Bulgarija ir Rumunija už pritarimą ES ir Kanados sutarčiai iškėlė savo sąlygas

  • Teksto dydis:

Bulgarija ir Rumunija Europos Sąjungos (ES) ir Kanados laisvosios prekybos sutarčiai (CETA) žada pritarti tik po to, kai Kanada visiems jų piliečiams suteiks bevizį režimą.

Šios šalys ne kartą reikalavo, kad Kanada panaikintų vizas jų piliečiams mainais už jų pritarimą sutarčiai, kurią planuojama pasirašyti spalio 27 dieną.

„Vyriausybė skelbia, kad nepritars Išsamiam ekonomikos ir prekybos susitarimui (CETA), jeigu negaus neatšaukiamų Kanados vyriausybės garantijų, kad ji visiems Bulgarijos piliečiams suteiks teisę keliauti be vizų“, – pareiškė Bulgarijos vyriausybė ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyksiančio ES aukščiausiojo lygio susitikimo išvakarėse.

Per anksčiau šį mėnesį įvykusį pokalbį telefonu su Bulgarijos ministru pirmininku Boyko Borisovu (Boiku Borisovu) Kanados premjeras Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) pažadėjo nuo 2017 metų gegužės 1 dienos bevizį režimą suteikti kai kuriems bulgarams, o iki kitų metų pabaigos teisę keliauti be vizų suteikti visiems Bulgarijos piliečiams.

Tačiau dabar Sofija sako, kad laisvosios prekybos sutartį pasirašys tik tuo atveju, jeigu šios garantijos bus pateiktos raštu.

„Tik toks požiūris leis Bulgarijai gauti lygiavertės naudos iš susitarimų, kurie buvo pasiekti“, – pareiškė vyriausybė.

Tuo tarpu Bukareštas pažymėjo, kad jo derybos su Kanada taip pat vis dar tęsiasi.

„Tikiuosi, galėsime pasiekti susitarimą bevizio režimo klausimu. Jeigu rasime pagrįstą sprendimą, abejonių nebereikšime“, – prieš išvykdamas į Briuselį, pareiškė Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas (Klausas Johanisas).

„Mums svarbu, kad vizų režimas būtų liberalizuotas 2017 metais, o ne 2018 ar 2019 metais, ir kad nebūtų jokių apribojimų“, – pareiškė jis reporteriams.

Ar CETA, dėl kurios derėtasi net septynerius metus, bus pasirašyta, vis dar neaišku, nes praėjusią savaitę ją nusprendė blokuoti Belgijos Valonijos regiono parlamentas.

ES prekybos sutartys įsigalioja tik tuo atveju, jeigu joms vienbalsiai pritaria visos Bendrijos valstybės narės.

Jeigu šiai sutarčiai nebus vienbalsiai pritarta, planuota pasirašymo ceremonija neįvyks, antradienį pareiškė už prekybą atsakinga Europos Komisijos (EK) narė Cecilia Malmstroem (Sesilija Malmstriom).


Šiame straipsnyje: CETAKanadaESBulgarijaRumunija

NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
pas mus /ramu/ uztat laisvai daromas poligonas ir visi tyli nes pensininkai jau perseni irgalvoja kaip pragyventi ziema su 200 e.bomzam /do lampocki/ o likusieji irgi vargsta del savo ir seimos buvio o apie /runkelini elita/ patylesim butent jie ir sukele ir kelia ta bardaka.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių