, tarp jų 241 vaikas. Dar 500 jų buvo išsiųsti į liūdnai pagarsėjusią Aušvico stovyklą okupuotoje pietinėje Lenkijoje.

Aštuntame dešimtmetyje komunistinis Čekoslovakijos režimas toje vietoje pastatė kiaulių fermą.

Kompanijos AGPI, kuriai dabar priklauso ta ferma, vadovas Janas Čechas patvirtino, kad vyriausybės pasiūlymas buvo priimtas. Pasak jo, tikimasi, kad sandoris bus užbaigtas iki spalį vyksiančių visuotinių rinkimų.

Žmogaus teisių grupės „European Grassroots Antiracist Movement“ (EGAM) vadovas Benjaminas Abtanas (Benžamenas Abtanas) pagyrė pirmadienio naujieną ir teigė, kad tai yra „istorinis (įvykis) romų orumui“.

Kairiųjų vadovaujama Čekijos vyriausybė 2016 metais pažadėjo išpirkti šią fermą dar iki rinkimų, bet aktyvistai baiminosi, kad dėl trijų koalicijos partijų tarpusavio nesutarimų žadėtas susitarimas gali žlugti.

B.Abtanas ir dešimtys kitų aktyvistų iš visos Europos birželį Letų gyvenvietėje rinkosi į protestus, kad paragintų Čekijos vyriausybę ištesėti savo pažadą.

Be kita ko, praėjusių metų gegužę aktyvistai Europos Sąjungoje ėmėsi lobistinės veiklos siekdami, kad būtų sustabdytos tai fermai mokamos subsidijos.

Per Antrąjį pasaulinį karą Europos romai tapo nacių genocido aukomis, kaip ir didesnė žydų bendruomenė.

10,5 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje dabar gyvena maždaug 250–300 tūkst. romų.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai sunaikino daugiau nei pusę iš maždaug 1 mln. Europoje gyvenusių romų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Perkels ją ten kur dabar tie 'romai' gyvena?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių