T. May formuos naują vyriausybę ir ves šalį į „Brexit“

  • Teksto dydis:

Skaudų smūgį visuotiniuose rinkimuose patyrusi Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) penktadienį paskelbė formuosianti naująją vyriausybę, vesiančią derybas dėl šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

Th. May paprašė karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) leidimo formuoti vyriausybę, nors jos Konservatorių partija per rinkimus prarado daugumą.

„Ką tik pasimačiau su Jos Didenybe karaliene. Aš formuosiu vyriausybę – vyriausybę, galinčią suteikti tikrumą ir vesti Britaniją į priekiu šiuo mūsų šaliai kritiniu metu“, – pareiškė ji.

„Išpildysime „Brexit“ pažadą“, – Th. May sakė žurnalistams prie savo oficialiosios rezidencijos Dauningo gatvėje po susitikimo su karaliene Bakingamo rūmuose.

Toriai prarado daugumą

Skaudų politinį smūgį patyrusi Theresa May (Tereza Mei) penktadienį stengėsi išsilaikyti Didžiosios Britanijos ministro pirmininko poste ir priešinosi spaudimui atsistatydinti po nesėkmingų visuotinių rinkimų.

Th.May kovą paskelbė pirmalaikius rinkimus, kad padidintų savosios Konservatorių partijos turėtą daugumą ir sustiprintų savo pozicijas per derybas dėl šalies atsiskyrimo nuo Europos Sąjungos.

Tačiau konservatoriai daugumos ne tik nepadidino, bet apskritai ją prarado, nors naujame parlamente vis tiek turės daugiausiai vietų. Dabar didžiulis „Brexit“ iššūkis tapo dar sudėtingesnis ir neaiškesnis.

Th.May šansai pakibo ant plauko, bet vietoje to, kad atsistatydintų, ji įsikibo vilties, kad jos konservatoriai vis dar gali valdyti susitardami su kuria nors kita partija ar partijų grupe.

Vėliau penktadienį ji taip pat gavo karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) leidimą – didele dalimi simbolinį – formuoti naują vyriausybę.

Šoką sukėlę rinkimų rezultatai ir perspektyva, kad Europos Sąjunga dabar derėsis su netvirta britų vyriausybe, aptemdė „Brexit“ derybas, turinčias prasidėti jau po 10 dienų. Svaras JAV dolerio atžvilgiu nuvertėjo daugiau kaip trimis centais.

Paskelbus rezultatus dėl 649 iš 650 vietų Bendruomenių Rūmuose, paaiškėjo, kad T.May konservatoriai turės 318 vietų, nors iki šiol turėjo 330. Kad įgytų absoliučią daugumą parlamente, partija turi gauti mažiausiai 326 vietas.

Leiboristai gavo 261 vietą.

Abipusiai kaltinimai pasipylė žaibiškai ir negailestingai.

„Tai labai blogas momentas Konservatorių partijai ir mums reikia gerai pamąstyti, – sakė konservatorių parlamentarė Anna Soubry (Ana Subri). – Ir mūsų lyderei taip pat reikia gerai pamąstyti.“

Kairiojo sparno leiboristų lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) taip pat ragino T.May atsistatydinti ir penktadienį ryte sakė, kad žmonėms jau gana taupymo politikos bei valstybės išlaidų karpymo. Jis atmetė susitarimų ar sąjungų su kitomis progresyviomis partijomis parlamente galimybes.

„Argumentai, kuriuos Konservatorių partija iškėlė per šiuos rinkimus, pralaimėjo, ir mums reikia keistis“, – sakė jis.

Rezultatai suglumino sakiusius, kad J.Corbyno kairuoliškas įvaizdis blogina savo partijos galimybes per rinkimus. Daugelio apklausų rengėjų nurašyti leiboristai paskutinėmis rinkimų kampanijos savaitėmis labai sustiprino savo pozicijas. Partiją parėmė daug jaunimo, kurio aktyvumas, regis, buvo didesnis nei tikėtasi.

Nors buvo užtikrintai perrinkta savo Meidenhedo apygardoje Pietų Anglijoje, T.May atrodė įsitempusi ir nesakė, ką ketina daryti.

„Šaliai reikia stabilumo periodo, ir kokie bebūtų rezultatai, Konservatorių partija užtikrins, kad įvykdytume savo pareigą suteikiant tą stabilumą“, – sakė ji.

Daug kas prognozuoja, kad jos partijos lyderio poste greitai nebeliks.

„Aišku, jeigu jos rezultatai blogesni negu prieš dvejus metus ir jeigu ji kone nepajėgia suformuoti vyriausybės, tuomet abejoju, ar ji ilgai tvers kaip Konservatorių partijos lyderė“, – televizijai ITV sakė buvęs konservatorių iždo kancleris George'as Osborne'as (Džordžas Osbornas).

Britų žiniasklaida vėliau pranešė, kad T.May neketina atsistatydinti.

Rezultatai buvo prasti Škotijos nacionalistų partijai (SNP) – ji prarado maždaug 20 iš 54 savo turėtų vietų. Tarp „aukų“ yra Alexas Salmondas (Aleksas Salmondas), buvęs Škotijos pirmasis ministras.

Praradimai komplikuoja prieš „Brexit“ nusistačiusios SNP planus stumti naują referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės. Škotijos konservatorių lyderė Ruth Davidson (Rut Deividson) sakė, kad naujo nepriklausomybės referendumo idėjai „atėjo galas“. „Štai ką matėme šįvakar“, – pridūrė ji.

T.May vylėsi, kad pagrindinis rinkimų klausimas bus „Brexit“, bet taip niekada nebuvo, nes ir konservatoriai, ir leiboristai sakė, kad gerbs rinkėjų norus ir įgyvendins „Brexit“.

Nepaisydamas netikėtų rinkimų rezultatų, Prancūzijos premjeras Edouard'as Philippe'as (Eduaras Filipas) sakė nemanantis, kad rinkėjai apsigalvojo dėl išstojimo.

Tačiau penktadienį radijui „Europe 1“ jis sakė, kad derybų „tonas“ galėjo būti paveiktas.

„Šios diskusijos bus ilgos ir sudėtingos. Tad neapsigaukime, – sakė jis. – Nesu tikras, kad iš šio balsavimo rezultatų turėtume išskaityti, kad kaip nors buvo suabejota britų suvereniu sprendimu dėl „Brexit“.“

ES biudžeto komisaras Guentheris Oettingeris (Giunteris Etingeris) sakė, jog ES yra pasirengusi laikytis grafiko, pagal kurį derybos turi prasidėti birželio viduryje, bet pridūrė, kad prireiks mažiausiai kelių valandų, kol paaiškės, kaip rinkimų rezultatai paveiks vyriausybės formavimą.

„Be vyriausybės nebus jokių derybų“, – jis perspėjo penktadienio rytą, duodamas interviu telefonu Vokietijos radijui „Deutschlandfunk“.

Th.May žengė į rinkimus turėdama ramios ir kompetentingos lyderės reputaciją, bet vėliau buvo kritikuojama dėl blankios kampanijos, o ypač dėl plano priversti senyvus žmones daugiau mokėti už savo globą. Oponentai šį pasiūlymą nedelsiant praminė „senatvinės silpnaprotystės mokesčiu“. Kai apklausos pradėjo rodyti, kad konservatorių pranašumas mažėja, apžvalgininkai jau nebeprognozavo triuškinamos pergalės ir kėlį prielaidą, kad Th.May dauguma gali susilpnėti.

Be to, Mančesteryje ir Londone įvykdytos teroro atakos, nusinešusios iš viso 30 žmonių gyvybių, privertė dukart trumpam sustabdyti kampaniją ir smarkiai padidino nerimą visoje Britanijoje. Th May turėjo teisintis dėl savo vyriausybės kovos su terorizmo programos, taip pat dėl savo ankstesnio darbo vidaus reikalų ministrės poste.

J.Corbynas kaltino konservatorius susilpninus Jungtinės Karalystės saugumą savo taupymo priemonėmis, kai buvo reikšmingai sumažintas gatvėse patruliuojančių policininkų skaičius.

Praeitą šeštadienį aštuoni žmonės žuvo, kai trys užpuolikai mikroautobusu rėžėsi į pėsčiuosius ant Londono tilto ir iššokę iš mašinos badė žmones peiliais, kol buvo nukauti policijos.

Dviem savaitėmis anksčiau mirtininkas susisprogdino per popmuzikos koncertą Anglijos šiauriniame Mančesterio mieste ir užmušė 22 žmones.

Penktadienį daugelis rinkėjų sakė esantys sumišę dėl šios įvykių virtinės.

„Padėtis gana sujaukta, – Londone sakė 35 metų Peteris Morganas (Piteris Morganas). – Tikėjausi, kad viskas bus kaip prognozavo apklausos ir kad gyvenimas Vestminsteryje aprims, bet dabar bus šiek tiek netvarkos.“

Notingamo universiteto politologijos profesorius Stevenas Fieldingas (Stivenas Fildingas) sakė, kad per šiuos rinkimus „partijos lyderės asmeninis autoritetas išnyko precedento neturinčiu būdu.“

„Jeigu ji būtų gavusi norimą daugumą, ji būtų tapusi vienvalde politine milžine, – pažymėjo ekspertas. – Ji to negavo ir dabar yra smarkia sumažėjusi figūra. Ji – ministrė pirmininkė zombė.“

Pagrindiniai ministrai liks dirbti 

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) penktadienį patvirtino, kad planuoja palikti savo pagrindinius savo kabineto ministrus ankstesnėse pareigose po pirmalaikių visuotinių rinkimų, kuriuose valdančioji Konservatorių partija patyrė žeminančių nesėkmių.

Prieš rinkimus buvo spėliojama, ar poste išliks finansų ministras Philipas Hammondas (Filipas Hamondas), bet jis toliau dirbs kartu su užsienio reikalų sekretoriumi Borisu Johnsonu (Borisu Džonsonu), „Brexit“ ministru Davidu Davisu (Deividu Deivisu), gynybos sekretoriumi Michaelu Fallonu (Maiklu Falonu) ir vidaus reikalų sekretore Amber Rudd (Amber Rad), paskelbė Dauningo gatvė.

Griauna Škotijos nacionalistų nepriklausomybės viltis

Škotijos nacionalinei partijai (SNP) po Didžiosios Britanijos visuotinių rinkimų praradus vietų parlamente, pirmoji ministrė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžin) gali būti priversta persvarstyti savo nepriklausomybės planus ir strategiją dėl „Brexit“, penktadienį sakė stebėtojai.

Praėjusių metų Britanijos sprendimas pasitraukti iš Europos Sąjungos pakurstė nacionalistų ambicijas nutraukti jau tris šimtmečius gyvuojančią škotų sąjungą su britais, bet po pastarųjų rinkimų šių ketinimų gali būti atsisakyta.

„Indyref2 (2-ajam referendumui dėl nepriklausomybės) galas – štai ką pamatėme šį vakarą“, – sakė škotų konservatorių lyderė Ruth Davidson (Rut Deividson) paaiškėjus ketvirtadienį vykusių rinkimų rezultatams.

R.Davidson vadovaujamos partijos rezultatai yra geriausi Škotijoje per pastaruosius tris dešimtmečius, tuo tarpu konservatorių premjerės Theresos May (Terezos Mei) pasirodymas galėjo būti ir geresnis.

Tačiau nacionalistinė SNP išlieka didžiausia partija Škotijoje, nepaisant atskirų kandidatų nesėkmių, kurias patyrė ir buvęs Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas (Aleksas Salmondas) ir dabartinis partijos vicepirmininkas Angusas Robertsonas.

Atsakydama į BBC klausimą, kokį poveikį rinkimų rezultatai turės Škotijos nepriklausomybės siekiams, N.Sturgeon atsakė: „Ruošiuosi neskubėdama tai apmąstyti.“

„Nesiruošiu priiminėti skubotų vertinimų ar sprendimų, bet akivaizdu, kad man yra apie ką pagalvoti dėl SNP rezultatų“, – kalbėjo ji.

Pirmoji ministrė pripažino, kad dėl nepriklausomybės perspektyvos Škotija „pasijuto neužtikrintai“.

2014 metų referendume 55 proc. škotų balsavo prieš atsiskyrimą nuo Didžiosios Britanijos, bet pralaimėję nacionalistai 2015 metais vieningai balsavo už SNP ir laimėjo 56 iš 59 Škotijai skirtų vietų parlamente.

Britų ministrė pirmininkė pirmalaikius rinkimus inicijavo bandydama padidinti konservatorių daugumą parlamente, sustiprinti savo pozicijas prieš derybas dėl „Brexit“ ir numalšinti nacionalistų raginimus rengti antrą referendumą dėl nepriklausomybės.

Bet jos rizikingas sumanymas davė įspūdingą priešingą rezultatą – nors ir laimėjo daugiausiai vietų, daugumą parlamente ji prarado, o pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos kairuoliškų pažiūrų lyderio Jeremy Corbyno (Džeremio Korbino) populiarumas išaugo.

Šie rinkimai taip pat leido iš dalies atsigauti leiboristams, anksčiau dominavusiems Škotijos politikoje, bet 2015 metais šiame regione gavusiems tik vieną mandatą.

Škotijos leiboristų lyderė Kezia Dugdale (Kasija Dagdeil) sakė, kad partijos naujieji įstatymų leidėjai tvirtai priešinsis antrajam referendumui dėl nepriklausomybės.

„SNP balsavimas byra apygardose, kuriose ji turėjo didžiausią palaikymą... tai labai bloga naktis SNP“, – skaė K.Dugdale.

Londono ekonomikos mokyklos profesorius Iainas Beggas (Ijanas Begas) tai pat sakė, kad rinkimų rezultatai SNP buvo „katastrofiški“.

„Škotijos nacionalistai neteko daugiau nei 20 vietų. Tai labai bloga žinia jiems ir bet kokioms Nicola Sturgeon ambicijoms surengti antrą referendumą“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

SNP turėtų ir toliau likti trečia pagal dydį partija Britanijoje, o tai suteiktų N.Sturgeon galimybę siekti sudaryti „progresyvųjį aljansą“ su leiboristais ir neprileisti T.May konservatorių prie valdžios.

Atsakydama į klausimą, ar SNP numatytas koks nors vaidmuo būsimoje vyriausybėje, pirmoji ministrė atsakė: „Gali būti, bet kol kas dar anksti taip kalbėti“.

„Bet mes norėtumėme atlikti tam tikrą vaidmenį ... Bandome, jeigu pavyks, užtikrinti progresyvią vyriausybę Vestminsteryje“, – kalbėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Susia

Susia portretas
Aplinkui bobų karalyste !!!! Kur vyrai ???? Ar visi vyrai pridurkai????

T.K.

T.K. portretas
Ot duoda močiutės.Tiek Merkelienė tiek šita..Tik pas mus visos senės valdžioje nupezę
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių