Britanijos premjerė prašo parlamento pritarti išstojimo iš ES grafikui

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May (Teresos Mei) vyriausybė trečiadienį metė iššūkį parlamentarams, prašydama paremti jos planą – pradėti „Brexit“ derybas iki kovo mėnesio pabaigos ir pareikšdama, kad atsisakiusieji tai padaryti ignoruos referendumo rezultatus.

T.May pateikė pataisą opozicijos siūlymui, sutikdama pateikti daugiau informacijos apie savo derybų strategiją pieš aktyvuodama ES sutarties 50-ąjį straipsnį, bet tik tuo atveju, jeigu parlamentarai pritars jos siūlomam kalendoriniam planui.

Balsavimas Bendruomenių Rūmuose, kuris turėtų įvykti maždaug 19 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku, nebus teisiškai įpareigojantis. Aukščiausiasis Teismas vis dar svarsto, ar tam, kad vyriausybė galėtų pradėti derybas dėl šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos, būtinas parlamento pritarimas.

Tačiau ministrai paaiškino, kad šia pataisa siekta atsijoti tuos parlamentarus, kurie gali siekti „Brexit“ atidėjimo, jeigu teismo sprendimas būtų teigiamas.

„Mes visuomet laikėmės požiūrio, kad išsamią strategiją reikia pateikti tuomet, kai tai įmanoma, ir su sąlyga, jog tai nepakenks Jungtinės Karalystės derybinėms pozicijoms“, – sakė parlamentarams „Brexit“ ministras Davidas Davisas (Deividas Deivisas).

„Mūsų pataisa taip pat meta stiprų iššūkį opozicijai, kuri sako gerbianti referendumo rezultatą, bet kurios veiksmai rodo, jog naudojamasi kiekviena galimybe sutrukdyti ir vilkinti tai“, – pridūrė D.Davisas.

T.May yra sakiusi, kad ketina aktyvuoti ES vadinamosios Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį iki 2017 metų kovo pabaigos ir pradėti pasitraukimo iš Bendrijos maždaug dvejų metų trukmės procesą.

Tačiau ji vis atsisako komentuoti savo strategiją ir tvirtina, kad atskleidus ją per anksti būtų pakenkta derybų pozicijai.

Tuo tarpu opozicinė Leiboristų partija pareikalavo, kad vyriausybė prieš aktyvuodama 50-ąjį straipsnį atskleistų savo „planą“; beje, šį siūlymą linkę palaikyti ir kelios dešimtys T.May konservatorių parlamente.

Premjerė mėgino paveikti maištininkus paskutinę minutę pateikta pataisa, kuria būtų sutikta su tuo siūlymu su sąlyga, kad parlamentarai pritars referendumo rezultatui ir jos kalendoriniam planui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių