Britanijos parlamentas pradeda svarstyti „Brexit“ projektą

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos parlamento aukštieji rūmai pirmadienį pradeda svarstyti įstatymo projektą, suteiksiantį ministrei pirmininkei Theresai May (Teresai Mei) įgaliojimus pradėti šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos procesą.

Tai potencialiai pavojingas išbandymas premjerei, turint galvoje, kad jos Konservatorių partija Lordų rūmuose neturi daugumos.

Įstatymo projekto svarstymas nerenkamuose Lordų rūmuose rengiamas po to, kai šiam teisės aktui anksčiau šį mėnesį triuškinama balsų dauguma pritarė Bendruomenių Rūmai.

Įstatymo projektas suteiks vyriausybės vadovei įgaliojimus inicijuoti ES Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį – tai formali procedūra deryboms dėl išstojimo iš Bendrijos pradėti.

Vyriausybė pateikė šį trumpą įstatymo projektą po to, kai gegužę pralaimėjo svarbų teisinį mūšį teisėjams nusprendus, kad Th.May turi pasikonsultuoti su parlamentu prieš pradėdama oficialią pasitraukimo iš ES procedūrą.

Kiek anksčiau vasarį Bendruomenių Rūmuose šis teisės aktas buvo priimtas 494 balsais prieš 122.

Tačiau Lordų Rūmuose vyriausybė gali susidurti su rimtesniais iššūkiais, nes čia iš daugiau nei 800 narių tik 252 yra konservatoriai.

Perai siūlo įstatymo projekto pakeitimus, tarp kurių, be kita ko, yra priemonės, skirtos apsaugoti Didžiojoje Britanijoje gyvenančių kitų ES šalių piliečių teises. Taip pat siekiama, kad būtų nustatyta, kaip parlamentas balsuos dėl galutinio „Brexit“ susitarimo.

Lordų Rūmų narys leiboristas, buvęs eurokomisaras Peteris Mandelsonas (Piteris Mandelsonas) sakė, jog daug perų laikosi nuomonės, kad abu šie klausimai yra labai rimti.

Tačiau jis pridūrė abejojantis, ar nerenkami parlamento rūmai, tarp kurio narių yra nemažai karjeros politikų, ryžtųsi sužlugdyti „Brexit“ teisės akto priėmimą.

„Galų gale viršenybė turi priklausyti Bendruomenių Rūmams, nes tai yra renkami rūmai“, – sakė P.Mandelsonas sekmadienį britų visuomeniniam transliuotojui BBC.

„Tačiau aš viliuosi, kad Lordų Rūmai iškart neiškels baltos vėliavos“, – pridūrė jis.

Galutinis terminas – kovo pabaiga

Prieš debatus teisingumo ministrė Liz Truss (Liz Tras) sakė, kad parlamento aukštieji rūmai turi palaikyti birželį vykusio referendumo, kuriame 52 proc. rinkėjų pasisakė už pasitraukimą iš ES, rezultatus.

„Britanijos žmonės už tai balsavo, jie aiškiai išsakė savo valią referendume, ir dabar Lordų Rūmai turi tai vykdyti“, – sakė ji BBC.

Panašią poziciją išsakė konservatorius parlamentaras Dominicas Raabas (Dominikas Raabas), įspėjęs, kad rinkėjams tikrai nepatiks, jei nerenkami perai mėgins blokuoti „Brexit“ įstatymo projektą.

„Perams būtų prasminga pamąstyt apie šį aiškų demokratinį mandatą ir savo pačių ateitį, kai jie šią savaitę svarstys įstatymo projektą dėl 50-ojo straipsnio“, – sakė jis.

Lordų Rūmai įstatymo projektą svarstys pirmadienį ir antradienį, kitą savaitę debatai vyks dar dvi dienas, o galutinis svarstymas numatytas kovo 7 dieną.

Jei Lordų Rūmai nubalsuos už tai, kad įstatymo projektas būtų taisomas, jis grįš atgal į Bendruomenių Rūmus tolesnėms diskusijoms, ir procesas užsitęs.

Tačiau už „Brexit“ atsakingas ministras Davidas Davisas (Deividas Deivisas) sakė, jog tikisi, kad vyriausybė pavyks inicijuoti ES sutarties 50-ąjį straipsnį iki savo pačios nustatyto galutinio termino – kovo pabaigos.

„Tikiuosi, tai bus išspręsta laiku, dar prieš kovo pabaigą “, – sakė D.Davisas antradienį spaudos konferencijoje Stokholme.

„Taigi, esu tikras, kad atliksime tai iki nustatyto grafiko“, – pabrėžė jis.

Perspėja nevilkinti „Brexit“ proceso

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) sako, kad Parlamentas neturi sustabdyti to, „ko nori britai“ ir bandyti vilkinti Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos derybų pradžią.

Tai premjerė pareiškė Lordų Rūmuose, kuriuose prasidėjo debatai dėl įstatymo, įgalinančio vyriausybę pradėti skyrybų su ES procesą, priėmimo.

Aukštųjų parlamento rūmų opozicijos nariai siekia įvesti pataisų, kurios užtikrintų įstatymų leidėjams daugiau galių daryti įtaką derybų procese.

Lordų Rūmų nariai, kurie nėra renkami rinkimuose, negali atmesti Bendruomenių Rūmų jau patvirtinto įstatymo, tačiau jie gali užvilkinti jo priėmimą ir sužlugdyti vyriausybės planus iki kovo 31 dienos pradėti „Brexit“ derybas.

Pasak T.May, Bendruomenių Rūmai priėmė įstatymo projektą be jokių pakeitimų, todėl ji „viliasi, kad Lordų Rūmai atkreips į tai dėmesį“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių