Britų diplomatijos vadovas atvyko į Kubą su pirmuoju nuo 1959 metų vizitu

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius ketvirtadienį susitiko su Kubos pareigūnais, tapdamas pirmuoju nuo 1959 metų savo šalies diplomatijos vadovu, atvykusiu į šią komunistinę salą.

Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) atvyko su viešnage į Kubą, kurios metu aptars bendradarbiavimą „finansinių paslaugų, energetikos, kultūros ir švietimo“ srityse, praėjus mėnesiui po to, kai į šią Karibų jūros šalį istorinį vizitą surengė JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), siekiantis išsklaidyti įtampą, kuri dešimtmečius tvyrojo santykiuose su Vašingtono Šaltojo karo laikų priešininke.

Ph.Hammondas žurnalistams Havanoje pareiškė, kad jis yra „pirmasis Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius, kuris atvyko į Kubą nuo tada, kai revoliucija“ 1959 metais atvedė į valdžią Fidelį Castro (Fidelį Kastrą).

Sekretorius susitiko su Kubos diplomatijos vadovu Bruno Rodriguezu (Brunu Rodrigesu) ir pasirašė kelis bendradarbiavimo susitarimus su kitais komunistinės vyriausybės pareigūnais.

Ph.Hammondas sakė, kad nori „glaudesnio dvišalio bendradarbiavimo, kurio pagrindas būtų išaugusi prekyba, investicijos ir didesnis turistų, atvykstančių į Kubą iš Britanijos, skaičius“.

Pernai Britanija užėmė antrą vietą po Kanados pagal Kubą aplankiusių užsienio turistų skaičių - iš viso čia viešėjo 160 tūkst. britų, sakė jis.

Ph.Hammondo vadovaujama žinyba anksčiau nurodė, kad užsienio reikalų sekretorius pasirašys „dvišalį susitarimą dėl Kubos skolos Jungtinei Karalystei restruktūrizavimo“, tačiau pats diplomatijos vadovas apie tai nekalbėjo per spaudos konferenciją Havanoje.

Raulis Castro (Raulis Kastras) buvo susitikęs su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u (Fransua Holandu), kai vasarį lankėsi Paryžiuje.

Kovą Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) tapo aukščiausio rango Bendrijos pareigūne, kada nors aplankiusia Havaną.

Vizito metu ji pasirašė sutartį dėl santykių su Kuba normalizavimo, įskaitant susitarimą dėl žmogaus teisių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių