Buvęs „Jukos“ vadovas paskelbė bado streiką

Buvęs naftos bendrovės "Jukos" vadovas Michailas Chodorkovskis (nuotr.) paskelbė bado streiką, protestuodamas prieš tai, kad jam pratęstas arešto terminas.

Apie savo ketinimą badauti M.Chodorkvskis pranešė laiške Aukščiausiojo teismo pirmininkui Viačeslavui Lebedevui, sakoma pranešime, paskelbtame radijo stoties tinklalapyje pirmadienio vakarą.

Kaip jau pranešta, gegužės 14 dieną Maskvos Chamovnikų teismas pratęsė trims mėnesiams areštą M.Chodorkovskiui ir jo verslo partneriui, buvusiam tarptautinio finansinio susivienijimo "Menatep" vadovui Platonui Lebedevui.

Pirmadienį valstybės kaltintojas baigė M.Chodorkovskio apklausą. Per šį posėdį į Kremliaus nemalonę patekęs magnatas savo ruožtu pareiškė, kad jau parašė skundą dėl Chamovnikų teismo sprendimo pratęsti jam areštą.

"Ir aš, ir mano gynėjai nesutinkame su nutarimu pratęsti arešto terminą", - pažymėjo M.Chodorkovskis.

Apie numatytą bado streiką buvęs turtingiausias Rusijos žmogus posėdyje nieko nekalbėjo.

Buvęs "Jukos" vadovas savo protestą motyvuoja tuo, kad balandį priimtos Rusijos baudžiamojo proceso kodekso pataisos draudžia taikyti areštą asmenims, įtariamiems ekonominiais nusikaltimais.

M.Chodorkovskis žada badauti tol, kol gaus patvirtinimus, kad prezidentas Dmitrijus Medvedevas žino apie susidariusią situaciją.

Minėtas Baudžiamojo kodekso pataisas pasiūlė pats D.Medvedevas ir joms pritarė jėgos žinybų atstovai.

Sprendimas pratęsti areštą M.Chodorkovskiui ir D.Lebedevui buvo priimtas nagrinėjant baudžiamąją bylą, kurioje jie kaltinami 350 mln. tonų naftos pagrobimu ir pajamų plovimu.

Gegužės 14 d. skelbdamas nutarimą Maskvos Chamovnikų rajono teismo teisėjas Viktoras Danilkinas arešto pratęsimą motyvavo tuo, kad M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas kaltinami sunkiais nusikaltimais.

Be to, pabrėžė teisėjas, M.Chodorkovskio ir P.Lebedevo byla, kurią sudaro 188 tomai, nagrinėjama teisme ir "užbaigti nagrinėjimą iki ankstesnio arešto termino pabaigos neįmanoma."

Buvusio "Jukos" vadovo advokatas Vadimas Kliuvgantas laikraščiui "Kommersant" sakė, kad jis perdavė į Rusijos Aukščiausiojo teismo kanceliariją savo ginamojo kreipimąsi į Teismo pirmininką V.Lebedevą.

"Michailas Chodorkovskis nusprendė parašyti savo kreipimąsi, nes negali susitaikyti su įstatymo sabotažu, tai savo ruožtui gali būti precedentas skiriant kardomąją priemonę kitiems verslininkams", - pabrėžė juristas.

Per pastaruosius kelis teismo posėdžius buvęs naftos bendrovės vadovas paneiginėjo įvairias jam pateiktų kaltinimų detales.

Pagal tyrimo versiją, M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas sudarė organizuotą nusikalstamą grupę ir pagrobė "Jukos" antrinių bendrovių išgautos naftos už daugiau kaip 892 mlrd. rublių bei legalizavo iš viso 487,4 mlrd. rublių ir 7,5 mlrd. dolerių, gautų ją pardavus.

Taip pat jiems inkriminuojamas Rytų naftos bendrovės antrinių bendrovių akcijų pasisavinimas ir jų legalizavimas.

Kaltinimai susiję su laikotarpiu nuo 1998 iki 2004 m.

M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas 2005 m. buvo nuteisti pagal septynis straipsnius už sukčiavimą ir vengimą mokėti mokesčius. Meščiansko teismas Maskvoje jiems skyrė devynerių metų laisvės atėmimo bausmes; vėliau Maskvos miesto teismas sutrumpino jiems terminą iki aštuonerių metų.

Jie nepripažino savo kaltės nei pirmajame, nei antrajame procese. M.Chodorkovskis abi baudžiamąsias bylas vadina politiškai motyvuotomis.


Šiame straipsnyje: ChodorkovskisJukosLebedevas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių