Buvusiam Rumunijos prezidentui suteikta Moldovos pilietybė

  • Teksto dydis:

Buvęs Rumunijos prezidentas Traianas Basescu (Trajanas Besesku) ketvirtadienį davė priesaiką ir oficialiai tapo Moldovos piliečiu, kad galėtų siekti šios šalies prezidento posto.

Oficiali pilietybės suteikimo ceremonija T. Basescu ir jo žmonai Mariai (Marijai) vyko Moldovos ambasadoje Bukarešte, pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus T. Basescu sakė dėsiantis visas pastangas, kad galėtų dalyvauti antrajame Moldovos prezidento rinkimų rate lapkričio 13 dieną.

Praeitą savaitgalį įvykusiame pirmajame rinkimų ture daugiausiai balsų surinko prorusišku veikėju laikomas Igoris Dodonas.

„Nenorėčiau užsiimti agitacija čia, ambasadoje, kuri yra Moldovos teritorija. Atliksiu visas teisines procedūras, kad gaučiau reikalingus dokumentus“, – sakė buvęs Rumunijos vadovas.

T. Basescu taip pat sakė, kad jis labai didžiuojasi „gavęs pilietybę ir būdamas piliečiu šalies, kuri (tęsiasi) nuo vakarinių sienų iki Dniestro upės ir truputį toliau“.

Jis palaikė Moldovos siekius integruotis į Europą ir pažymėjo, kad „Rumunija šioje srityje turi suteikti visą įmanomą pagalbą“.

„Moldova turi tik vieną kelią, kelią į Vakarus, į Europos Sąjungą ir, kodėl gi ne Rumuniją, jei piliečiai to nori“, – sakė T. Basescu.

Prieš kelerius metus politikas sakė, kad pasibaigus jo prezidento kadencijai Rumunijoje jis bandytų gauti Moldovos pilietybę, kad „galėtų dalyvauti respublikos politiniame gyvenime ir kovoti, kad ji prisijungtų prie Rumunijos“.

Prieš dvi savaites Moldovos Konstitucinis Teismas atmetė Igorio Dodono ieškinį dėl Moldovos pilietybės Basescu šeimai suteikimo teisėtumo. Teisėjai nutarė, kad šis klausimas nepatenka į jų jurisdikciją. Moldovos prezidentas Nicolae Timofti (Nikolajė Timoftis) savo įsaku suteikė T. Basescu pilietybę šių metų liepą.

T. Basescu prezidento kadencija baigėsi 2014 metų rudenį. Nuo to laiko jis ne kartą yra užsiminęs, kad reikia sujungti Moldovą ir Rumuniją – etniškai ir istoriškai labai artimas kaimynines šalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių