Britanijos pirmalaikiai rinkimai „Brexit“ planų nekeičia (papildyta)

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos rengiamų gairių deryboms dėl „Brexit“ nepaveiks Didžiosios Britanijos vyriausybės raginimas surengti pirmalaikius rinkimus birželio 8 dieną. „Jungtinės Karalystės rinkimai nekeičia mūsų ... planų“, – sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko atstovas Prebenas Aamannas (Prebenas Amanas).

„Jungtinės Karalystės rinkimai nekeičia mūsų ... planų“, – sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko atstovas Prebenas Aamannas (Prebenas Amanas).

„Tikimės, kad Europos Vadovų Taryba gaires dėl „Brexit“ priims balandžio 29 dieną ir (kad) po to derybų dėl „Brexit“ direktyvos bus parengtos gegužės 22 dieną“, – naujienų agentūrai AFP sakė P.Aamannas.

„Tai sudarys sąlygas ES-27 pradėti derybas“, – pridūrė jis.

D.Tuskas praėjusio mėnesio pabaigoje pateikė gairių projektą, kuriuo atmetamas T.May raginimas dvejus derybų metus iki Britanijos išstojimo 2019 metų kovą lygiagrečiai derėtis dėl „skyrybų“ sąlygų ir būsimo prekybos susitarimo.

Likusios 27 ES šalys D.Tusko gaires turi patvirtinti per viršūnių susitikimą balandžio 29 dieną ir uždegti žalią šviesą vyriausiajam „Brexit“ derybininkui Micheliui Barnier (Mišeliui Barnjė) gegužės pabaigoje oficialiai pradėti derybas su Britanija.

Britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei), Didžiajai Britanijai rengiantis keblioms deryboms dėl išstojimo iš Europos Sąjungos, antradienį netikėtai sušaukė pirmalaikius visuotinius rinkimus birželio 8 dieną.

„Mums reikia visuotinių rinkimų ir mums jų reikia dabar. Šią akimirką turime vienintelį šansą tai padaryti, ... kol neprasidėjo išsamios derybos“, – sakė T.May, kuri anksčiau neigė, kad žengs tokį žingsnį.

Kalbėdama prie savo rezidencijos Dauningo gatvėje Londone, T.May perspėjo, kad „susiskaldymas Vestminsteryje kels pavojų mūsų gebėjimui paversti „Brexit“ sėkme“.

Pasak jos, parlamento bus paprašyta trečiadienį balsavimu nuspręsti, ar rengti rinkimus.

Šis dramatiškas pareiškimas buvo paskelbtas jau beveik metus besitęsiant sąmyšiui britų politikoje, šaliai per referendumą nubalsavus už „Brexit“.

Kelios apklausos Velykų savaitgalį taip pat parodė, kad Th.May Konservatorių partija populiarumu smarkiai lenkia pagrindinę opozicinę Leiboristų partiją.

Konservatorius palaikė 38–46 proc. respondentų, o leiboristus – 23–29 proc., rodė „YouGov“, „ComRes“ ir „Opinium“ atliktos apklausos.

„Brexit“ derybos

Toks pirmavimas paskatino daug įtakingų konservatorių pareikalauti rinkimų, ypač turint omenyje, kad ministrei pirmininkei reikės tvirtos daugumos parlamente jai derantis dėl Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos.

Konservatoriai nuo ankstesnių, 2015 metais vykusių rinkimų turi vos 17 vietų daugumą, o kai kurie jų parlamentarai yra užsiminę, kad dėl svarbių „Brexit“ aspektų gali balsuoti prieš vyriausybės poziciją.

ES lyderiai, išskyrus T.May, per viršūnių susitikimą balandžio 29 dieną turi susitarti dėl derybų Britanijos išstojimo klausimu strategijos.

Pačios derybos turėtų prasidėti anksčiausiai gegužę ar birželį. Europos Komisija yra sakiusi, jog nori, kad derybos būtų užbaigtos vėliausiai 2018 metų spalį. Britanija išstotų tikriausiai 2019 metais.

Kiti Britanijos visuotiniai rinkimai turėjo įvykti 2020 metais, pagal įstatymą, kuris nustato, kad rinkimai vyksta kas penkeri metai, gegužės mėnesį.

Pirmalaikius rinkimus galima surengti, jeigu vyriausybės vadovo pasiūlymui tai padaryti pritaria ne mažiau kaip du trečdaliai parlamentarų.

Opozicijos palaikymas

Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) pritarė Th.May pasiūlymui surengti pirmalaikius rinkimus.

„Sveikinu ministrės pirmininkės sprendimą suteikti Britanijos žmonėms galimybę balsuoti už vyriausybę, kuriai daugumos interesai bus pirmoje vietoje“, – pareiškė jis.

J.Corbynas su leiboristų kairiojo sparno parama 2015 metų rugsėjį, partijai pralaimėjus visuotinius rinkimus, buvo išrinktas jos lyderiu.

67 metų socialistą veteraną J.Corbyną remia eiliniai kairiojo sparno nariai, bet dauguma labiau centre esančių partijos parlamentarų jam nepritaria ir sako, kad jo vadovaujama partija nepatinka viduriniajai klasei.

T.May asmenybė, priešingai, visad buvo populiari ir apklausos rodė pritarimą tam, kaip ji vadovauja pasirengimui „Brexit“ deryboms.

Į klausimą, kas, jų nuomone, būtų geriausias ministras pirmininkas, 50 proc. „YouGov“ apklausos dalyvių atsakė „Theresa May“ ir tik 14 proc. – „Jeremy Corbynas“.

T.May į valdžią atėjo 2016 metų liepą, jos pirmtakui Davidui Cameronui (Deividui Kameronui) atsistatydinus, kai Britanijos žmonės per birželį vykusį referendumą nubalsavo už „Brexit“. Ankstesnis vyriausybės vadovas agitavo už Britanijos pasilikimą Europos Sąjungoje.

60-metė T.May, vikaro duktė, yra antroji britų ministrė pirmininkė po Margaret Thatcher (Margaret Tečer) ir daug komentatorių teikė palyginimus su tvirtu „Geležinės ledi“ pasiryžimu.

T.May dirbo finansų srityje, įskaitant darbą Anglijos banke, o 1997 metais Meidenhede netoli Londono buvo išrinkta į parlamentą.

2002 metais kaip Konservatorių partijos pirmininkė ji sukėlė bangų užsiminusi, kad „toriai“ yra laikomi „bjauria partija“ ir turi pertvarkyti savo įvaizdį. Tai jie ir darė vadovaujant D.Cameronui.

Kai konservatoriai laimėjo 2010 metų visuotinius rinkimus, T.May buvo paskirta vidaus reikalų sekretore. Tai sunkiausias darbas vyriausybėje, sužlugdęs visą virtinę politinių karjerų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai jau šį rudenį laukiama WW3 eskalacija?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių