Buvęs Vokietijos kancleris tarpininkavo dėl vokiečio paleidimo į laisvę Turkijoje

  • Teksto dydis:

Buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėderis) su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu) susitarė dėl Turkijoje įkalinto Vokietijos žmogaus teisių aktyvisto Peterio Steudtnerio (Pėterio Štoitnerio) paleidimo, ketvirtadienį sakė Berlynas.

G. Schroederis į Turkiją nuvyko praėjus savaitei nuo rugsėjo 24 dienos rinkimų Vokietijoje pakalbėti su Turkijos prezidentu apie aktyvistą P. Steudtnerį ir kitus Turkijoje įkalintus vokiečius.

„Esu labai dėkingas Gerhardui Schroederiui už jo įsiterpimą“, – savaitraščiui „Der Spiegel“ sakė užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis).

Prieš vykdamas į Ankarą G. Schroederis susitiko su kanclere Angela Merkel, rašo „Der Spiegel“.

„Toks yra pirmasis mažėjančios įtampos ženklas, Turkijos vyriausybė laikosi savo pažadų, – sakė S. Gabrielis. – Dabar privalome dirbti toliau ir užtikrinti, kad būtų paleisti visi suimtieji.“

P. Steudtneris, žmogaus teisių aktyvistas ir kino režisierius, buvo suimtas kartu su dar keliais „Amnesty International“ nariais liepos mėnesį ir laikomas dėl, smarkiai ginčijamų kaltinimų terorizmu.

Turkijos teismas trečiadienį vakare nurodė lygtinai paleisti aštuonis žmogaus teisių aktyvistus, tarp kurių yra ir P. Steudtneris.

Dešimt Vokietijos piliečių, tarp jų ir žinomas žurnalistas Denizas Yucelis (Denizas Judželis), vis dar suimti Turkijoje, anot Berlyno, dėl politinių priežasčių.

G. Schroederis, kaip ir S. Gabrielis, priklauso Socialdemokratų partijai ir Vokietijos kancleriu buvo 1998-2005 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių