Buvęs Lenkijos premjeras: V. Putinas nesiūlė Lenkijai pasidalyti Ukrainos

  • Teksto dydis:

Buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas penktadienį paneigė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siūlė abiem šalims pasidalyti Ukrainą.

Tokį pareiškimą išsakė buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis), duodamas interviu, tapusį JAV portalo „Politico“ sekmadienį paskelbto straipsnio pagrindu.

Tas straipsnis išprovokavo didžiulį atgarsį Lenkijoje, bet R.Sikorskis beveik iškart nuo jo atsiribojo, sakydamas, kad „Politico“ per plačiai interpretavo jo žodžius, o galiausiai pripažinęs, kad jam buvo sušlubavusi atmintis.

Kalbėdamasis su „Politico“, R.Sikorskis sakė, kad pasiūlymas dėl potencialaus Ukrainos padalijimo 2008 metais buvo pateiktas tuomečiam premjerui D.Tuskui per jo susitikimą su V.Putinui Maskvoje prie keturių akių.

Tas epizodas pastatė R.Sikorskį į itin keblią padėtį. Apžvalgininkai Lenkijoje pareiškė, kad jis pakenkė šalies patikimumui tarptautinėje arenoje, ypač sprendžiant su Rusija susijusius klausimus.

Dirbdamas užsienio reikalų ministru iki praeito mėnesio, kai tapo Lenkijos parlamento pirmininku, R.Sikorskis buvo vienas iš pagrindinių balsų Europoje, pasisakančių už griežtą poziciją Maskvos atžvilgiu. Kai kurie politiniai oponentai dabar jį ragina atsistatydinti ir netgi pasitraukti iš politinės veiklos.

Duodamas interviu radijui „TOK FM“, D.Tuskas sakė, kad V.Putinas jam niekada nesiūlė, jog Lenkija ir Rusija turėtų pasidalyti Ukrainą.

„Nei viename iš susitikimų su prezidentu Putinu toks pasiūlymas nebuvo pateiktas“, – pabrėžė jis.

Pasak D.Tusko, R.Sikorskio pareiškimą tikriausiai paskatino V.Putino pasisakymai per 2008 metais Bukarešte vykusį NATO viršūnių susitikimą, kai Rusijos lyderis pareiškė, jog Ukraina yra dirbtinė valstybė ir kad Maskva joje turi interesų.

„Visa ši istorija rodo, kad žmogaus atmintis kartais sušlubuoja“, – sakė D.Tuskas, girdamas R.Sikorskį kaip vieną iš talentingiausių Lenkijos politikų per pastaruosius 20 metų. Buvęs premjeras sakė neabejojantis, kad šis „nesėkmingas interviu“ nesužlugdys R.Sikorskio politinės karjeros.

„Radoslavo Sikorskio išaiškinimas turėtų būti pakankamas momentas užbaigti visą šį reikalą, – D.Tuskas sakė žurnalistams vėliau penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje. – Man atrodo, kad Radoslawas Sikorskis po ne pačios geriausios pradžios šį reikalą gerai užbaigė.“

D.Tuskas atsistatydino iš premjero posto rugsėjį, kai buvo išrinktas Europos Vadovų Tarybos pirmininku, o naująsias pareigas jis pradės eiti gruodžio 1 dieną. Per vėliau įvykusį vyriausybės pertvarkymą R.Sikorskis pasitraukė iš diplomatijos vadovo posto ir tapo Seimo pirmininku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RUSAS

RUSAS portretas
Netikiu kad tokiam debilui kaip sikorskis,Putinas pasakytu tokis zodzius Sikorski net lenkijoj niekas neskaito rimtu politiku Rusijoj sikorskis isviso nulis

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
"Buvęs Lenkijos premjeras: V. Putinas nesiūlė Lenkijai pasidalyti Ukrainos" --------------------- Siule, nesiule, o kalbos jau prasidejo ir kiekvienas ivertins pro rakto skylute islindusi garsa savaip. Ar neatsimename is nuotrauku pono Tusko glebesciavimosi su Putinu? Nu draugai draugeliai nuosirdziausi! O to be reikalo NEBUNA! Gal buvo aptare koki kita grobi pasidalinti? O Putinas aiskiai, daugiau ne aiskiai yra Lenkija apibudines kaip tokiu noru beturincia, nes atskleide, kad fasistine Vokietija susitarusi su Lenkija.... visgi dalinosi Cekoslovakija! Fakto is istorijos neismesi, kaip beinterpretuotum. O ar nebuvo Suvalku sutarties sulauzymo, kuri IRODO Lenkijos grobikiskas uzmacias savo kaimynu atzvilgiu! O ar visai neseanai, kai tik ponas Tuskas pasidare Europos vadovu tarybos pirmininku.... is karto uzgiedojo apie TAIKA ukrainoje, kas tuo momentu aiskiai reiske, kad Ukraina jau padalinta, kas ruso uzimta, tai uzimta, o dabar taika. Tai Putino politikos vykdytokas ponas Tuskas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių