Čečėnijoje minios žmonių protestavo prieš rohinjų „genocidą“

  • Teksto dydis:

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas, siekiantis sustiprinti savo, kaip įtakingiausio Rusijos musulmono, įvaizdį, pirmadienį į regiono sostinės Grozno gatves išvedė dešimtis tūkstančių žmonių protestuoti prieš tai, ką jis pavadino „musulmonų genocidu“ Mianmare.

Per pastarąsias kelias dienas smurtas Mianmaro Rachinų valstijoje pareikalavo beveik 400 gyvybių ir privertė tūkstančius etninių rohinjų bėgti į kaimyninį Bangladešą.

Valstybinės televizijos reportaže buvo matyti, kaip dešimtys tūkstančių žmonių pagrindinėje Grozno aikštėje reiškia paramą rohinjams. Čečėnijoje gyventojų daugumą sudaro musulmonai.

Kreipdamasis į mitingo dalyvius, R. Kadyrovas smurtą prieš rohinjus lygino su Holokaustu. Jo žodžius pertraukdavo šūksniai „Allahu akbar!“ (arab. „Dievas visų didesnis!“).

R.Kadyrovas, kuris Čečėniją valdo daugiau kaip dešimtmetį, griežtai kontroliuoja savo respublikos visuomenę ir bet kokios viešos apraiškos būna kruopščiai surežisuotos.

Vietos policija pranešė, kad mitinge dalyvavo 1,1 mln. žmonių. Bendrai Čečėnijoje iš viso gyvena 1,4 mln. žmonių, rodo oficialūs statistiniai duomenys.

Anksčiau paskelbtame vaizdo įraše R. Kadyrovas išreiškė miglotą grasinimą „eiti prieš“ Rusijos vyriausybę, jei ji nesiims veiksmų smurtui sustabdyti.

„Jeigu Rusija rems velnius, kurie vykdo šiuos nusikaltimus, aš eisiu prieš Rusiją“, – sakė jis.

R. Kadyrovas kovojo čečėnų separatistų gretose jų 10-ojo dešimtmečio kare su Rusijos pajėgomis, bet 1999 metais prasidėjus antrajam karui perėjo į Rusijos pusę.

Pastaraisiais metais R. Kadyrovas užmezgė ryšius su keliais lyderiais islamo pasaulyje, o dabar, pasinaudodamas Rusijos įsitraukimu į pilietinį karą Sirijoje, stengiasi vaizduoti save kaip įtakingiausią Rusijos musulmoną.

Neaiškus R. Kadyrovo labdaros fondas siuntė humanitarinę pagalbą Sirijos vaikams ir aukojo lėšas seniausios Alepo mečetės bei kitų įžymybių atstatymui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių