Buvusio Estijos saugumo vadovo įsakymas: atsikratyti buvusių KGB darbuotojų

  • Teksto dydis:

Buvęs ilgametis Estijos saugumo policijos direktorius Juri Pihlas (Juris Pihlas) 2008-aisiais dirbdamas vidaus reikalų ministro poste davė nurodymus saugumo policijai atsikratyti savo darbuotojų, kurie anksčiau dirbo KGB, pranešė „Eesti Paevaleht“.

J.Pihlas laikraščiui pripažino, jog netikrino, ar jį saugumo policijos vadovo poste pakeitęs Raivo Aegas (Raivas Aegas) įvykdė tą nurodymą. „Nepradėjau kaišioti nosies į detales“, – sakė jis.

J.Pihlas nurodė, kad kuris laikas po to, kai paliko ministro postą, atsitiktinai susidūrė su vienu buvusiu saugumo policijos darbuotoju ir iš jo sužinojo, kad personalo pakeitimai buvo padaryti ir kad anksčiau KGB dirbę žmonės, išskyrus Vladimirą Veitmaną, buvo išleisti į pensiją.

„Tas šnipas buvo paliktas. Paklauskit jų, kodėl jie paliko tą šnipą“, – sakė J.Pihlas, kuris daugiau kaip dešimtmetį vadovavo saugumo policijai, o vėliau dirbo generaliniu prokuroru bei vidaus reikalų ministru, be to, kurį laiką, kol pradėjo dirbti privačiame versle, buvo Socialdemokratų partijos lyderis.

Rugpjūčio 7 d. Estijos saugumo policija (KaPo) sulaikė buvusį valstybės saugumo techninės tarnybos specialistą V.Veitmaną, įtariamą valstybės išdavyste.

„Buvęs KaPo bendradarbis V.Veitmanas keletą metų prieš išeidamas į pensiją 2011-aisiais rinko slaptą informaciją ir perdavė ją Rusijos Federacijos specialiosioms tarnyboms. Jam buvo prieinamos įvairios valstybinės paslaptys“, – sakė generalinis prokuroras Normanas Aasas (Normanas Asas).

V.Veitmanas gimė 1950 metais Taline, baigė Talino politechnikos universitetą, dirbo ESSR KGB operatyviniame skyriuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Deivydas

Deivydas portretas
Šaunuoliai estai, lietuviam ir latviam reikėtų pasimokyti iš jų užšispyrimo. Laiku reikia užsiimti dekgbizacija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių