Buvęs britų premjeras J. Majoras siūlo surengti dar vieną balsavimą dėl „Brexit“

  • Teksto dydis:

Buvęs britų premjeras Johnas Majoras (Džonas Meidžoras) trečiadienį patarė, kad Jungtinės Karalystės gyventojams reikėtų suteikti dar vieną progą balsuoti dėl „Brexit“, perspėdamas, kad jie buvo „suklaidinti“ dėl skyrybų su Europos Sąjunga pasekmių.

Pasak J. Majoro, JK įstatymų leidėjams turėtų būti suteikta galimybė surengti antrą referendumą dėl narystės ES, kai vėliau šiais metais jie balsuos dėl Britanijos išstojimo sąlygų.

„Iki 2021 metų, po galimo dvejų metų pereinamojo laikotarpio, nuo 2016-ųjų referendumo bus praėję penkeri metai, – J. Majoras sakė savo kalboje Londone. – Elektoratas bus pasikeitęs. Kai kurie rinkėjai bus mus palikę. Rinkimų teisė bus suteikta daugybei naujų rinkėjų. Kiti galbūt bus persigalvoję.“

„Niekas negali žinoti, kokia gali būti „žmonių valia“. Todėl leiskime nuspręsti parlamentui. Arba sugrąžinkime tą patį klausimą žmonėms“, – kalbėjo ekspremjeras.

J. Majoras, buvęs dabartinės premjerės Theresos May (Terezos Mei) konservatorių partijos lyderis, vyriausybei vadovavo 1990-1997 metais.

Jis dalyvavo kampanijoje prieš „Brexit“, tačiau pasisakė prieš Britanijos prisijungimą prie euro zonos arba Šengeno zonos, ir buvo „nei eurofilas, nei euroskeptikas“.

„Bet aš esu realistas. Tikiu, kad rizikuoti prarasti mūsų prekybos privalumus su milžiniška už mūsų durų slenksčio esančia rinka reikštų padaryti ekonominės skriaudos britų žmonėms“, – perspėjo J. Majoras.

Jis kaltino „Brexit“ „ultra“ šalininkus, kad šie „apgaudinėja save ir galiausiai klaidina britų tautą“.

„Nors referendumas buvo tik patariamasis, jo rezultatai įpareigojo vyriausybę derėtis dėl „Brexit“. Bet ne dėl bet kokio „Brexit“ – ne dėl bet kokios kainos“, – kalbėjo J. Majoras.

„Daugelis rinkėjų žino, kad jie buvo suklaidinti: dar daugiau jų pradeda tai suvokti. Taigi, elektoratas turi visą teisę peržiūrėti savo sprendimą“, – pridūrė jis.

Th. May ne kartą atmetė antro referendumo galimybę, o opozicinė leiboristų partija taip pat perspėjo nežengti tokio žingsnio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Taip, BŪTINAS ir mums antras balsavimas (tik - be alaus) ar norim toje ES būt.

Janina-Rovena

Janina-Rovena portretas
Taip,taip ir turetu buti,butinai turetu buti antras balsavimas,nes pirmas nei sis,nei tas buvo,tikrai dabar butu persvara ir zymi,kad uz pasilikima EU.As UZ ir dar karta UZ!!! antrini balsavima.

Londinium

Londinium portretas
Paciulpk BYBI, bandite.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių