Briuselyje keli tūkstančiai žmonių protestavo prieš D. Trumpo vizitą

  • Teksto dydis:

Briuselyje trečiadienį vyko eitynės prieš šalyje viešintį JAV vadovą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), kuriose dalyvavo keli tūkstančiai protestuotojų.

Protestuotojų minia mojavo plakatais su užrašais „D.Trumpas nelaukiamas“. Policijos duomenimis, proteste dalyvavo 9 tūkst. žmonių, o organizatorių skaičiavimais, jų susirinko apie 12 000.

„Jis pavadino Briuselį pragaro irštva, bet vis tiek atvyksta čia kaip koks užkariautojas“, – naujienų agentūrai AFP sakė kairiųjų pažiūrų protestuotojas Yannickas Blaise‘as (Janikas Blezas).

2016-ųjų sausį D.Trumpas sukėlė belgų pasipiktinimą, pavadinęs Briuselį „pragaro irštva“, sugadinta musulmonų imigracijos. Šis jo pareiškimas pasirodė likus dviem mėnesiams iki Belgijos sostinę sukrėtusių mirtininkų sprogdintojų atakų, kurios nusinešė 32 žmonių gyvybes.

Eitynės buvo surengtos centrinėje Biržos aikštėje keliomis valandomis anksčiau nei svarbių derybų su sąjungininkais atvykusio D.Trumpo lėktuvas nusileido Briuselyje.

JAV vadovas susitiko su Belgijos karaliumi Philippe‘u (Filipu) ir karaliene Mathilde (Matilde), o vėliau per derybas su šalies premjeru Charlesu Micheliu (Šarliu Mišeliu) pareiškė, kad kova su terorizmu yra prioritetas.

Mieste buvo sustiprintas saugumas, tačiau protestai vyko taikiai.

Kai kurie protesto dalyviai vilkėjo marškinėlius su užrašais „Padarykime žmoniškumą vėl didį“ ir „Donaldai, grįžk į SSSR“, turint omenyje tyrimą dėl galimų JAV vadovo komandos narių ryšių su Rusija.

Nemažai protestuotojų nešėsi JAV prezidentą vaizduojančias šviesiaplaukes lėles, o kai kurie turėjo ir Ch.Michelio atvaizdų.

„NATO žaidimas baigtas“

Briuselyje prie pastato, kuriame vyksta NATO viršūnių susitikimas, ketvirtadienį keli šimtai žmonių surengė demonstraciją prieš Šiaurės Atlanto aljansą ir JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

Saugumo pareigūnai apsupo prie NATO būstinės didžiulę protestų zoną, kur susirinkę protestuotojai laiko plakatus su užrašais „NATO žaidimas baigtas“ ir „Taika“.

Vienu metu maždaug 50 demonstracijos dalyvių bandė blokuoti kelią savo plakatais.

Pacifistų grupei „Agir pour la paix“ priklausanti Stephanie Demblon (Stefani Demblon) sakė, kad D. Trumpas „gąsdina žmones“ ir pridūrė, jog jis „per pastaruosius mėnesius parodė nesąs taikos žmogus“.

Aktyvistė taip pat sakė nerimaujanti, kad D. Trumpas, kuris per savo rinkimų kampaniją kritikavo NATO, dabar pradeda suprasti, jog partnerystė „yra labai naudinga jo tikslams“.


Šiame straipsnyje: Donaldas TrumpasBelgija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių