Britų vyriausybė planuoja trečią balsavimą dėl „Brexit“

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės vyriausybė ketvirtadienį pareiškė, kad penktadienį planuoja rengti trečią parlamento balsavimą dėl premjerės Theresos May (Terezos Mei) išsiderėto „Brexit“ susitarimo.

Bendruomenių Rūmų lyderė Andrea Leadsom (Andrėja Ledsom) sakė, kad vyriausybė tebelaukia Bendruomenių Rūmų pirmininko Johno Bercow (Džono Berkou) leidimo rengti šį balsavimą.

„Pripažįstame, kad bet koks rytoj pateiktas pasiūlymas turės atitikti (parlamento) pirmininko sprendimą, ir ta diskusija tęsiasi“, – parlamentarams sakė A. Leadsom, kuri parlamente atstovauja vyriausybei.

„Pasiūlymas bus pateiktas, kai tik bus įmanoma, akivaizdu, kad vėliau šiandien“, – ketvirtadienį sakė ji.

J. Bercow pareiškė, kad vyriausybė negali prašyti parlamentarų per tą pačią sesiją vėl balsuoti dėl to paties „Brexit“ susitarimo, jei jame nebus reikšmingų pakeitimų. Th. May „Brexit“ sutartį parlamentas anksčiau jau dukart atmetė, abu kartus – dideliu balsų skirtumu.

„Vienintelis būdas mums užtikrinti, kad išstotume geru laiku gegužės 22-ąją, yra patvirtinti išstojimo susitarimą iki kovo 29-osios 23 valandos“, – sakė A. Leadsom.

Ji pažymėjo, kad ES lyderiai „Brexit“ atidėjo iki gegužės 22-osios, „su sąlyga, kad išstojimo susitarimą šią savaitę patvirtins Bendruomenių Rūmai“.

ES turi vilties

Europos Sąjunga sako turinti vilties, kad britų parlamentas pagaliau balsuos už „Brexit“ procesą, o ypač – kad tai padarys šią savaitę, jeigu Jungtinė Karalystė nori pasitraukti iš Bendrijos pagal abiejų šalių jau suderintą susitarimą.

JK įstatymų leidėjai trečiadienį balsavo dėl aštuonių „Brexit“ plano alternatyvų, tačiau nė viena jų nesulaukė daugumos paramos ir neleido pažymėti tolesnių kelio gairių.

Tuo metu Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas ketvirtadienį pareiškė, jog „praėjusį vakarą mes suskaičiavome aštuonis „ne“. Dabar mums reikia išgirsti „taip“ dėl tolesnio kelio“.

Jis priminė, jog ES lyderiai tvirtina, kad naujoji JK išstojimo iš Bendrijos data yra balandžio 12-oji, nebent ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) įtikintų britų parlamentarus pritarti jos ir Briuselio pasiektam „Brexit“ susitarimui šią savaitę.

„Dabar JK vyriausybė turi mus informuoti, kokius yra numačiusi kitus žingsnius“, – kalbėjo M. Schinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Negrai ir babajai brexit daugiausia ir nori kad po brexit galetu visas gimines susivežti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių