Britanijos užsienio reikalų sekretorius ragina sušvelninti sankcijas Katarui

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pirmadienį išreiškė susirūpinimą dėl grupės arabų valstybių sankcijų Katarui.

„Aš raginu jas (arabų šalis) imtis skubių priemonių padėčiai sušvelninti ir per tarpininkus rasti sprendimą“, – sakoma B.Johnsono pareiškime, kurį paskelbė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija.

„Man nerimą kelia kai kurie staigūs veiksmai, kurių ėmėsi Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), Egiptas ir Bahreinas prieš svarbų partnerį (Katarą)“, – nurodė B.Johnsonas.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius taip pat paragino arabų šalis „sumažinti blokadą“, kuri taikoma Katarui.

Praėjusią savaitę Saudo Arabija, Egiptas, JAE ir Bahreinas pranešė nutraukiantys diplomatinius ryšius su Kataru. Vėliau prie jų pavyzdžiu pasekė ir daugiau musulmoniškų šalių.

Ministras pasmerkė sankcijas jo šaliai

Kataro užsienio reikalų ministras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani (Mohamadas bin Abdulrahmanas Tanis) pirmadienį pasmerkė sankcijas, kurias Dohai įvedė Saudo Arabija ir jos sąjungininkės, pavadindamas jas „neteisingomis“ ir „neteisėtomis“.

„Niekas neturi teisės aptarinėti to, kas liečia mūsų užsienio santykius“, – sakė ministras lankydamasis Paryžiuje ir ragindamas pradėti „dialogą, kuris būtų pagrįstas aiškiu pagrindu“ dėl kaltinimų Katarui ekstremistinių grupuočių rėmimu.

„Kataras nori susėsti ir derėtis apie viską, kas susiję su Įlankos saugumu“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

Ši diplomatinė krizė yra didžiausia regione nuo 1990 metų Irako invazijos į Kuveitą bei vėlesnio Persijos įlankos karo.

Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Bahreinas ir Egiptas nutraukė ryšius su Kataru dėl jo įtariamos paramos kovotojams ir ryšių su Iranu, nurodė per dvi savaites išvykti jo piliečiams ir nutraukė susisiekimą su šia šalimi oro, jūra ir sausuma.

Dujų turtingame Katare veikia didelė JAV karinė bazė; ši šalis taps 2022 metų FIFA Pasaulio futbolo čempionato šeimininke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių