Buvęs šnipas: N. Mandelos areštą nulėmė CŽV perduota informacija PAR

  • Teksto dydis:

Vieno JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agento perduota informacija Pietų Afrikos Respublikos apartheido režimui buvo priežastis, leidusi suimti Nelsoną Mandelą ir pradėti 27 metus trukusį jo kalinimą, sekmadienį pranešė žiniasklaida.

Buvęs JAV vicekonsulas Durbane ir CŽV operatyvininkas Donaldas Rickardas (Donaldas Rikardas) sakė britų kino kūrėjui Johnui Irvinui (Džonui Ervinui), kad jis esąs susijęs su N.Mandelos areštu 1962 metais, kuris tuomet atrodė būtinas, nes amerikiečiai buvo įsitikinę, jog tas veikėjas „visiškai kontroliuojamas Sovietų Sąjungos“, sakoma Didžiosios Britanijos laikraščio „The Sunday Times“ paskelbtame straipsnyje.

„Jis galėjo sukelti karą Pietų Afrikoje; Jungtinės Valstijos nenoromis būtų turėjusios įsitraukti, ir viskas galėjo tapti pragaru“, – aiškino D.Rickardas.

„Mes ten balansavome ant ribos, ir tai reikėjo sustabdyti, – tai yra, reikėjo sustabdyti Mandelą. Ir aš tai sustabdžiau“, – pridūrė jis.

J.Irvino naujasis filmas „Mandelos ginklas“ (Mandela's Gun), pasakojantis apie įvykius keli mėnesiai iki to kovotojo su apartheidu arešto, bus parodytas Kanų kino festivalyje vėliau šią savaitę.

N.Mandela buvo paleistas iš kalėjimo 1990 metais ir buvo išrinktas pirmuoju juodaodžiu PAR prezidentu. Jis užėmė tą postą 1994–1999 metais.

Nobelio taikos premijos laureatas mirė 2013-aisiais, būdamas 95 metų.

N.Mandelos valdančiojo Afrikos nacionalinio kongreso (ANC) atstovas Zizi Kodwa (Zizis Kodva) sakė, kad tas pareiškimas yra „rimti kaltinimai“.

„Visada žinojome, kad vyko bendradarbiavimas tarp kai kurių Vakarų šalių ir apartheido režimo“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.

D.Rickardas, kuris, kaip pranešama, dirbo CŽV iki 1979 metų, mirė kovą, praėjus dviem savaitėms po pokalbio su J.Irvinu Jungtinėse Valstijose.

CŽV tą pranešimą komentuoti atsisakė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių