Čečėnija: R.Kadyrovas - ne prezidentas, bet vadovas

Ramzanas Kadyrovas ketvirtadienį, rugsėjo 2 dieną, liovėsi buvęs Čečėnijos prezidentas - šio neramaus Rusijos Kaukazo regiono parlamentas pervardijo jo pareigas, ir dabar jis vadinasi "respublikos vadovas".

Pakeisti Čečėnijos lyderio pareigų pavadinimą R.Kadyrovas pasiūlė įstatymų leidėjams rugpjūčio 12 dieną. Savo siūlymą jis aiškino tuo, kad Rusijoje tik vienas valstybės veikėjas turi teisę vadintis prezidentu. Drauge R.Kadyrovas pabrėžė, kad pasirengęs priimti bet kurį terminą, apibrėžiantį subjekto vadovo pareigas, išskyrus pavadinimą "prezidentas".

Rusijos Federacijos sudėtyje iš 83 subjektų yra 21 respublika. Be Čečėnijos, kur prezidentas daugiau nėra respublikos vadovas, tokios pareigos liko Buriatijoje, Baškirijoje, Marių respublikoje, Tatarstane, Udmurtijoje, Čiuvašijoje, Sachos (Jakutijos) respublikoje, Adygėjoje, Dagestane, Ingušijoje, Kabardos Balkarijoje, Karačiajų Čerkesijoje ir Šiaurės Osetijos-Alanijos respublikoje.

Anksčiau prezidentas buvo Kalmukijoje, bet 2004 metais kalmukų lyderis Kirsanas Iliumžinovas taip pat pervardijo pareigas į respublikos vadovą. Respublikos vadovo pareigos yra Altajaus respublikoje, Mordovijoje ir Komijoje. Tuvai ir Chakasijai vadovauja vyriausybės pirmininkai.

Šiaurės Kaukazo prezidentai jau pritarė R.Kadyrovo siūlymui. Tačiau Tatarstanas pervardyti pareigas neskuba. Totorijos teisingumo ministro pirmasis pavaduotojas Sergejus Stoliarovas paaiškino žurnalistams, kad iki šiol neaišku, kokie bus pervardijimo padariniai ir ar bus perskirstyti įgaliojimai. Pasak S.Stoliarovo, Maskvoje to niekas neaiškina.

R.Kadyrovas sako esąs įsitikinęs, kad jo siūlymas pervardyti respublikų vadovų pareigas Rusijoje susilauks plataus pritarimo.

"Aš kalbėjau su visų Šiaurės Kaukazo respublikų prezidentais. Jie aiškiai pritarė, kad Rusijoje žodžiu "prezidentas" būtų vadinamos tik valstybės vadovo pareigos. Ir aš esu tikras, kad artimiausiu laiku jie savo subjektuose šį klausimą iškels įstatymų leidėjams", - sakė R.Kadyrovas po pervardijimo procedūros.

Atsakydamas į klausimą apie atskirą Totorijos nuomonę dėl to R.Kadyrovas pabrėžė: "Tatarstanas yra aukštą išsivystymo lygį pasiekęs Rusijos subjektas, kur iš tikrųjų visuomeninės organizacijos ragina palikti prezidento pavadinimą. Tačiau respublikos vadovybė, mano nuomone, priimdama galutinį sprendimą vadovausis bendrais valstybės interesais, kurie jokiu būdu neprieštarauja nei Tatarstano, nei bet kurios kitos respublikos interesams".


Šiame straipsnyje: R.KadyrovasČečėnija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių