Britanijos premjerę siekiama nuversti iš pareigų

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) penktadienį pareiškė, kad jos kabinetas ją „visiškai remia“, po to, kai buvęs Konservatorių partijos pirmininkas suvienijo apie 30 parlamentarų, reikalaujančių jos atsistatydinimo.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) penktadienį pareiškė, kad jos kabinetas ją „visiškai remia“, po to, kai buvęs Konservatorių partijos pirmininkas suvienijo apie 30 parlamentarų, reikalaujančių jos atsistatydinimo.

„Šaliai reikia ramios lyderystės, ir būtent tai aš ir darau, turėdama visišką savo kabineto paramą“, – žurnalistams sakė Th.May savo Meidenhedo apygardoje netoli Londono.

Buvęs jos partijos pirmininkas Grantas Shappsas (Grantas Šepsas) inicijavo pasiūlymą nuversti Th.May dėl itin silpno jos pasirodymo partijos suvažiavime anksčiau šią savaitę ir vidinių kovų vyriausybėje dėl „Brexit“. Jis sakė, kad raginimuose premjerei atsistatydinti yra vis daugiau pagrindo.

Pasak G.Shappso, penki buvę sekretoriai pritarė pasiūlymui nuversti Th.May, be to, kai kurie dabartiniai sekretoriai irgi „tai remia“, nors kiti aukšto rango partijos pareigūnai su tokiu jo teiginiu nesutiko.

„Vis daugiau mano kolegų supranta, kad įkišti galvas į smėlį ir tiesiog tikėtis, kad viskas bus gerai, nėra sprendimas“, – sakė jis radijui BBC. Paklaustas apie planus nuversti premjerę jis atsakė: „Ar kabineto nariai apie tai žino? Taip. Ar kai kurie tai remia? Taip.“ „Tai turės būti jos sprendimas. Labiau tikėjausi, kad sugebėsime pasiekti tašką, kuriame ateitume pas ją asmeniškai ir apie tai pasikalbėtume“, – sakė G.Shappsas.

Jis pridūrė, kad iniciatyvą remia „platus (parlamentarų) ratas“. Tai buvo pirma atvira deklaracija apie siekį nuversti Th.May nuo birželį įvykusių visuotinių rinkimų, per kuriuos konservatoriai pasirodė itin prastai.

Th.May lyderyste pastarosiomis savaitėmis abejoja ir Britanijos diplomatijos vadovas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas). Jis viešai nesutiko pateikti bendros Londono pozicijos dėl šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos, ir keliuose laikraščiuose ir interviu išdėstė savo požiūrį šiuo klausimu.

Be to, Th.May lydintis politinis neužtikrintumas padarė įtaką ir valiutų rinkoms: krito svaro vertė euro ir dolerio atžvilgiu.

„Britanijos svaras smarkiai nukrito po Konservatorių partijos suvažiavimo... Parlamentarų pasitikėjimas Theresa May yra žemas“, – sakė interneto prekybos platformos „London Capital Group“ tyrimų vadovas Jasperas Lawleris (Džasperas Loleris).

Nesutarimai dėl „Brexit“ strategijos

Dar daugiau abejonių dėl Th.May lyderystės kilo po jos kalbos, pasakytos trečiadienį per rudeninį Konservatorių partijos suvažiavimą. Premjerės kalbą pertraukė komikas, įteikęs jai atleidimo iš darbo lapelį, vėliau ją ištiko kosulio priepuolis, o tada nukrito viena iš scenos dekoracijų.

Pagal partijos taisykles, kad būtų inicijuotas balsavimas dėl nepasitikėjimo vadovu reikia 48 parlamentarų pritarimo.

Tačiau Konservatorių partijos lyderiai su G.Shappsu nesutinka. „Tikrai manau, kad dabar tai tiesiog išsikvėps“, – sakė Charlesas Walkeris (Čarlzas Volkeris), įtakingo partijos komiteto „1922 Committee“ vicepirmininkas.

Buvusi vidaus reikalų sekretorė Th.May prie Britanijos vyriausybės vairo stojo pernai, po „Brexit“ referendumo atsistatydinus premjerui Davidui Cameronui (Deividui Kameronui), norėjusiam, kad jo šalis liktų Europos Sąjungoje.


Šiame straipsnyje: Theresa May

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių